Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Patrycja_KG_Lu 13:21, 27 sty 2024

Ostatnio znalazłam profil Słowiańskiej Zielarki Ewy (dyplomowanej). Ona odradza właśnie w czasie przeziębienia te zioła: lipa, herbata z cytryną, kwiat czarnego bzu, mięta, jeżówka, kawa. Bardzo mnie to zdziwiło i było sprzeczne z „babcinymi” sposobami sprzed lat. Ona łączy medycynę chińską i zielarstwo. Teraz cieżko znaleźć wsród takiego dostępu do informacji komu wierzyć.

link do jej profilu na TT
Kordina 13:52, 27 sty 2024

No tak, żyjemy w czasach nadmiaru wzajemnie zwalczających się (dosłownie) informacji, podobnie ma się rzecz z dietami i walką obu (w dużym skrócie - obu) ugrupowań. Utożsamiam się z myślą, żeby jeść owoce i warzywa z terenu na którym żyjesz, podobnie moja intuicja podpowiada żeby to samo zastosować w kwestii ziół, ale to tylko intuicja niczym innym nie poparta. Jedno zdanie kłóci mi się z powyższym np czarny bez działa właśnie napotnie, a nie odwrotnie.
Jednak dr Różański jest dla mnie największym autorytetem
Jeszcze jedna sprawa, część nowych nauczycieli różnej profesji m.in. ziołowych, duchowych jak i wielu innych chce koniecznie zaistnieć w zbiorowej świadomości nie pozostaje nam nic innego jak zaufać sobie i znależć w gąszczu informacji te, z którymi rezonuję ( i tu jest duża przestrzeń wolności, bo każdy ma prawo rezonować z czym innym), czego życzę sobie i wszystkim
Anda 14:06, 27 sty 2024

Lipa też działa napotnie. Również bardziej polegam na tym, co już sprawdzone w zielarstwie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Urszulla 14:22, 27 sty 2024

Rumianka napisał(a)
Kiedyś dziwiłam się dlaczego moja torebka taka jakaś ciężka...to trwało i trwało...aż w końcu zajrzałam do niej...nosiłam sekator...

Uśmiałam się
Sprzątanie damskiej dorobkiem to temat śmiesznie przedziwny pomnika nie widziałam bo nie posiadam Facebooka.
Czapeczki się przydadzą, fajnie jak można zmieniać kolorki.
Urszulla 14:25, 27 sty 2024

Kordina napisał(a)
Alusiu, a więc nie jestem sama
Basiu - dziękuję

Judith - ściągacz 1 na 1 lewe, prawe

Muszę się pochwalić maścią z suchych kwiatów nagietka uzbieranych późnym latem, wreszcie mi się udało na gęsim smalcu z dodatkiem olejku z drzewa herbacianego, zastyga

Szukając czegoś ogrodowego na YT trafiłam na taki ogród i jestem w różanym (choć nie tylko) raju dzielę się znaleziskiem, bo warto, zapiera dech w piersiach, zarezerwujcie sobie ok 40 minut:

https://www.youtube.com/watch?v=VzyHAyiyKLY

Bardzo mi się podoba fajne też na prezent.
Basieksp 16:13, 27 sty 2024

Czytam te dowcipy i łzy mi lecą, tylko nie wiem czy bardziej od śmiechu czy kataru
ewsyg 19:59, 27 sty 2024

Bożenko, jak interesujesz się medycyną naturalną, to możesz sobie posłuchać na YT Huberta Czerniaka i Marka Skoczylasa. Zdobyłam tam wiedzę na temat ostrogi. Walczyłam z nią dość długo, sporo kasy poszło na falę uderzeniową i to mi nie pomogło. Córka podesłała mi te filmiki, dowiedziałam się, że wystarczy witamina K, która odpowiada nie tylko za krzepnięcie krwi, ale także rozmieszcza wapń, a ostroga to jego narośl. Kupiłam ją, łykałam i wyleczyłam ostrogę.
Teraz w wolnym czasie obejrzę je jeszcze raz. Ja mam książkę o ziołach Ursel Buhring "Wszystko o ziołach" dużo pożytecznej wiedzy, tylko do ziół trzeba mieć cierpliwość, chodzi o czas stosowania. Teraz testuję wyciąg z Acmella oleracea.

Pozdrawiam
sylwia_slomc... 21:38, 27 sty 2024

Kordina napisał(a)
No tak, żyjemy w czasach nadmiaru wzajemnie zwalczających się (dosłownie) informacji, podobnie ma się rzecz z dietami i walką obu (w dużym skrócie - obu) ugrupowań. Utożsamiam się z myślą, żeby jeść owoce i warzywa z terenu na którym żyjesz, podobnie moja intuicja podpowiada żeby to samo zastosować w kwestii ziół, ale to tylko intuicja niczym innym nie poparta. Jedno zdanie kłóci mi się z powyższym np czarny bez działa właśnie napotnie, a nie odwrotnie.
Jednak dr Różański jest dla mnie największym autorytetem
Jeszcze jedna sprawa, część nowych nauczycieli różnej profesji m.in. ziołowych, duchowych jak i wielu innych chce koniecznie zaistnieć w zbiorowej świadomości nie pozostaje nam nic innego jak zaufać sobie i znależć w gąszczu informacji te, z którymi rezonuję ( i tu jest duża przestrzeń wolności, bo każdy ma prawo rezonować z czym innym), czego życzę sobie i wszystkim

Medycyna ludowa czyli sposoby naszych babć nie wzięły się z przypadku tylko z wiedzy i doświadczenia pokoleń, które musiały się leczyć bez lekarza jak chciały żyć Wiadomo, że trzeba odsiać przez grube sito bo moja babcia np do dziś wierzy w odczynianie uroków chlebem wodą, zapałkami i spódnicą. Tak dobrze przeczytałaś spódnicą. Chodzi o to by do szklanki nalać wody i wrzucic do niej kawałeczek chleba oraz zapaloną zapałkę. Jak utonie chleb to urzekła baba, jak zapałka to chłop. Następnie trzeba nabrać wody z tej szklanki w usta, opluć nią trzy razy chorego i wytrzeć rąbkiem spódnicy ha ha ha i już będzie zdrowy Babcia do dziś takie gusła odprawia A jak Ja lekarz zapytał robiąc wywiad na co umierali Jej bliscy to mu odpowiedziała, że na śmierć
Alija 22:01, 27 sty 2024

Wiele babcinych sposobów na zdrowie jest aktualnych również dziś, a jeśli chodzi o odczynianie uroków, to tak sobie pomyślałam, że to może działało trochę jak dzisiejsze placebo.
sylwia_slomc... 22:03, 27 sty 2024

Alija napisał(a)
Wiele babcinych sposobów na zdrowie jest aktualnych również dziś, a jeśli chodzi o odczynianie uroków, to tak sobie pomyślałam, że to może działało trochę jak dzisiejsze placebo.

Ale to by musiał chory w to wierzyć żeby zadziałało