Podpowiem coś. Kształt korony "V" jak u Kanzana może być dość blisko żywopłotu, pod warunkiem wysoko osadzonego miejsca szczepienia, czyli wysoko osadzonej korony. Tam gdzie zaczyna rozszerzać się korona, kończy się mniej więcej żywopłot formowany. Dlaczego to ma nie wejść?
Co innego gdyby to było szerokie drzewo, czy nawet krzew, który ma nisko gałęzie. Wtedy jest za ciasno. A drzewo jednak będzie szło w górę bardziej, a jak nie to przytniesz lekko od strony żywopłotu, a 3 inne strony nie i pokrój zostanie zachowany
No właśnie tak sobie to wyobrażam, żywopłot będziemy docelowo utrzymywać na około 2m, a te kanzany tak się rozszerzają ku górze, więc jak byłby wydoko szczepiony to chyba ok. Ale nadal pytanie jaka odległość od tui? Dario, nie chcę Ci zaśmiecać, ale wiesz jak to jest - to nie wyjdzie z głowy tak łatwo
Marcin ma rację, one się rozszerzają ku górze. Moje są szczepione na około 1,5 m. Masz szeroką rabatę więc spokojnie metr od tuj możesz je posadzić albo nawet dalej, a za nimi dać nawet jakieś wyższe trawy. Jak będą wysunięte drzewa w przód a za nimi rośliny to zrobi się przestrzeń na rabacie i głębia. U mnie z racji braku miejsca jest jak jest
Judith no sama nie wiem. To są najszybciej rosnące u mnie drzewa. Nawet brzozy tak szybko nie rosną. W tum roku po kwitnieniu planuję je trochę przyciąć.
Cholibka, ja swoje Kanzany posadziłam co 2 m i chyba będę musiała je przerzedzić... Problem jest taki, że one są już trochę duże i nie wiadomo jak to zniosą.