Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Rojodziejowa 23:36, 14 kwi 2025

My mamy właśnie tą taśmę, ale nie widać jej, bo siedzi w profilu.
anuska2507 07:56, 15 kwi 2025

My też zabezpieczaliśmy taśmą: górną krawędź taśmą paroszczelną, a dolną - paroprzepuszczalną. Mieliśmy później problem z oknami, bo po oklejeniu taśmą poliwęglan nie mieścił się w ramce tworzącej okno. Mąż musiał je rozginać, żeby można było wsunąć poliwęglan.
Co do fundamentu - my obcięliśmy te elementy do wbetonowania, a cały mundament jest tylko przykręcony do betonowych bloczków.
Patrycja_KG_Lu 08:16, 15 kwi 2025

Jesteście pewni, że te elementy narożne się zabetonowuje jak są nieskręcone z resztą?
Makao 09:39, 15 kwi 2025

Magara napisał(a)

Ania - to nie takie proste Są cztery elementy (narożniki), które producent zalecił zabetonować. I tu się nam niestety rozlazło, pomimo mierzenia sto razy na dobę Kąty były, wszystko ok, ale okazało się, że są 4 milimetry różnicy. A ta różnica może mieć później znaczenie... Eh...

O masz Zabetonować??
A nie da się przykręcić takimi kotwami do betonu?
Kurcze, ale macie pod górkę.
No tak, jak zabetonujesz to już nie pola manewru przy późniejszym montowaniu reszty konstrukcji. Dlatego tak ciężko wystartować mężatemu. Mój dawno by się zirytował i zrobił po swojemu bo on cierpliwość nie ma takiej jak Twój.
Na początku nawet mu się tych kotew wkręcać nie chciało bo nie miał ale w końcu kupił i przykręcił szklarnię bo bał się żeby stabilności nie straciła przy tutejszych wiatrach.

Co do zabezpieczania poliwęglanu to my też mamy taśmę ale wydaje mi się że ona na dłuższą metę nie da rady bo zbiera się brud i wilgoć na brzegach więc z czasem zacznie się odklejać. Osobiście stwierdziliśmy że jak przyjdzie pora to będziemy sylikonować właśnie bezbarwnym silikonem. Wydaje nam się to najtrwalszą opcją jeśli ma się te płyty nie wciskane w profil a luźne.
Oglądałam dużo filmików ze szklarniami EVEX i tam producent nie zaleca niczym oklejać ale oni mają poliwęglan luźny jak my. Tzn nie wciskany w żadne profile. Twierdzą że jak jest otwarte to lepiej się czyści i nic tam się nie osadza bo wystarczy myjką ciśnieniową przelecieć i wszystko wypłynie.

U nas jest tak

I widać że miejscami głównie przy śrubach robią się zacieki po nimi dlatego albo całkiem zerwiemy taśmy i zostawimy tak jak radzą w Evex albo zasylikonujemy.
Eupraksja 15:51, 15 kwi 2025

Magara napisał(a)

Kompost to naprawdę nasze złoto, dla roślin, dla gleby to oczywiste, ale nawet i dla takiego optycznego wrażenia uporządkowania, zwłaszcza chyba teraz, po zimie ☺️ Chciałabym już go mieć tyle, żeby tak móc rozsypywać cały dzień, ach ☺️
Judith 20:16, 15 kwi 2025

Cię florek, pojęcia nie miałam, ze tyle pułapek czyha przy montażu i użytkowaniu szklarni! Życzę powodzenia we właściwym doborze fundamentów i w tych zagadkowych działaniach silikonowo-taśmowych .
Magarko, ale fajowo wyglądają rabaty z kompostem. Natchnięta Twoimi działaniami, po posadzeniu nowych roślin posypałam ziemię przy nich kompostem kupionym w sklepie ogrodniczym. Mało, ale zawsze coś .
AgaBoso 20:18, 15 kwi 2025

Ja swojej niczym nie zabezpieczyłam, póki co tragedii nie ma. Gdzie niegdzie weszła roślina lub ślimak.
Magara 23:19, 15 kwi 2025

Asia Rojo - ale Wy sami montowaliście? Nie było problemu z wsuwaniem poliwęglanu w profile???

Ania-anuska - a czemu akurat górną krawędź taśmą paroszczelną, a dolną - paroprzepuszczalną? Usiłowałam dziś coś o tym poczytać, ale net to studnia bzdur i całkiem sprzecznych informacji. Z taśmami to właśnie mam lęki, że później w profile nie wejdą - tak zresztą producent ostrzega zalecając silikon. My mamy profile aluminiowe - Małżonek mówi, że ich się nie da giąć, to nie stal... Trochę zaczynam żałować, że nie kupiłam nowej folii na foliaka...

Patrycja - ja to niczego nie jestem pewna, bo nie ja się tym zajmuję Ale trochę już nerwa mam Podpytałam Małżonka - te narożne kątowniki trzeba było zabetonować samodzielnie. Z gotową ramą by nie było jak. Że nie wspomnę, że pułk wojska by trzeba, żeby to przenieść Ja już sama nie wiem, cała głupia jestem. Podobno dziś wszystko zostało naprostowane. Teraz temat zabezpieczania kanalików w poliwęglanach. Że o świętach nie wspomnę i remoncie z chałupie. Oraz stercie kompostu

Ania-Makao - dzięki My mamy wszystko w profile wciskane...

Ewa - Eupraksja (o ja pierdziu, da się zapamiętać???) - witaj u mnie

Judith - ja też nie miałam pojęcia, że to tyle pułapek Może my dwa nieogary są??? Chociaż Małżonek techniczny z założenia, a ja się póki co nie za bardzo angażowałam wybierając święty spokój Z opinii w necie wynika, że postawienie szklarni to dwa dni
Z kompostem dobrze czynisz Kupowanie w sklepie ogrodniczym jednak nie wróży dobrze Twojemu budżetowi Ogarniaj kompostownię w pobliżu

Agnieszka - zazdroszczę Ja się foliaka naczyściłam jak wściekła Wolałabym, żeby w ten poliwęglan nie wchodziły owady glony, ani w ogóle nic
Juzia 17:51, 16 kwi 2025

Pięknie wyglądają takie czarne rabaty

Z różnych filmów z montowania szklarni... widziałam tylko zaklejanie brzegów taśmami.
Magara 23:44, 16 kwi 2025

Juzia, tak całkiem subiektywnie to Ci przyznam rację
Kończę z kompostem na rabatach, które mam. Niektóre poszerzam
To co zostało rozgrabione z resztek na tzw. trawnik - już widać efekt, a kilka dni raptem minęło Trawa idzie jak wściekła

Temat szklarni - przemilczę, pokażę jak będzie