Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

An_na 16:46, 23 kwi 2023

Piękne kadry
A kolor magnolii obłędny. Jaka to odmiana?
ElzbietaFranka 21:56, 24 kwi 2023

Też lubię zawilce i najważniejsze, że dosyć długo kwitną. Jesienią dokupuje. Nie mogę mieć tulipanów ponieważ bażanty mi wydziobaly sporo. To zastępuje zawilcami.
Pierwiosnki też są ładne kwitną i kwitną.
2 lata posiadam pierwiosnki i w tym roku pięknie zakwitły ładne duże kwiaty żółte i niebieskie. Zabiorę nasionka i od razu wysieje.

Tam masz takie piękne tulipany wrzosowe może wiesz jak się nazywają.

Mam też i ja magnolie Aleksandria od 3 lat i ma 6 pąków kwiatowych.
U mnie to jest tak, że wszędzie przykwitna a u mnie zaczynają.
ElzbietaFranka 22:07, 24 kwi 2023

O ty! Wszystko masz sądzisz takie duże flance a kiedy ty sialas że takie duże te papryczki. Moje sialam w pierwszej połowie lutego i nie są takie duże.

Obelisk superowy. pomysł i prosty do zrobienia narządy mam. Listewki kupić i zrobić.
mirkaka 09:29, 25 kwi 2023

tak, doceniam miejsce w którym mieszkam, jak chcę w Bieszczady, wystarczy, że wyjadę kawałek za miasto na Wysoczyznę Elbląską i Bażantarnię (Natura 2000), jak chcę na Mazury, wystarczy, że kawałeczek na Drużno podjadę (Obszary Chronionego Krajobrazu), Rezerwat przyrody Buki Wysoczyzny Elbląskiej, Rezerwat Kadyński Las, Piuropusznikowy Jar itp, itd. rezerwat ptactwa też blisko w kilku miejscach, nad rzekę Elbląg wystarczy do połowy miasta podjechać, przecina miasto na pół.
Moje miasto też lubię, jest w nim dużo zieleni, parków, bardzo mało miejsc obskurnych jak w wielu miastach, nawet na peryferiach. Moja rodzina zachwycona była. Blisko Krynica Morska (tam rodzina), ujście Wisły w Mikoszewie - bardzo lubię to miejsce szczególnie przed sezonem turystycznym.

Może zorganizujesz jakąś wycieczkę po okolicy, chętnych chyba nie zabraknie
Kordina 11:32, 25 kwi 2023

Basiu - też czekam na rozwinięcie pączków na razie dzisiaj leje i prawie wszystkie kwiaty pozamykały się. Natura broni się przed utratą i wypłukaniem pyłku przez deszcz

Magda - dzięki, ale to roslinki śliczne, mam takie samo doświadczenie z lubczykiem, wariat po prostu, chyba pół metra na dobę
An_na napisał(a)
Piękne kadry
A kolor magnolii obłędny. Jaka to odmiana?

Aniu tłucze mie się po głowie Purpurea Nigra, ale nie jestem na 100 % pewna, bo zakupiona w czasach - "o! magnolia"

Elu - jeśli chodzi o te ze 119 str, to Tulip Light Pink:

a tuż za nimi Tulip White Purple jaśniejsze z fioletkowym paskiem:

i jeszcze te wczoraj się ukazały o nazwie - T. Negrita Double (już kiedyś miałam, ale zniknęły, te z zeszłorocznych cebul)

Spojrzałam na Twoją Alexandrinę w internecie, piękna jest Moje flance pomidorkowo-paprykowe chyba też w połowie lutego, już nie pamiętam, ale podlewałam ze skórką od banana z potasem pomidorki, no i zostawiłam te ładne Jak uda Ci się zrobić obelisk to pokaż jak wyszedł

mirkaka napisał(a)
Może zorganizujesz jakąś wycieczkę po okolicy, chętnych chyba nie zabraknie

Ha, ha, dobre, nie mam uprawnień przewodnika (że się tak mignę ) ale mam koleżankę, która takie uprawnienia ma i oprowadza wycieczki

Kordina 13:37, 25 kwi 2023

Mam tylko 2 kępki, ale lubię sasanki spróbuję po kwitnięciu rozdzielić je

Mój mobilny inspekt na kółkach wywleczony na świat i odświeżony i zapełniony pikówkami:

mirkaka 15:05, 25 kwi 2023

Ha, ha, dobre, nie mam uprawnień przewodnika (że się tak mignę ) ale mam koleżankę, która takie uprawnienia ma i oprowadza wycieczki

Ale tu nie chodzi o profesjonalnego przewodnika, tylko kilka osób z ogrodowiska,
Połazić razem w kilka fajnych miejsc
sylwia_slomc... 21:21, 25 kwi 2023

Kordina napisał(a)
Mam tylko 2 kępki, ale lubię sasanki spróbuję po kwitnięciu rozdzielić je

Mój mobilny inspekt na kółkach wywleczony na świat i odświeżony i zapełniony pikówkami:

Sasanki bardzo lubię, ale one w obecnym ogrodzie mnie nie lubią jakoś
Cudne widoki w tym inspekcie
Rumianka 13:46, 26 kwi 2023

Sasanki piękne...kiedyś miałam białe, fioletowe i bordowe...a czerwone widzę dopiero pierwszy raz u Ciebie...Sloczności...
A inspekt kipi bogactwem...będzie rosło...
Joku 16:27, 26 kwi 2023

Inspekt przetoczysz w cieplejsze miejsce na nadchodzące zimne noce? On chyba ma kółka, jeżeli dobrze pamiętam.