Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Doświadczalnia bylinowo-różana 2

Margo2 21:42, 09 wrz 2024

A co do wody utlenionej, to właśnie czytałam kiedyś to co pisała Sylwia.
Woda utleniona była podawana roślinom, które maja problem z tlenem w korzeniach.
Dzięki niej podobno lepiej radziły sobie bakterie tlenowe, które pomagają korzeniom roślin.
Ale nie czytałam opracowań naukowych na ten temat.
Dlatego zapytałam Ciebie, czy słyszałaś coś na ten temat
AgaBoso 08:04, 10 wrz 2024

Anda napisał(a)

Jakie odmiany pomidorów i fasolki uprawiasz? Pięknie rośnie ta fasolka.
Anda 08:39, 11 wrz 2024

Magara napisał(a)
Ewcia, a u mnie wiele narcyzów się w kolejnym roku/latach nie pojawia
Za sucho czy cebule kiepskie???
Dziś właśnie pamiętając o tym, że mam problem narcyzowy kupiłam tete a tete

Być może za sucho i niezbyt żyzną gleba. Cebulki na rozrost potrzebują dobrego żarcia w odpowiedniej ilości
Wg mnie narcyzy wielkokwiatowe są bardziej wymagające.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 08:42, 11 wrz 2024

Gosialuk napisał(a)
Daga ja mam teorię, że zbyt gliniasta, ciężka gleba w ogóle nie służy cebulowym. Dodatkowo lubią je niektóre zwierzątka. I chyba wolą dość żyzną glebę.
Thalia u mnie słabo rosną.

A w temacie gaury i ocieplenia klimatu, to mam nadzieję, że kolejna próba przezimowania jej zakończy się powodzeniem. Mam od Moni siewki większe i mniejsze. Sama też ukorzeniłam w wodzie te odcięte łodyżki i w zeszłą sobotę trafiły do gruntu. Posadzone w różnych miejscach i warunkach - przyszły rok pokaże, czy to coś da.

Mam gliniastą ziemię ale narcyzy ładnie się mnożą. Tulipany - tu zależy jaka odmiana.

Gaura u mnie nie zimuje, ale myślę, że moja gliniasta ziemia jest po prostu zbyt mokra zimą, a gaury tego nie lubią.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 08:42, 11 wrz 2024

A widzisz, ja mam zupełnie inne doświadczenia z narcyzami. Pełne, wielkokwiatowe przyrastają u mnie jak szalone, a te drobniejsze (jak Thalia) mimo identycznych warunków po prostu są od paru lat.
Anda 08:44, 11 wrz 2024

Napia napisał(a)
Ewo, Twój ogród wygląda, jakbyś wcale go nie opuszczała, jest bujny, kolorowy i wiele w nim smakowitości
Pogoda daje się we znaki, albo upały, albo chłód i deszcze, chociaż w tym roku tego pierwszego jest zdecydowanie więcej. Moje ogórki powędrowały w ogrodowe zaświaty, natomiast pomidory cały czas dojrzewają. Tak że tak
Bardzo ładnie wygląda krokosmia w zestawieniu z lawendą - sama nie pomyślałbym o takim połączeniu, a wyszło super

Aguś Dzięki obecnie ogród wygląda już bardziej jesiennie. Pomidory całe szczęście jeszcze są

Krokosmia z lawendą to był taki eksperyment i całe szczęście udany
Anda 08:46, 11 wrz 2024

Margo2 napisał(a)
U mnie narcyzy nie chcą rosnąć.
Jedynie radzą sobie jako tako Thalia.
Kupiłam w tym roku takie dubeltowe, pachnące.
Mam nadzieję, że zakwitną w przyszłym roku

Thalia też u mnie najlepsza, ale te Bridal Crown też się bardzo rozrastają.
Teraz czekam na to, czy rozrosną się dzikie tulipany Tulipa sylvestris. Ładnie kwitły tej wiosny, ale czy będzie ich więcej czy mniej? Okaże się wiosną.
Anda 08:57, 11 wrz 2024

Agnieszka_Z napisał(a)

Jakie odmiany pomidorów i fasolki uprawiasz? Pięknie rośnie ta fasolka.

Pomidory to Vivagrande, Bubble Gum, Maliniak - niestety dość mdły, Serce Aschgabat, Kremska Perła, Primabella.

Fasolka to Sonesta. Bardzo zdrowe krzaczki, owocowały u mnie trzy razy. Fasola smaczna, bez łyka. Zdecydowanie polecam.
Anda 08:58, 11 wrz 2024

antracyt napisał(a)
A widzisz, ja mam zupełnie inne doświadczenia z narcyzami. Pełne, wielkokwiatowe przyrastają u mnie jak szalone, a te drobniejsze (jak Thalia) mimo identycznych warunków po prostu są od paru lat.

Wszystko zależy od warunków
Ewa777 09:04, 11 wrz 2024

Też mam dobre doświadczenie z narcyzami. Nie giną po zimie, dobrze się rozrastają, zwłaszcza Tete-a-tete. Ale tulipany też lubię i ciężko byłoby mi z nich zrezygnować. W tym roku znowu dokupiłam kolejne cebulki tulipanów.