Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 13:26, 13 kwi 2022

Jasne, że dokończę najpierw prawą stronę to jest tylko koncepcja, żeby mi się wszystko uleżało w głowie

Lidzia, Marta zaproponowała zmniejszenie rabaty kosztem trawnika, coś podobnego masz na myśli?
Tak, to prawa strona patrząc od bramy. Lidzia kochana jesteś z chęcią pomocy

Wiola dzięki! Ja też w kółko przerabiam, może to już ostatni raz hihi

Kasia tam jest zejście ale słabo je widać na tym zdjęciu, trochę mi zależy żeby w miarę możliwość tę studzienkę ukryć w rabacie. Może przejście rzeczywiście za wąskie? Muszę zmierzyć.

Lidzia zdjęcia w kolejności od wjazdu;

LIDKA 18:06, 13 kwi 2022

DariaB napisał(a)
Jasne, że dokończę najpierw prawą stronę to jest tylko koncepcja, żeby mi się wszystko uleżało w głowie

Lidzia, Marta zaproponowała zmniejszenie rabaty kosztem trawnika, coś podobnego masz na myśli?
Tak, to prawa strona patrząc od bramy. Lidzia kochana jesteś z chęcią pomocy

Wiola dzięki! Ja też w kółko przerabiam, może to już ostatni raz hihi

Kasia tam jest zejście ale słabo je widać na tym zdjęciu, trochę mi zależy żeby w miarę możliwość tę studzienkę ukryć w rabacie. Może przejście rzeczywiście za wąskie? Muszę zmierzyć.

Lidzia zdjęcia w kolejności od wjazdu;

Dzięki za te foty.
Popatrz na 3 zdjęcie. Daria, masz tam przed tarasem drzwi chyba gospodarcze. Pomyśl żeby tam zejście na trawnik zrobić. Moze to byc taki pasek szerokosci drzwi przez rabate np z kamyka. No i dalej optuje za szerokim zejsciem z tarasu na prawo. Wiem ze masz szerokie opaski i mozna chodzic ale czlowiek to juz tak ma że łazi na skróty.
Te rabate ze śś mozesz zrobic jako sekwencje po rabacie z drzewami. Jakos oddzielisz ten kawalek bylinami czy hakone. Zeby podkreślic śś a trawnik dociagnij do tarasu.

Mam podobnie z położeniem tarasu. Na wprost do plotu mam 1 m ziemi. Weszły tylko tujki.
Taras obstawiam donicami choc na razie ładnych sie nie dorobiłam.

Ile Ty tam masz miejsca? Tam gdzie cisy?
Judith 19:20, 13 kwi 2022

Miałam kiedyś koncepcje, żeby z boku - pomiędzy domem a ogrodzeniem zrobić wielka rabatę ze ścieżka w środkiu (pierwsze i drugie zdjęcie Twojego ostatniego wpisu).
Teraz jednak widzę ścieżkę w miejscu wyznaczonej rabaty przy domu, a rabata od strony ogrodzenia i obecnie wyznaczona ścieżka - jedna głęboka rabata. Tam jest blisko sąsiada - szeroka rabata pozwoli stworzyć Ci tam busz, który skutecznie Cię przesłoni.
DariaB 20:38, 13 kwi 2022

Lidzia tam gdzie są cisy jest 1,8 m od tarasu do ogrodzenia. Faktycznie nie pomyślałam o ścieżce z kotłowni, gapa ze mnie. Do szerszego trawnika przy tarasie jestem już przekonana. Chciałabym tą śś mieć przy tarasie bo ona też zasłoni widok z okna w salonie.
DariaB 20:40, 13 kwi 2022

Judith napisał(a)
Miałam kiedyś koncepcje, żeby z boku - pomiędzy domem a ogrodzeniem zrobić wielka rabatę ze ścieżka w środkiu (pierwsze i drugie zdjęcie Twojego ostatniego wpisu).
Teraz jednak widzę ścieżkę w miejscu wyznaczonej rabaty przy domu, a rabata od strony ogrodzenia i obecnie wyznaczona ścieżka - jedna głęboka rabata. Tam jest blisko sąsiada - szeroka rabata pozwoli stworzyć Ci tam busz, który skutecznie Cię przesłoni.

Ok, gra mi to tylko jak pogodzić wąskie przejście między domem, a ogrodzeniem od strony bliźniaka i połączyć z szeroką rabatą. Spróbuję to jutro narysować.

Edit. Chodzi Tobie właśnie o tą część między mną a bliźniakiem? Szeroka rabata ok, tylko środkiem idą rury gazowe, to tylko jakieś bylinki i małe krzaczki wchodzą w grę. Mogłam zrobić w takim wypadku szerszą opaskę bo po tej to się przejść nie da
Judith 20:53, 13 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Ok, gra mi to tylko jak pogodzić wąskie przejście między domem, a ogrodzeniem od strony bliźniaka i połączyć z szeroką rabatą. Spróbuję to jutro narysować.

Edit. Chodzi Tobie właśnie o tą część między mną a bliźniakiem? Szeroka rabata ok, tylko środkiem idą rury gazowe, to tylko jakieś bylinki i małe krzaczki wchodzą w grę. Mogłam zrobić w takim wypadku szerszą opaskę bo po tej to się przejść nie da

Eeee, pojęcia nie mam o jakim bliźniaku mowa .
Jak napisałam - chodzi mi o miejsce widoczne na pierwszym i drugim zdjęciu Twojego posta z godziny 13:26.
DariaB 20:58, 13 kwi 2022

Judith napisał(a)

Eeee, pojęcia nie mam o jakim bliźniaku mowa .
Jak napisałam - chodzi mi o miejsce widoczne na pierwszym i drugim zdjęciu Twojego posta z godziny 13:26.

No, po prawej stronie ten widoczny dom biało - grafitowy to bliźniak
mrokasia 21:11, 13 kwi 2022

Daria, narysuj może plan działki z lotu ptaka z domem, tarasem i planowanym układem rabat .
DariaB 21:15, 13 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
Daria, narysuj może plan działki z lotu ptaka z domem, tarasem i planowanym układem rabat .

OMG to mnie przerasta na pierwszych stronach jest gdzieś rzut z domem i tarasem.
LIDKA 21:31, 13 kwi 2022

Po prawej str domu ma być szeroka rabata a trawnik zaraz przy opasce?
Czy dobrze zrozumialam Judith?

Jesli tak to fajny pomysł. Bylaby dobra komunikacja.

Mrokasia ma takie wąskie przejście między domem a płotem. I cudną rabate chyba cienistą.

A jak u Ciebie tu ze słońcem?