Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kontonaogrod 14:05, 26 sty 2024

Podziwiam Was dziewczyny za te druty i robotki czapki z głów!
Kordina 14:47, 26 sty 2024

Ja raczej wolałabym - czapki na głowę
Kontonaogrod 15:40, 26 sty 2024

haha tak pomyślałam ledwo to wysłałam
ewsyg 18:11, 26 sty 2024

Witaj Bożenko. Dziękuję za film z różanego raju. Bosko. Ja też w zimę zajmuję się robótkami ręcznymi. Śliczne te czapeczki, idealnie pasują do szali. W tym roku głównie szyłam i poczyniłam płaszcz, piżamkę, kończę suknię. Piszesz o ziołach. Czytałam ostatnio sagę o rodzie Tyszkowskich pani Magdy Skubisz. Dowiedziałam się z niej, że żywokost jest świetny na kości. Kupiłam olej z tej rośliny i leczę kolano. Kiedyś miałam kontuzję i ona często mi się odnawia. Już się bałam jak to będzie w sezonie ogrodniczym, jak sobie poradzę, ale ten olej chyba faktycznie pomaga. Moc roślin jest wspaniała.
Pozdrawiam i byle do wiosny
Kordina 20:57, 26 sty 2024

Alu - jakie różyczki zamawiałaś? Nie widzę u ciebie, a ciekawam....

Aniu - chyba nasze poczucie humoru sytuacyjne jest podobne

Ewo witaj miło Cię wreszcie tutaj gościć , dzięki za uznanie dla czap, ale jestem ciekawa Twojego płaszcza, piżamki i sukni, kiedyś też szyłam, teraz dużo mniej i jakieś prostsze rzeczy, jak firanki, zasłonki, pościel, poszewki na poduszki itp. Zrób później zdjęcie i pokaż co tam zmajstrowałaś krawiecko.
Żywokost - jak najbardziej, też miałam olej z żywokostu od koleżanki po złamaniu, zobacz nawet sama nazwa wskazuje jego zastosowanie. Swój robiłam wyciąg olejowy z dziurawca i ten używałam do rehabilitacji po złamaniach i masażu.
Bardzo dobra jest jeszcze maść kupiona Arcalen, tym smarowałam na noc, na to ręcznik papierowy (bo brudzi) i na to bandaż elastyczny, sprawdzone, polecam wypróbować naprzemiennie.
ewsyg napisał(a)
...Moc roślin jest wspaniała.

O tak ja sobie wydrukowałam z dr Różańskiego tylko to co suszę i zbieram (bo tego jest ogrom), pod tematami roślin są również bardzo ciekawe wypowiedzi.
ewsyg 21:22, 26 sty 2024

Bożenko, na drutach zrobiłam w tamtym roku swetry z wełny alpaki,są cudownie lekkie i ciepłe. Zastanawiam się, czy posiać żywokost u siebie. Mam dwie kastry z kompostem. Na pewno wiosną będzie tam sałata i rzodkiewka, potem może być żywokost.
zdjęcia moich wyczynów krawieckich mogę Ci wysłać, ale tutaj na poczcie nie da się załączyć zdjęć. Podaj mi prywatny adres e mail.

Magara 23:16, 26 sty 2024

Czapeczki cudne

Z nagietka to ja robię oliwkę na ukąszenia - wg tego przepisu:
https://agnieszkamaciag.pl/nagietek-lecznicza-moc/
Jest super na wszystkie komarowe ukąszenia, łagodzi bardzo

Przy okazji mam pytanie: czy jest gdzieś na forum wątek o herbatkach roślinnych? Nie znalazłam
Może Panie Czarownice by założyły Będę śledzić
Kordina 01:08, 27 sty 2024

Magara znalazłam taki wątek, już kiedyś go czytałam a teraz trudno było mi go znaleźć:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/153-125-ozdobnych-i-leczniczych-roslin-z-naszego-otoczenia

Basieksp 08:56, 27 sty 2024

Ciekawy wątek siedzę " zasmarkana" także dla mnie na czasie, narazie leczę się herbata z sokiem z czarnego bzu, imbir, miód i cytryna.
Kordina 11:27, 27 sty 2024

Zasmarkana powiadasz? To jeszcze trafiłam poszukując tego wyżej na:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1265-mikstury-na-przeziebienie-i-nie-tylko

podobny przepis tylko z imbirem robiłam teraz dla siebie jako naturalny antybiotyk.
A kopiąc w zakamarkach Ogrodowiska (postanowiłam to kopanie kontynuować nadal ) natrafiłam na wątek z humorami, a to każdemu jest potrzebne

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2523-tu-mozesz-sie-posmiac-lub-nie