Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

mirkaka 16:26, 09 kwi 2025

przepięknie to teraz wygląda, jakaś fajna kompostownia że nie ma zapachu jak ten z Szadółek.
Jaką grubą warstwę dajesz?
Magara 23:26, 09 kwi 2025

Monia, Lidka - dzięki

Renia - ciężko to wyliczyć. Nie mam pojęcia ile mam rabat. Raczej niewiele. Może 200 metrów? Może 300??? No i zależy ile sypiesz. Wydaje mi się, że to trzeba niestety samemu przetestować. Ja już wstępnie wiem, że ilość, którą zamówiłam/dostałam mam na ten rok i następny

Kaśku, Ania Żuławska - maczety nie planuję

Ania-anpi - też się nakręcam tym jednolitym kolorem podłoża Jak spojrzę to wszystko wydaje mi się od razu zdrowsze i bujniejsze

Marta - stówka za kompost to sporo. Skąd te ceny się biorą???

Tarcia - nie planuję zbierać resztek kompostu z trawnika Dziś część już rozgrabiliśmy Miało padać

Aga-Bosa - też mam wrażenie, że jest luksusowo Żeby łapy nie bolały po tej robocie to już w ogóle by było mega luksusowo

Judith - a wiesz, że dziś babrając się w kolejnej rabacie o Tobie pomyślałam Niestety nie pamiętam czy masz glinę czy piasek (w Waszych rejonach to różnie bywa), ale cokolwiek masz to kompost by wzbogacił No i ładnie wilgoć trzyma

Mirka - daje niedużo - 3-5 cm Na rabatach sporo roślin, które startują, nie chcę im utrudniać życia Chociaż podobno kompost przeszkodą nie jest Ale towaru mam tyle, że planuję za jakiś czas dosypywać
Magara 23:31, 09 kwi 2025

Udało mi się dziś wyściółkować kolejną rabatę
Nie mam pojęcia z czego wynikało moje założenie, że w dwa dni ogarnę wszystko

Tu fragment:

A tu szczegóły, jakość kompostu jak na fotach

Magara 23:47, 09 kwi 2025

Odnośnie "śmierdzenia" kompostu.
Kolejny dzień się zbieram, żeby o tym napisać Nadszedł czas
Zapach Szadółek zna każdy mieszkaniec Trójmiasta Wielokrotnie woziłam stamtąd kompost samochodem - czasem bezproblemowo, a czasem problemowo - samochód do prania, ciuchy do prania, wszystko do wietrzenia Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego na jaki etap kompostowania się na Szadółkach trafi - jak świeży - śmierdzi, jak poleży na hałdzie - lepiej

Teraz mam kompost z lokalnej kompostowni. Czy śmierdzi - no właśnie ciężko powiedzieć
Ja mam po covidzie mocno upośledzony węch. Kolejny rok Węch wraca, ale powoli.
Jak rolnik obornik na polu rozrzuca to dla mnie to jest zapach lekko wyczuwalny, a odczuwalny dopiero w momencie jak wszyscy mówią, że śmierdzi
I co dziwne - czuję, że ten kupny kompost ma zapach Smrodem bym tego nie nazwała, ale coś w sobie ma
Natomiast mój Małżonek (który ma węch i słuch absolutny) twierdzi, że nic nie czuje

Magara 00:12, 10 kwi 2025

Podsumowując temat kompostu (bo ileż można się nim zachwycać) takie mam wnioski:
Nabyłam 3,56 tony. Razem z transportem (drogim) zapłaciłam prawie 330 zł. Gdybym miała hak i przyczepkę koszta by były dużo niższe, zasadniczo znikome.
Dla równego rachunku policzmy, że tona wyszła za stówkę
Zużyję połowę w tym roku - na ściółkowanie rabat, rozsypanie na trawniku, pod drzewka owocowe i krzewy i różne luźno rosnące rośliny Czyli koszt mi się na dwa lata rozkłada

Ale nie będę kupować żadnych nawozów trawnikowych, ani dedykowanych pod inne rośliny - oszczędność. Nie kupię też ziemi, którą planowałam kupić z myślą o dosiewkach w trawniku
No i kompost świetnie trzyma wilgoć - oszczędność w podlewaniu.
Polepszy też strukturę gleby.
No i wygląd rabat Przynajmniej na chwilę

Fakt, narobić się trochę trzeba Ale po to mamy ogrody, żeby działać i się utyrać

Takie moje wnioski
Rojodziejowa 00:24, 10 kwi 2025

A jak to na kubiki przeliczyć? Ja już chwilę temu wyszperałam na olx ofertę i 3m3 z transportem wyceniono mi na 650zł…
Kasya 05:03, 10 kwi 2025

Dlaczego eksmitujesz fiolki ?
Miskantowo 06:21, 10 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
A jak to na kubiki przeliczyć? Ja już chwilę temu wyszperałam na olx ofertę i 3m3 z transportem wyceniono mi na 650zł…

Zależy czy jest suchy czy mokry
Suchy wrzucałam kiedyś do komory w kompostowniku.
1m3 to trochę więcej niź tona.
Miskantowo 06:25, 10 kwi 2025

Magaro, jaką mniej więcej warstwę sypiesz?
Ściólkowalam dość grubo i efekt idealnie czarnej gleby utrzymywał się dosć długo.
Taka gruba warstwa działa tez antychwastowo.
LIDKA 08:42, 10 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Za tyle to miałam ofere z olx na fajne zrębki liściaste ale za 6m3 tylko mój sie uparł że zrębki beee. No i kupiłam kore.