Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 09:19, 14 sie 2024

Wiaan napisał(a)
Ewa lekcje fotek można u Ciebie robić, piękne jak zawsze

Dziękuję
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:38, 14 sie 2024

Magdic napisał(a)
Cześć, przybyłam do Ciebie z jakiegos innego wątku, obejrzałam zdjęcia i jesli pozwolisz zostanę na dłużej . Pięknie jest u Ciebie, niesamowie masz połączenia bylin na rabatach. Zapisałam sobie kilka inspiracji od Ciebie na przyszłość.

Jakie wymiary ma Twój ogród? I jeśli masz krzewy to jakie? Jakie krzewy pasują do małego ogrodu, żeby dać trochę wysokości i nie było płasko, ale nie zabrać za dużo przestrzeni?

Witaj Magdo i zapraszam serdecznie Cieszę się, że znalazłaś coś co ci się podoba.

Ogród to 7x30 Jeszcze nie robiłam w sumie takiego spisu, więc to dobry moment

Krzewy to róże sztuk 19, z czego 4 są zawsze w donicach, a 5 sztuk czeka na wsadzenie do ziemi jesienią
Poza różami mam 1x hortensja Limelight, 1x Cornus kousa 'China Girl' , 1x Viburnum plicatum 'Watanabe', 1x Viburnum carlesii - wszystkie te krzewy są jeszcze młode - drugi sezon dopiero.
Mam jeszcze krzewinki w postaci lawend i barbuli, ale to prawie jak byliny
Poza tym mam cisy jako częściowe żywopłoty.
Dodaję do tego spisu jeszcze drzewa (ogród bez drzew to nie ogród) - 1x czereśnia, 1x jabłonka kolumnowa, 1x Morus kagayamae, 1x Heptacodium miconioides wielopniowe, 1x Cercis canadensis, 1x świdośliwa Obelisk, 1x robinia kulista.
To chyba wszystko z większych gabarytowo roślin w moim ogrodzie

Ty masz ogród o wiele większy od mojego, więc możesz poszaleć z krzewami i drzewami
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 09:45, 14 sie 2024

Margo2 napisał(a)

A propos zaduszania korzeni.
Czy słyszałyście o podlewaniu wodą utlenioną?
Ewo, co o tym sądzisz?

Ogród prezentuje sie przepięknie.
U Ciebie wszystkie rośliny są wyraźne, mają swoje miejsce.
ja muszę koniecznie rozluźnić rabaty.
Już powoli zmieniam, ale jeszcze daleka droga przede mną

Nie wiem w jakim celu podlewać rośliny wodą utlenioną. Ona jest pozbawiona wszystkich substancji mineralnych, a te stanowią przecież pożywienie dla roślin.

Gosiu, moje rośliny rosną bardzo blisko siebie. Wrażenie, że każda ma dużo miejsca jest mylne. Tak to wygląda jedynie na zdjęciach
Bardzo lubię tetrisy na rabatach. Warunki świetlne jednak zmieniają się co jakiś czas i trzeba się do nich dostosować. Mój ogród rozwija się wraz ze mną, nie ma tu żadnych „zastoin” Dochodzą też nowe rabaty. Jedynie trawy rzadko przesadzam, mają swoje miejsca.
Kordina 09:55, 14 sie 2024

Ta woda utleniona stosowana jak antygrzyb i na chorobotwórcze bakterie, chociaż nie wiadomo czy również nie niszczy bakterii pozytywnych dla roślin zawartych w glebie?
Anda 10:26, 14 sie 2024

Kordina napisał(a)
Ta woda utleniona stosowana jak antygrzyb i na chorobotwórcze bakterie, chociaż nie wiadomo czy również nie niszczy bakterii pozytywnych dla roślin zawartych w glebie?

Jakie właściwości ma woda utleniona? Najważniejszą jest to, że jest pozbawiona wapna. Poza tym pozbawiona soli mineralnych i ma niskie ph. Nic mi nie wiadomo o jej zdolności do pokonywania chorób grzybowych. Myślę, że gdyby takowe miała to od lat stosowana by była zarówno w rolnictwie jak i szkółkarstwie. Jeśli niszczy bakterie, to w jaki sposób dokonywana jest selekcja tych dobrych od tych złych? Jaka jest cena wody utlenionej i jej produkcji?

Wpływ na glebę może być różnoraki, od zakwaszenia, poprzez wyjałowienie.
Magdic 10:46, 14 sie 2024

Anda napisał(a)

Nie wiem w jakim celu podlewać rośliny wodą utlenioną. Ona jest pozbawiona wszystkich substancji mineralnych, a te stanowią przecież pożywienie dla roślin.

Gosiu, moje rośliny rosną bardzo blisko siebie. Wrażenie, że każda ma dużo miejsca jest mylne. Tak to wygląda jedynie na zdjęciach
Bardzo lubię tetrisy na rabatach. Warunki świetlne jednak zmieniają się co jakiś czas i trzeba się do nich dostosować. Mój ogród rozwija się wraz ze mną, nie ma tu żadnych „zastoin” Dochodzą też nowe rabaty. Jedynie trawy rzadko przesadzam, mają swoje miejsca.

Co to są tetrisy na rabatach? Czy to jest to co ja myślę? Grupy roślin wcinające się w siebie nawzajem?
Masz tak ładnie skomponowane rabaty z mieszającymi się bylinami i zastanawiam się jak to wygląda od dołu, jak posadzić rośliny, żeby uzyskać taki efekt. Gdy ktoś ma równo i od linijki to widać, jak są posadzone rośliny, a jak jest tak bardziej naturalnie to nie.
TAR 12:11, 14 sie 2024

Magdic napisał(a)

Co to są tetrisy na rabatach? Czy to jest to co ja myślę? Grupy roślin wcinające się w siebie nawzajem?
Masz tak ładnie skomponowane rabaty z mieszającymi się bylinami i zastanawiam się jak to wygląda od dołu, jak posadzić rośliny, żeby uzyskać taki efekt. Gdy ktoś ma równo i od linijki to widać, jak są posadzone rośliny, a jak jest tak bardziej naturalnie to nie.

Magdic, mozesz nie wiedziec, jestes nowa to jezyk ogrodowiska tetrisy na rabatach to wszelkie zmiany, przesadzanki, komponowanie od nowa. Ogrod nigdy nie jest staly, czesto sie zmienia a i jest to wielce lubiane przez ogrodomaniakow
Makao 12:23, 14 sie 2024

Anda napisał(a)

Trzymam kciuki

Dziś dotrą. I nawet wiem gdzie je posadzę
Anda 17:52, 14 sie 2024

Magdic napisał(a)

Tar już wytłumaczyła, to zabawa w przesadzanie na rabatach

Przeważnie rośliny sadzę tak jakby trójkami lub piątkami w trójkątach, ząbkach.

Np.
roślina x
roślina y
roślina z

x..y..x..z..y
.y..z..y..x..
z..x..z..y..z

Jakoś tak
Anda 17:53, 14 sie 2024

Makao napisał(a)

Dziś dotrą. I nawet wiem gdzie je posadzę

Dotarły?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies