Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Judith 21:50, 13 kwi 2022

LIDKA napisał(a)
Po prawej str domu ma być szeroka rabata a trawnik zaraz przy opasce?
Czy dobrze zrozumialam Judith?

Dobrze
LIDKA 21:55, 13 kwi 2022

Judith napisał(a)

Dobrze

Thank you.
LIDKA 21:56, 13 kwi 2022

Daria od muru do płotu prawa strona ile to metrów?
DariaB 21:59, 13 kwi 2022

LIDKA napisał(a)
Daria od muru do płotu prawa strona ile to metrów?

Lidzia 4m. To strona wschodnia.
DariaB 21:59, 13 kwi 2022

Mrokasia ma cudne te przejścia.
Agatorek 22:09, 13 kwi 2022

DariaB napisał(a)

OMG to mnie przerasta na pierwszych stronach jest gdzieś rzut z domem i tarasem.

Na pewno dasz radę narysować prostokąt (lub inny kształt, jaki ma działka), następny prostokąt (dom), kilka kresek (wjazd do garażu itepe) i kolejne kreski (rabaty).

Ważne, żeby zachować proporcje .
Nie pamietam na której stronie u siebie wrzucałam zdjęcia planowanych rabat, wychodziły mi różne ameby czy ślimaki, ale nikt się (głośno) nie śmiał .

Edit: wczoraj mi się zdjęcia nie wygrywały, i nie zauważyłam, że wrzuciłaś plan.
LIDKA 22:34, 13 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Lidzia 4m. To strona wschodnia.

No to mało jest.
Ja mam tyle na rodkowej. Str północna
I na hostowej . Str wschodnia.

Opaska u mnie 80 cm
Trawniczek ok 1 m
rodki z tujami ok 2.20 a na hostowej trawnik troche szerszy.

To faktycznie może ten trawnik zrób przy opasce bo tam Ci wyjdzie chuda rabata.
Nie wiem co chcesz tam sadzic, drzewka to tylko kolumnowe i to z myślą o cięciu.

Wstawię Ci foty u mnie .

Johanka77 07:16, 14 kwi 2022

Rabaty pokazują, że chcesz dom na maksa otulić rabatami.
Ale myśle ze powinnaś sobie odpowiedzieć na pytanie, po co Ci trawnik. I wtedy wrysować ten trawnik pod jego funkcję użytkową.

Nie jestem też przekonana, czy tak blisko domu sadziła bym aż tyle drzew. Chyba, że Twoim celem jest mieć w domu za pare lat permanentny cień. Pamiętaj, te drzewa będą duże.

Jakie Ty masz inspiracje jeśli chodzi o ten ogród? Bo nie do końca łapię, w jakim on ma być klimacie.
Johanka77 07:21, 14 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Tak właśnie myślałam, że nie wygląda to dobrze Graby sadziłam jeszcze zanim powstał taras, jak zrobili taras to się okazało, że się zrobiło wąsko. Zamysł był taki, żeby te graby stworzyły zieloną ścianę, żeby dały intymność na tarasie. Jeśli nie graby to co? Co tam posadzić, żeby się zasłonić?
Mam dwie miejscówki na te graby, jedna to właśnie ta, którą zaproponowałaś, a druga to po prawej stronie ogrodzenia. Tam też by mi grały, bo sąsiedzi mają taras na podwyższeniu i jak siedzą to widzą dokładnie co się u nas dzieje.
Domalowane zielone kropki to graby.

A tak wygląda sytuacja z tarasu, sorki za zdjęcie, ale tylko takie robocze znalazłam.

Uporządkuję brzozy, wiśnie po lewej stronie raczej są już nie do ruszenia, buki też zostaną poprawione, trochę bardziej odsunięte od ogrodzenia. Sąsiad z lewej strony ma dom jakieś 20m ode mnie, raczej mu nie powinny te drzewa przeszkadzać, myślę, że do tej pory by już przyszedł, bo jak mu coś nie pasuje to od razu mówi.

Daria jeszcze jedna uwaga do grabow.
Zanim je przesadzisz, wkomponuj je w rabatę.
Pamiętaj, że u nas wszystkich to są królowie rabat reprezentacyjnych.
Więc zaplanuj dobrze koncept całej rabaty, a potem przesadzaj
DariaB 07:34, 14 kwi 2022

Johanka77 napisał(a)
Rabaty pokazują, że chcesz dom na maksa otulić rabatami.
Ale myśle ze powinnaś sobie odpowiedzieć na pytanie, po co Ci trawnik. I wtedy wrysować ten trawnik pod jego funkcję użytkową.

Nie jestem też przekonana, czy tak blisko domu sadziła bym aż tyle drzew. Chyba, że Twoim celem jest mieć w domu za pare lat permanentny cień. Pamiętaj, te drzewa będą duże.

Jakie Ty masz inspiracje jeśli chodzi o ten ogród? Bo nie do końca łapię, w jakim on ma być klimacie.

Asiu dziękuję za Twoją opinię które drzewa Asiu masz na myśli? Jeśli graby to one nie będą miały wpływu na cień w domu bo będą posadzone na przeciw ściany w garażu.
Jeśli chodzi o inspirację to ja lubię ogrody zmierzające w kierunku naturalnych/angielskich.
Planowanie i projektowanie rabat nie jest moją mocną stroną niestety.
Część drzew już mam, wiśnie kanzan, brzozy, buki one już rosną ale w takich miejscach, że albo mie zacienią domu albo dadzą cień tam gdzie jest potrzebny, tak myślę przynajmniej.
Trawnik po bokach domu będzie służył tylko i wyłącznie za ścieżkę.