Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Kokesz 09:43, 09 kwi 2025

Wlaśnie się zastanawiam ile potrzebowałabym na swoje rabaty?
Muszę policzyć ile m2 zajmują.
A u Ciebie ile jest m2 samych rabat tak na oko? Ile Ci na nie weszło kompostu?
mrokasia 09:57, 09 kwi 2025

No pani, pięknie! Następnym zakupem powinna być maczeta . Jak to wszystko dostanie powera to się z tarasu nie wydostaniesz.
An_na 10:21, 09 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
No pani, pięknie! Następnym zakupem powinna być maczeta . Jak to wszystko dostanie powera to się z tarasu nie wydostaniesz.

ha ha ha maczeta,
celnie Mrokasiu Wyobraźnia mi zadziałała tam busz albo jaka inna dżungla będzie
anpi 10:31, 09 kwi 2025

Ależ ja uwielbiam ten efekt jednolitego koloru podłoża, super tło dla roślin pomijając dobroczynny wpływ na nie. Nawet kora nie daje takiego efektu wizualnego, no może drobniutka i jeszcze zmoczona. Moje tony popieczarkowego już się skończyły i w tym roku niczym nie ściółkowałam, tylko zostawiłam wszystkie liście i gałązki by się zmieniały w próchnicę, miejscami jest oczywiście kora jeszcze nie przerobiona, ale to wszystko to taka mieszanka pstrokata. Już mnie w sobotę korciło oczyścić do gołej ziemi, ale powstrzymały mnie prognozy, to jednak ochrona przed mrozem wiatrem i zimnem dla roślin. Za chwilę rośliny rozrastając się zasłonią to wszystko, bo u mnie potem nie widać skrawka ziemi w ozdobnych rabatach, ale ten efekt uporządkowania jaki daje jednolite tło jest kuszący i do pozazdroszczenia
MartaCho 10:45, 09 kwi 2025

mrokasia napisał(a)

Też sobie wyobraziłam Magarkę naszą z Tą maczetą, hahah!
Efekt jest wspaniały! Taki mem tańczących roślinek widzę, jak na te Twoje rabaty patrzę
Mus i u mnie zamówić, sprowadzić i rozprowadzić. U nas tona 108 brutto, to chyba duużo więcej niż u Was. Jakość średnia, bo sporo śmieci, ale chyba i tak warto zainwestować
TAR 11:07, 09 kwi 2025

Daga. Ziemie z trawnika mozna zamiesc miotlą, bardzo fajnie to idzie.
Reszte kompostu mozna okryc plandeką, na all sa duze płachty do kupienia za grosze lub czarna włokniną tą materiałową nie plastikową. Tak okryłam swoje zrębki, bo po pierwszej nocy bylo narobione sporo przez koty sasiadki. Spodobal im sie taki wychodek
Ewentualnie zrobic na szybko z palet komore kompostową i tam zrzucic
Kokesz 13:32, 09 kwi 2025

anpi napisał(a)
Ależ ja uwielbiam ten efekt jednolitego koloru podłoża, super tło dla roślin pomijając dobroczynny wpływ na nie. Nawet kora nie daje takiego efektu wizualnego, no może drobniutka i jeszcze zmoczona. Moje tony popieczarkowego już się skończyły i w tym roku niczym nie ściółkowałam, tylko zostawiłam wszystkie liście i gałązki by się zmieniały w próchnicę, miejscami jest oczywiście kora jeszcze nie przerobiona, ale to wszystko to taka mieszanka pstrokata. Już mnie w sobotę korciło oczyścić do gołej ziemi, ale powstrzymały mnie prognozy, to jednak ochrona przed mrozem wiatrem i zimnem dla roślin. Za chwilę rośliny rozrastając się zasłonią to wszystko, bo u mnie potem nie widać skrawka ziemi w ozdobnych rabatach, ale ten efekt uporządkowania jaki daje jednolite tło jest kuszący i do pozazdroszczenia

Też tak mam i zazdroszczę jednolitego tła. Pytanie jaka gruba warstwa kompostu musiałaby być, żeby przykryć te pozostałości...
Tak na gołą ziemię to jednak ładniej wygląda.
TAR 13:50, 09 kwi 2025

U mnie niestety to by sie nie sprawdzilo, choc efekt rzeczywiscie swietny. Moge sie zalozyc, ze jak bym tylko wysypala to na rabaty to białe baranki juz na zawsze pozostałyby czarnymi barankami. A znając je, na stowe by łaziły tylko po tym "czarnym puchu" Po korze Karaluch nie lubi, bo go kujka w łapki, podobnie jak igliwie. On łazi tylko po trawce lub opasce. Wicio jak wiejski burek łazi po wszystkim
AgaBoso 13:59, 09 kwi 2025

Tu jest jakby luksusowo
Judith 15:10, 09 kwi 2025

Magarko, superancko jest!
I odkryłaś przede mną nowe opcje ściółkowania . Niby pisałaś kiedyś o sciolkowaniu kompostem, ale dopiero teraz - kibicując Ci w całej akcji - widzę ocokaman.
Zaczynam rozglądać się za kompostownią .