Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

antracyt 10:17, 21 maj 2026

To chyba Twój pierwszy sezon z "udanymi" tulipanami, co?
Naprawdę fajne odmiany wybrałaś.
Nie pamiętam, czy już pytałam - zakładasz, że będą powtarzać kwitnienie, czy traktujesz je jak jednoroczne?

Do roślin wędrójących po ogrodzie podchodzę podobnie do Judith. Chociaż mam takiego jednego zawilca, którego po sezonie kwitnienia przerzucę do najdzikszej części ogrodu i będę pilnować, by się stamtąd nie wydostał
Ewa777 11:14, 21 maj 2026

Powtórzę za innymi - piękne masz tulipany. Pogoda sprzyja ich długiemu kwitnieniu.
Niezapominajki u mnie również sieją się w różnych miejscach. Bardzo je lubię.
TAR 17:51, 21 maj 2026

Do mnie niezapominajki przyszly z Aprilkowymi barwinkami. Musi byc im dobrze na bagiennej, bo cala zarosla na niebiesko.
Usuwam jak wysychaja a one zostawiaja nasionka podobnie jak firletki.
Magara 23:09, 21 maj 2026

Basia - z tulipanów jestem baaardzo zadowolona w tym roku Z niezapominajek też, ale to łatwiejszy temat Moje jak przekwitają - usuwam, wtedy się wysiewają
W temacie wodnych roślin zajrzyj do sadzawki, na pewno coś znajdziesz.

Juzia - aktualnych fot nie mam. W dolnej części działki, z której skarpetę widać w pełni, jest obecnie:
foliak, do którego uciekamy w razie deszczu z pomalowanymi deskami płotowymi,
kupa gałęzi po zeszłozimowej okisci
plus ogólny bajzel deskowy.
Jeżeli bardzo chcesz obejrzeć to cudo, to się mogę poświęcić i pójść zobaczyć a przy okazji zrobić fotkę

Monia - w końcu i do nas wiosna zawitała

Judith - wysiewanie się roślin znoszę nieźle
Ale są takie rośliny, które idą taranem, kłączami, totalnie bez litości. Mam takie śliczne dzwonki białe. Na rabacie gdzie jest jakaś wariacka trzmielina i Carex ice dance. No i tam nie ma walki. Tam jest wojna, nieustającą To wszystko chce się nawzajem pozabijać, a przy okazji inne pożądane (przeze mnie) rośliny. Nie zaglądałam w tamten fyrtel jakiś czas bo robiliśmy dosiewke trawy, której nie chciałam deptać. Teraz mam Armagedon dzwonkowy

Zuza - fakt, pierwszy w życiu sezon bez tulipanowych frustracji i zgrzytów typu żółto-pomaranczowy tulipan kwitnący przy różowym orliku Cieszę się jak głupia patrząc na moje tegoroczne tulipany Jak za rok zakwitną to będę kwiczeć z radości, ale aż takiej pełni szczęścia nie zakładam

Ewa - dzięki Część posadziłam w cieniu/półcieniu - to była dobra decyzja Niezapominajki też lubię, bardzo

Tar - u Ciebie to wszystko rośnie
Magara 23:18, 21 maj 2026

Widzę, że w niektórych wątkach lato zagląda już do ogrodów
U mnie jeszcze narcyzy cieszą Chociaż pewnie to już ostatnie.

Juzia 06:31, 22 maj 2026

Magara napisał(a)

Juzia - aktualnych fot nie mam. W dolnej części działki, z której skarpetę widać w pełni, jest obecnie:
foliak, do którego uciekamy w razie deszczu z pomalowanymi deskami płotowymi,
kupa gałęzi po zeszłozimowej okisci
plus ogólny bajzel deskowy.
Jeżeli bardzo chcesz obejrzeć to cudo, to się mogę poświęcić i pójść zobaczyć a przy okazji zrobić fotkę

Chcę... ale nie tak bardzo żebyś musiała się poświęcać
Jak zrobisz kiedyś przy okazji... to będzie super. Jak nie, to trudno
Judith 15:08, 22 maj 2026

Magara napisał(a)

Judith - wysiewanie się roślin znoszę nieźle
Ale są takie rośliny, które idą taranem, kłączami, totalnie bez litości. Mam takie śliczne dzwonki białe. Na rabacie gdzie jest jakaś wariacka trzmielina i Carex ice dance. No i tam nie ma walki. Tam jest wojna, nieustającą To wszystko chce się nawzajem pozabijać, a przy okazji inne pożądane (przeze mnie) rośliny. Nie zaglądałam w tamten fyrtel jakiś czas bo robiliśmy dosiewke trawy, której nie chciałam deptać. Teraz mam Armagedon dzwonkowy

Ice dance to zło! Podobnie jak Ty - będę się jej sukcesywnie pozbywać. Najgorsza trawa - po przycięciu jest sucha, ale w przeciwieństwie do innych traw - jej suchość jest bardzo brzydka i rzucająca się w oczy. I taka sucha jest bardzo długo. Do tego ta suchość jest na dużych płaszczyznach, bo się toto rozłazi.
Zatem w kontekście tej trawy rozumiem wreszcie co miałaś na myśli
(wiem, że tu była mowa o dzwonkach, ale ice dance się mi rzuciła na oczy przede wszystkim ).
Roocika 15:14, 22 maj 2026

No dlatego usunęłam runiankę tam gdzie chciała zaanektowac za dużo
LIDKA 22:18, 22 maj 2026

Gdzie ten szumnie zapowiadany u Judith pierdolnik?

Dawno miałam pytać o skarpę ale nie miałam śmiałości.
Magara 22:42, 22 maj 2026

Juzia- poświęciłam się Z sympatii do Ciebie oraz współczucia z powodu posiadania skarp

Judith - no właśnie ID do eliminacji. Bez żalu, ale małymi krokami. Wszystko inne co sprawia trudność - takoż
Inaczej się podchodzi do nasadzeń na początku ogrodowania - wtedy wszystko co się nadmiernie rozrasta - cieszy. Później perspektywa się zmienia

Asia - u mnie runianka też na wylocie od zeszłego roku Zostawiam tylko tam gdzie ładnie rośnie. Tam gdzie marna i do tego ekspansywna - została pożegnana, od razu mi się humor poprawił

Lidka - Ty szybka jesteś Ogarniam foty na tablecie, pranie muszę powiesić, zmywarkę wypakować, włoski odrobić - foty zaraz