Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Bee 07:58, 27 kwi 2026

Magarku wcale nie masz kaszubskiego bieguna zimna. Patrzę na zdjęcie połamanego rozchodnika i porównuję z moimi które dopiero wypuszczają kapustki z ziemi. U Ciebie wszystko jest zdecydowanie bardziej zaawansowane we wzroście niż u mnie.

Trzymam mocno kciuki aby nie sprawdziły się prognozy o przymrozkach.

Jak Ci się sprawdzi namiar na tawuły z olx to mogłabyś mi podesłać prw? Też będę sadzić żywopłot bo las (w zasadzie młodnik brzozowy z samosiejek) zniknął mi za płotem gdy działka obok została sprzedana
Ewa777 09:35, 27 kwi 2026

U mnie też dużo jest srok w pobliżu, co mnie bardzo martwi, bo atakują moje kosy. Każdej wiosny jest walka. Sroki szukają jajek i pisklaków.
Magara 23:31, 27 kwi 2026

Lucy - no wiało przeokrutnie U nas to jest bardzo odczuwalne od czasu kiedy "nowi" sąsiedzi drzewa powycinali

Marcin - kumam teraz. Przed chwilą u Mirki pisałam o moich cebulowych w donicy - chyba ten sam casus. Z daliami raz próbowałam - niestety nie mam warunków do ich przechowywania w zimie. W tym sezonie skusiłam się na jedną, przy okazji innych zakupów. Potraktuję jak jednoroczną albo oddam sąsiadce "na zimę"

Jola - sroki się u nas budują w marcu, co roku. Później te budowy opuszczają. Też co roku. Nie ukrywam, że ku mojej uldze Może im przeszkadza, że za bardzo się kręcimy po działce??? Nie mam pojęcia. I my i sąsiedzi mamy sporo budek lęgowych dla drobnego ptactwa. Sroki w bezpośrednim sąsiedztwie nie są więc zbyt pożądane.
U nas jeszcze dzisiaj wiało. Do zbierania gałązek brzozowych to by się jakaś wojskowa kompania przydała

Beata - u mnie wszystko zaawansowane tam gdzie dużo słońca. A słońca mam więcej bo sąsiad prawie wszystkie drzewa wyciął...............
W temacie tawuł - dam znać. Póki co Małżonek próbował się skontaktować ze sprzedającym, ale bez odzewu.

Ewa - ja z tych samych powodów za srokami nie przepadam. Szczęśliwie u nas one aktywne są tylko wczesną wiosną, później odpuszczają
Magara 23:37, 27 kwi 2026

Srok nie ma, ale są drozdy, co mnie bardzo cieszy
Zdjęcia, niestety, tylko z telefonu.

Nie boją się nic a nic, tuptają sobie po działce jak kosy i wyjadają moje dżdżownice, przegryzając dosiewką tzw. trawnika
mirkaka 07:13, 28 kwi 2026

Magara napisał(a)
Srok nie ma, ale są drozdy, co mnie bardzo cieszy
Zdjęcia, niestety, tylko z telefonu.

Nie boją się nic a nic, tuptają sobie po działce jak kosy i wyjadają moje dżdżownice, przegryzając dosiewką tzw. trawnika

Też u siebie widziałam jedną taką parę, ale teraz nie widzę, u mnie walka kosów ze srokami co roku, nie lubię ich ani sójek, są ładne ale skrzeczą brzydko i są drapieżnikami,

No u mnie tak jak pisze Marcin, czekałam na kiełki tulipanów i nic, jak pogrzebałam w ziemi to cebule wyciągałam zgniłe Moje od jesieni stały na tarasie
MartaCho 07:42, 28 kwi 2026

U mnie też mieszka kos, wyśpiewuje swoje trele od samego świtu i popołudniami towarzyszy przy pracach ogrodowych- uwielbiam gościa! Natomiast też zauważyłam, że pojawia się właśnie coraz więcej srok, których skrzeczenia też nie lubię, więc jak je widzę u nas to jednak staram się przeganiać- mam taką nadzieję, że zapamiętają, że to nieprzyjazne im miejsce i założą gniazda gdzieś troszkę dalej od naszego kosa.
Basieksp 09:43, 28 kwi 2026

U mnie też go widziałam kilka razy Byłam ciekawa co to za ptak, bo tak do końca się nie znam. I wyczytałam sobie o drozdach, że są mega pożyteczne w ogrodzie, potrafią zjadać nawet ślimaki. Rozłapują skorupki ślimaków o kamień by dostać się do środka ślimaka No i ładnie śpiewają
TAR 16:13, 28 kwi 2026

Mam i drozdy i kosy. Oprocz dzdzownic zjadaja tez slimaki, co bardzo mnie cieszy. Kosy balagania na rabatach, rozwalaja kore ale i napowietrzaja ładnie glebe. Że nie wspomne o uczcie dla uszu kiedy od 17-tej zaczynaja koncerty.
Daga jeszcze zielony dzieciol i nadmiaru mrowek sie pozbedziesz
Kordina 22:11, 28 kwi 2026

A już myślałam, ze ulepiłaś drozda z glinki i mu dałaś nóżki z drucików
U nas jak co roku do budek zagląda mazurek (ten dzieciorób jak mawia mój mąż, bo ma 2 lęgi ) boogatki i pleszki
Magara 23:24, 28 kwi 2026

Mirka - od wczoraj mój stan "posiadania" drozdów się podwoił - mam już cztery sztuki, które cały dzień sobie łażą i skubią Bardzo jestem zadowolona - łażą a później pięknie śpiewają Dżdżownice są mniej zadowolone - ubywa ich w zastraszającym tempie
Swoją drogą to nie mogę się napatrzeć jak te ptaszory te dżdżownice wydłubują

Marta - kosy też mam Tuptają obok drozdów i udają, że się nie widzą nawzajem Super fajne jest patrzenie na ten ptasi świat
Robiąc dosiewki trawy sypałam gęsto, żeby się nie było o co kłócić i złościć
Sroki u nas rządzą w marcu - zauważyłam tą prawidłowość. Później odpuszczają.

Basia - jeżeli drozdy jedzą też ślimaki nagie to jestem w stanie im wybaczyć zeżarcie nawet całej dosiewki trawy

TARcia - zielonego dzięcioła widziałam w okolicy, ale do mnie się nie sprowadził

Bożena - my też na lęgi budkowe czekamy U nas dla sikor przygotowane apartamenty

P.S. W nocy było minus 5. Strat zero, chyba oprysk algami pomógł Jeszcze dwie albo i trzy noce z przymrozkami przed nami....