Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

LIDKA 19:54, 18 wrz 2023

Ooo to witaj w klubie. Muszę Wleźć jakoś między miscanty i hortki i wykopać koszyki z cebulami i wsadzic te co chce tam mieć.

Jeszcze miałam plan przesadzać te miscanty i dosadzić hort i sie zastanawiam jak to zrobić.
olciamanolcia 21:00, 18 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Ooo to witaj w klubie. Muszę Wleźć jakoś między miscanty i hortki i wykopać koszyki z cebulami i wsadzic te co chce tam mieć.

Jeszcze miałam plan przesadzać te miscanty i dosadzić hort i sie zastanawiam jak to zrobić.

O to się nieźle nawyginasz
Ja będę dosadzala różowe w grabowej czarne w brzozowej a z białymi będzie najtrudniej bo w tym werbenowym buszu
mrokasia 21:22, 18 wrz 2023

Siostry, jakby co to zawsze możecie poczekać do lutego albo nawet do marca .
Agatorek 23:30, 18 wrz 2023

DariaB napisał(a)

Tak to taki cienisty kąt bo leszczyny sąsiada dają sporo cienia. I Zebrinus i Anabellki oraz kalina dadzą wrażenie, że jest jaśniej. Jak przymierzałam kalinę do tej rabaty to ona aż świeciła swoją bielą

Pamiętaj, że zebrinus to dość duży miskant.
U mnie, w miejscu na takiej raczej średniej glebie, urósł po kilka latach baaaardzo mocno. Ma około metra szerokości u podstawy (wysoki na około 2 m, może trochę więcej). Ma dość szerokie i grube liście, trzeba się przyłożyć do cięcia (chyba że tniesz maszynowo ).
Agatorek 23:32, 18 wrz 2023

DariaB napisał(a)
Tak odpoczywałam w niedzielę, że zrobiłam nową rabatkę, przy wejściu do kotłowni. Zabrałam berberysy z rabaty ze śś, podzieliłam hakonki i wsadziłam hostę. No i jest nowa rabatka, w zamyśle bezobsługowa, pod okapem dachu, bez słońca, tylko z rana trochę świeci wschodzące słońce.
]

Chyba znam inne pojęcie odpoczywania , niż robienie nowej rabaty.
Ale wyszło bardzo ładnie
DariaB 09:43, 19 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)

O tak ! Jak dziś spojrzałam ile mam do posadzenia to mi sie odechciało cebulowych.
Najgorsze jest to ,że bede musiała w tych trawiszczach dołki kopać
Ps piękny wrzesień u Ciebie!

Ja też nakupiłam cebulowych i się zastanawiam kto to posadzi Kopanie w wypełnionych rabatach do najłatwiejszych nie należy, widziałam patent z wkrętarką, jest chyba najszybszy
DariaB 09:46, 19 wrz 2023

Agatorek napisał(a)

Pamiętaj, że zebrinus to dość duży miskant.
U mnie, w miejscu na takiej raczej średniej glebie, urósł po kilka latach baaaardzo mocno. Ma około metra szerokości u podstawy (wysoki na około 2 m, może trochę więcej). Ma dość szerokie i grube liście, trzeba się przyłożyć do cięcia (chyba że tniesz maszynowo ).

Ten mój miscant to niby wersja little ale urusł całkiem spory.

Zwłaszcza ta jedna kępa za bukiem jest taka potężna, rozsadzę go, resztę dam znajomej a na tą rabatę to może inne trawy bym dała bo te mam wrażenie robią bałagan i zagłuszają inne roślinki.
Tak wiem, że można inaczej odpoczywać, np w basenie ja się czasem lubię styrać, leżeć będę w zimie
DariaB 09:47, 19 wrz 2023

Lidzia, Justynka patrzcie jak szybko przeleciało, dopiero co nam kwitnęły cebulowe a tu już kolejna akcja. Kasiu nie wiem kiedy lepiej sadzić cebulki, czy jeszcze na rozpędzie w sezonie czy już w ramach akcji upragnione powroty do ogrodu wczesną wiosną
DariaB 09:49, 19 wrz 2023

Czy myślicie, że to może być Cafe au Lait?
Agatorek 17:21, 19 wrz 2023

Nie znam się na daliach.
Ale ta jest cudowna, kolor też przepiękny ❤️