Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Angelika95 15:55, 11 kwi 2025

No cudne są, nie wiem czy dam radę z nich zrezygnować i cała rabata piękna
Marcin89 16:05, 11 kwi 2025

Angelika95 napisał(a)
No cudne są, nie wiem czy dam radę z nich zrezygnować i cała rabata piękna
Podpowiem coś. Kształt korony "V" jak u Kanzana może być dość blisko żywopłotu, pod warunkiem wysoko osadzonego miejsca szczepienia, czyli wysoko osadzonej korony. Tam gdzie zaczyna rozszerzać się korona, kończy się mniej więcej żywopłot formowany. Dlaczego to ma nie wejść?

Co innego gdyby to było szerokie drzewo, czy nawet krzew, który ma nisko gałęzie. Wtedy jest za ciasno. A drzewo jednak będzie szło w górę bardziej, a jak nie to przytniesz lekko od strony żywopłotu, a 3 inne strony nie i pokrój zostanie zachowany
Angelika95 16:26, 11 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Podpowiem coś. Kształt korony "V" jak u Kanzana może być dość blisko żywopłotu, pod warunkiem wysoko osadzonego miejsca szczepienia, czyli wysoko osadzonej korony. Tam gdzie zaczyna rozszerzać się korona, kończy się mniej więcej żywopłot formowany. Dlaczego to ma nie wejść?

Co innego gdyby to było szerokie drzewo, czy nawet krzew, który ma nisko gałęzie. Wtedy jest za ciasno. A drzewo jednak będzie szło w górę bardziej, a jak nie to przytniesz lekko od strony żywopłotu, a 3 inne strony nie i pokrój zostanie zachowany

No właśnie tak sobie to wyobrażam, żywopłot będziemy docelowo utrzymywać na około 2m, a te kanzany tak się rozszerzają ku górze, więc jak byłby wydoko szczepiony to chyba ok. Ale nadal pytanie jaka odległość od tui? Dario, nie chcę Ci zaśmiecać, ale wiesz jak to jest - to nie wyjdzie z głowy tak łatwo
DariaB 17:14, 11 kwi 2025

Marcin ma rację, one się rozszerzają ku górze. Moje są szczepione na około 1,5 m. Masz szeroką rabatę więc spokojnie metr od tuj możesz je posadzić albo nawet dalej, a za nimi dać nawet jakieś wyższe trawy. Jak będą wysunięte drzewa w przód a za nimi rośliny to zrobi się przestrzeń na rabacie i głębia. U mnie z racji braku miejsca jest jak jest
Judith 18:01, 11 kwi 2025

Daria, ale jak to możliwe, że w chwilę dosłownie tak porosły Ci te wiśnie! Takie grubaśne pnie już są, niesamowite! .
DariaB 19:14, 11 kwi 2025

Judith no sama nie wiem. To są najszybciej rosnące u mnie drzewa. Nawet brzozy tak szybko nie rosną. W tum roku po kwitnieniu planuję je trochę przyciąć.
Judith 19:17, 11 kwi 2025

A co im dajesz jeść? Dam to samo moim Pissardi, które wciąż w postaci cienkich patyczków .
DariaB 19:31, 11 kwi 2025

Judith napisał(a)
A co im dajesz jeść? Dam to samo moim Pissardi, które wciąż w postaci cienkich patyczków .

W sumie nic, trochę obornika dostaną jak rozsypuję ns rabaty i tyle.
MagdaLenka 19:24, 12 kwi 2025

Cholibka, ja swoje Kanzany posadziłam co 2 m i chyba będę musiała je przerzedzić... Problem jest taki, że one są już trochę duże i nie wiadomo jak to zniosą.
DariaB 12:15, 15 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)
Cholibka, ja swoje Kanzany posadziłam co 2 m i chyba będę musiała je przerzedzić... Problem jest taki, że one są już trochę duże i nie wiadomo jak to zniosą.

Najwyżej będziesz im przycinać gałęzie, moje się już zeszły.