Na pewno dasz radę narysować prostokąt (lub inny kształt, jaki ma działka), następny prostokąt (dom), kilka kresek (wjazd do garażu itepe) i kolejne kreski (rabaty).
Ważne, żeby zachować proporcje .
Nie pamietam na której stronie u siebie wrzucałam zdjęcia planowanych rabat, wychodziły mi różne ameby czy ślimaki, ale nikt się (głośno) nie śmiał .
Edit: wczoraj mi się zdjęcia nie wygrywały, i nie zauważyłam, że wrzuciłaś plan.
No to mało jest.
Ja mam tyle na rodkowej. Str północna
I na hostowej . Str wschodnia.
Opaska u mnie 80 cm
Trawniczek ok 1 m
rodki z tujami ok 2.20 a na hostowej trawnik troche szerszy.
To faktycznie może ten trawnik zrób przy opasce bo tam Ci wyjdzie chuda rabata.
Nie wiem co chcesz tam sadzic, drzewka to tylko kolumnowe i to z myślą o cięciu.
Rabaty pokazują, że chcesz dom na maksa otulić rabatami.
Ale myśle ze powinnaś sobie odpowiedzieć na pytanie, po co Ci trawnik. I wtedy wrysować ten trawnik pod jego funkcję użytkową.
Nie jestem też przekonana, czy tak blisko domu sadziła bym aż tyle drzew. Chyba, że Twoim celem jest mieć w domu za pare lat permanentny cień. Pamiętaj, te drzewa będą duże.
Jakie Ty masz inspiracje jeśli chodzi o ten ogród? Bo nie do końca łapię, w jakim on ma być klimacie.
Daria jeszcze jedna uwaga do grabow.
Zanim je przesadzisz, wkomponuj je w rabatę.
Pamiętaj, że u nas wszystkich to są królowie rabat reprezentacyjnych.
Więc zaplanuj dobrze koncept całej rabaty, a potem przesadzaj
Asiu dziękuję za Twoją opinię które drzewa Asiu masz na myśli? Jeśli graby to one nie będą miały wpływu na cień w domu bo będą posadzone na przeciw ściany w garażu.
Jeśli chodzi o inspirację to ja lubię ogrody zmierzające w kierunku naturalnych/angielskich.
Planowanie i projektowanie rabat nie jest moją mocną stroną niestety.
Część drzew już mam, wiśnie kanzan, brzozy, buki one już rosną ale w takich miejscach, że albo mie zacienią domu albo dadzą cień tam gdzie jest potrzebny, tak myślę przynajmniej.
Trawnik po bokach domu będzie służył tylko i wyłącznie za ścieżkę.