Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Anda 19:33, 04 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ewuś, czy Narcissus poeticus var. recurvus powtarzają kwitnienie?

Nie. To dzikie narcyzy, kwitną chyba najpóźniej ze wszystkich narcyzów, pachną, ale nie powtarzają. Kwitną w maju.
Nie są mi znane powtarzające odmiany.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 19:35, 04 wrz 2024

Kurde, piszę jak potłuczona Chodzi mi o to, czy jest szansa, że zakwitną w kolejnych latach
Anda 19:39, 04 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Kurde, piszę jak potłuczona Chodzi mi o to, czy jest szansa że powtórzą za rok, a nie tak jak tulipany, które bez wykopania nie powtórzà kwitnienia za rok

Haha, to się dogadałyśmy

Narcyzy o wiele chętniej kwitną co roku niż tulipany. W powyższej grupie trzeba uważać na wilgotność podłoża. One nie lubią mieć zbyt sucho.
Mogę polecić Tete -a - tete lub Thalia. Ładnie się rozrastają. Zresztą większość narcyzów ładnie się rozrasta.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 19:41, 04 wrz 2024

Ok. To spróbuję Pamiętam, że Thalia polecałaś

A jeśli chodzi o Muscari latifolium to widzisz je bardziej solo, czy może z czymś mogą stworzyć fajny duecik?
Anda 21:01, 04 wrz 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Ok. To spróbuję Pamiętam, że Thalia polecałaś

A jeśli chodzi o Muscari latifolium to widzisz je bardziej solo, czy może z czymś mogą stworzyć fajny duecik?

Anemone blanda

Magara 22:07, 04 wrz 2024

Ewcia, a u mnie wiele narcyzów się w kolejnym roku/latach nie pojawia
Za sucho czy cebule kiepskie???
Dziś właśnie pamiętając o tym, że mam problem narcyzowy kupiłam tete a tete
Gosialuk 22:15, 05 wrz 2024

Daga ja mam teorię, że zbyt gliniasta, ciężka gleba w ogóle nie służy cebulowym. Dodatkowo lubią je niektóre zwierzątka. I chyba wolą dość żyzną glebę.
Thalia u mnie słabo rosną.

A w temacie gaury i ocieplenia klimatu, to mam nadzieję, że kolejna próba przezimowania jej zakończy się powodzeniem. Mam od Moni siewki większe i mniejsze. Sama też ukorzeniłam w wodzie te odcięte łodyżki i w zeszłą sobotę trafiły do gruntu. Posadzone w różnych miejscach i warunkach - przyszły rok pokaże, czy to coś da.
Magara 23:21, 05 wrz 2024

Gosia, Twoja teoria też może być słuszna
Tam gdzie mam rabaty na "zastanym" podłożu, czyli nieprzekopanym, niewzbogaconym etc. narcyzy mi totalnie zanikają
Ale mam też rabaty "przygotowane" wg forumowych wskazówek - i tam też jest problem
Napia 23:04, 06 wrz 2024

Ewo, Twój ogród wygląda, jakbyś wcale go nie opuszczała, jest bujny, kolorowy i wiele w nim smakowitości
Pogoda daje się we znaki, albo upały, albo chłód i deszcze, chociaż w tym roku tego pierwszego jest zdecydowanie więcej. Moje ogórki powędrowały w ogrodowe zaświaty, natomiast pomidory cały czas dojrzewają. Tak że tak
Bardzo ładnie wygląda krokosmia w zestawieniu z lawendą - sama nie pomyślałbym o takim połączeniu, a wyszło super
Margo2 21:39, 09 wrz 2024

U mnie narcyzy nie chcą rosnąć.
Jedynie radzą sobie jako tako Thalia.
Kupiłam w tym roku takie dubeltowe, pachnące.
Mam nadzieję, że zakwitną w przyszłym roku