Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 14:18, 15 paź 2024

W czwartek była u nas piękna pogoda, było ciepło i wzięłam sobie urlop na przesadzanki.
Przesadziłam glediczję, buka, brzozę (znowu) i świdośliwę.
Glediczja powędrowała z rabaty frontowej na bardziej leśną część koło wiśni Kanzan, będę ją widziała z salonu i przez okienko w tarasie

Buczek powędrował w miejsce świdośliwy, został zabrany z rabaty na której teraz rośnie klon strzępiastokory.

Świdośliwa (to te badylki w lewym rogu zdjęcia) powędrowała na miejsce brzozy Yongi, a brzoza wylądowała na środku rabaty przy garażu.

Ogarnęłam też rabatę na froncie, wykopałam dwa brzydkie rozchodniki, zamiast nich posadziłam lawendę, a te rozchodniki wsadziłam w miejsce lawendy przy murze. Przyszedł powojnik Early Snow, posadziłam go w tej rabacie przy przęśle. Wyplewiłam chyba z setkę siewek penstemona, masakra jak się sieje. Chciałabym w tej rabacie posadzić jakieś drzewo, żeby dawało trochę cienia w lecie bo tam jest straszna patelnia, glediczja się nie sprawdziła. Macie jakieś propozycje? I druga sprawa, potrzebuję tam chyba jakiegoś zadarniacza. Widziałam kiedyś podczas przejażdżki na rowerze pięknie zagospodarowaną podobną rabatę, ona była utrzymana w takich srebrzystych odcieniach. Rosły tam perovskie, chyba rozplenice i jakieś turzyce i bodajże miniaturowe chyba bylice i one były zadarniaczem. Piękna była ta rabatka.

Przyszły też kołki do palikowania ale męża mi strzyknęło i nie mam z kim tego ogarnąć
DariaB 14:31, 15 paź 2024

Trochę zdjęć mojej jesieni. A i wąchałam ostatnio grujecznika i pachniał ależ się uradowałam
DariaB 14:32, 15 paź 2024

DariaB 14:33, 15 paź 2024

DariaB 14:33, 15 paź 2024

MagdaLenka 15:11, 15 paź 2024

Daria, ja bym widziała na podjeździe platana Alphen's Globe szczepionego wysoko. On może mieć szeroką koronę, ale ogólnie nie rośnie wielki, więc jest szansa, że nie uszkodzi kostki.
Kolory jesienne masz bajeczne!
nicol21 15:58, 15 paź 2024

Fajnie i kolorowo!
też wolę jak jesien jest sloneczna i kolorowa.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
LIDKA 21:22, 15 paź 2024

Bardzo ładne kolory masz Dario w ogrodzie.

Ile Ty drzew naprzesadzałaś w jeden dzień. Ło matko. Szybka jesteś.

Judith 21:33, 15 paź 2024

Daria, no co Ty gadasz? - mąż do palikowania Ci niezbędny? . Sama ogarniesz! .
Drzewne przesadzanki robią na mnie wrażenie, ja mam zawsze obawy. Drugi rok przymierzam się do przesadzenia jednego świerka .
Kolory masz piękne w ogrodzie .
DariaB 09:51, 25 paź 2024

MagdaLenka napisał(a)
Daria, ja bym widziała na podjeździe platana Alphen's Globe szczepionego wysoko. On może mieć szeroką koronę, ale ogólnie nie rośnie wielki, więc jest szansa, że nie uszkodzi kostki.
Kolory jesienne masz bajeczne!

Magda bardziej myślałam o drzewie dającym taki ażurowy, rozproszony cień, i glediczja byłaby fajna gdyby szybciej rosła.