Witaj Magdo i zapraszam serdecznie Cieszę się, że znalazłaś coś co ci się podoba.
Ogród to 7x30 Jeszcze nie robiłam w sumie takiego spisu, więc to dobry moment
Krzewy to róże sztuk 19, z czego 4 są zawsze w donicach, a 5 sztuk czeka na wsadzenie do ziemi jesienią
Poza różami mam 1x hortensja Limelight, 1x Cornus kousa 'China Girl' , 1x Viburnum plicatum 'Watanabe', 1x Viburnum carlesii - wszystkie te krzewy są jeszcze młode - drugi sezon dopiero.
Mam jeszcze krzewinki w postaci lawend i barbuli, ale to prawie jak byliny
Poza tym mam cisy jako częściowe żywopłoty.
Dodaję do tego spisu jeszcze drzewa (ogród bez drzew to nie ogród) - 1x czereśnia, 1x jabłonka kolumnowa, 1x Morus kagayamae, 1x Heptacodium miconioides wielopniowe, 1x Cercis canadensis, 1x świdośliwa Obelisk, 1x robinia kulista.
To chyba wszystko z większych gabarytowo roślin w moim ogrodzie
Ty masz ogród o wiele większy od mojego, więc możesz poszaleć z krzewami i drzewami
Nie wiem w jakim celu podlewać rośliny wodą utlenioną. Ona jest pozbawiona wszystkich substancji mineralnych, a te stanowią przecież pożywienie dla roślin.
Gosiu, moje rośliny rosną bardzo blisko siebie. Wrażenie, że każda ma dużo miejsca jest mylne. Tak to wygląda jedynie na zdjęciach
Bardzo lubię tetrisy na rabatach. Warunki świetlne jednak zmieniają się co jakiś czas i trzeba się do nich dostosować. Mój ogród rozwija się wraz ze mną, nie ma tu żadnych „zastoin” Dochodzą też nowe rabaty. Jedynie trawy rzadko przesadzam, mają swoje miejsca.
Ta woda utleniona stosowana jak antygrzyb i na chorobotwórcze bakterie, chociaż nie wiadomo czy również nie niszczy bakterii pozytywnych dla roślin zawartych w glebie?
Jakie właściwości ma woda utleniona? Najważniejszą jest to, że jest pozbawiona wapna. Poza tym pozbawiona soli mineralnych i ma niskie ph. Nic mi nie wiadomo o jej zdolności do pokonywania chorób grzybowych. Myślę, że gdyby takowe miała to od lat stosowana by była zarówno w rolnictwie jak i szkółkarstwie. Jeśli niszczy bakterie, to w jaki sposób dokonywana jest selekcja tych dobrych od tych złych? Jaka jest cena wody utlenionej i jej produkcji?
Wpływ na glebę może być różnoraki, od zakwaszenia, poprzez wyjałowienie.
Co to są tetrisy na rabatach? Czy to jest to co ja myślę? Grupy roślin wcinające się w siebie nawzajem?
Masz tak ładnie skomponowane rabaty z mieszającymi się bylinami i zastanawiam się jak to wygląda od dołu, jak posadzić rośliny, żeby uzyskać taki efekt. Gdy ktoś ma równo i od linijki to widać, jak są posadzone rośliny, a jak jest tak bardziej naturalnie to nie.
Magdic, mozesz nie wiedziec, jestes nowa to jezyk ogrodowiska tetrisy na rabatach to wszelkie zmiany, przesadzanki, komponowanie od nowa. Ogrod nigdy nie jest staly, czesto sie zmienia a i jest to wielce lubiane przez ogrodomaniakow