Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Alija 09:27, 28 paź 2024

Magarku, podziwiam wspaniałe widoczki jesienne, te ogrodowe w słońcu i te w mgłach, i te nad jeziorem, wszystkie piękne.
Brama bardzo oryginalna, ciekawie ozdobiona, no i widać, że solidnie zrobiona. Trzymam kciuki za realizacje szklarniowe.
Juzia 10:11, 28 paź 2024

Magara napisał(a)
Dla Juzi - płot Pamiętałam, że mam foty zrobić, ale prawie zapomniałam, że mam pokazać

Juzia, nie podziwiaj tylko wzbij się na wyżyny myśli technologicznej i zwróć uwagę na ilość mocowań i ich umiejscowienie

No powiem Ci.... tzn napiszę... że pancerny ten płot!
Znaczy sam płot to nawet ażurowy ale te podpory i mocowania to jak w oczekiwaniu na stado bawołów Kurka... chyba długo Wam postoi ten płot!
Podziwiam! Serio! Nam by się nie chciało
My tylko opaliliśmy stęple opalarką i poszły do ziemi na 80cm Do tego siatka leśna. Ale od frontu chcę właśnie takie deski/oflisy dokręcić do tych stępli. No i bramę porządną chcę.
Tylko się nie mogę zdecydować czy w pionie te deski czy w poziomie jednak

Muszę małżowi pokazać te fotki

Margo2 22:42, 28 paź 2024

Ależ Ty masz widoki
Ja bym chyba przy takich nic nie robiła tylko się gapiła
Ja jeszcze jestem przed sadzeniem cebulowych.
Całe szczęście w tym roku tylko 100
Magara 00:02, 29 paź 2024

Anula - też mi się widoczki mgłowe spodobały, postanowiłam się podzielić

Alicja - cieszę się

Juzia - płot pancerny Bawołów nie widziałam, ale wiatry kaszubskie - tak Przysłowiowe "jak w kieleckim na dworcu" to małe miki w porównaniu z naszymi wiatrami w zimie
Płot jest zastany, my go reaktywujemy Były słupy wbite w ziemię, bez impregnacji. Były dechy dobite na gwoździe, dechy też bez impregnacji. Naprawiamy starając się wykorzystać materiał zastany. Dlatego pewnie nam tak wolno idzie. Ale faktycznie - chcemy płot, który kilka "dobrych" lat wytrzyma Teraz mamy prawie 110 lat, nie wiem jak za 10 czy 20 lat będziemy funkcjonować (w kontekście naprawiania płotu i w ogóle ).

Gosia - widoki mam, jeszcze I się gapię i uwieczniam bo nie są dane raz na zawsze
Kolejne cebule u mnie w ziemi, końca jednak nie widać
Gosialuk 07:53, 29 paź 2024

Płot wygląda elegancko, na pewno się oprze wszelkim wichurom.
Ja mam zawsze dylemat czy na działce zajmować się sprawami technicznymi czy roślinami. Zdecydowanie bardziej ciągnie mnie do tych drugich, ale pierwsze też potrzebne.
Cebulowe na działce już posadziłam, ale miałam tylko 30 narcyzów.
Juzia 08:36, 29 paź 2024

Magara napisał(a)

Juzia - płot pancerny Bawołów nie widziałam, ale wiatry kaszubskie - tak Przysłowiowe "jak w kieleckim na dworcu" to małe miki w porównaniu z naszymi wiatrami w zimie
Płot jest zastany, my go reaktywujemy Były słupy wbite w ziemię, bez impregnacji. Były dechy dobite na gwoździe, dechy też bez impregnacji. Naprawiamy starając się wykorzystać materiał zastany. Dlatego pewnie nam tak wolno idzie. Ale faktycznie - chcemy płot, który kilka "dobrych" lat wytrzyma Teraz mamy prawie 110 lat, nie wiem jak za 10 czy 20 lat będziemy funkcjonować (w kontekście naprawiania płotu i w ogóle ).

U nas też wieje. Jak jest mata trzcinowa na siatce przyczepiona to potrafi połozyć cały płot razem z siatką No i wypadałoby zrobić coś solidnego... ale jest tyle innej roboty w kolejce, że już sama nie wiem
Gdyby nie te pożerające wszystko łosie i sarny.... to bym wcale płotu nie robiła
Ale ta brama z dech mi się marzy I do tego dwa słupy z cegły... echh
Gruszka_na_w... 12:43, 29 paź 2024

Magara napisał(a)
Teraz mamy prawie 110 lat, nie wiem jak za 10 czy 20 lat będziemy funkcjonować (w kontekście naprawiania płotu i w ogóle ).

My mamy 127 lat. Mogę się dzielić doświadczeniem. Pierwsze kłopoty zaczynają się z pracą na wysokościach i podczas upałów. Nieco wydłużają się przerwy pomiędzy kolejnymi działaniami i jest ich więcej.
Płot macie niski, więc jest szansa, że z renowacją problemów nie będzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zana 13:51, 29 paź 2024

My jeszcze 100 nie dobiliśmy, to młodziaki jesteśmy

Edytuję, bo jakąś głupotę napisałam. Setkę przekroczyliśmy, mamy 104. No i to by tłumaczyło problemy z matematyką
Basieksp 14:40, 29 paź 2024

Ooo a my mamy 104 takie naście, plus coś tam jeszcze zależy od pogody i humoru, dziś mam dużo na tym plusie, humor taki jak pogoda za oknem, chociaż ciepło jest. Muszę się jakoś ogarnąć i jakieś pozytywne myślenie włączyć
Margo2 14:46, 29 paź 2024

To my mamy 112 i zaczynam odczuwać powoli to co Hania. Szczególnie te przerwy staja się coraz dłuższe