Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Basieksp 13:38, 03 paź 2024

Ale nasz fajnie w taką pogodę świetnie zaplanowałaś dzień, u nas pada, zimno, mokro.
Darecka 08:20, 04 paź 2024

Dzień dobry piękna duszyczko z niemniej pięknym ogrodem! Pospacerowałam trochę po Twoich włościach, urzekła mnie róża Novalis (cóż za nieoczywisty kolor!), a także wyhodowane na Twym piersiu kleome, o własnoręcznie wykonanych ozdobach i elementach małej architektury nie wspomnę . Uwielbiam cały Twój ogród z romantycznymi pastelami i obfitością kwiecia (zaszczepiłaś u mnie miłość do lilii), a za zmysł techniczny niezmiernie podziwiam . Dziękuję też za polecajkę na YT, wczorajszy dzień spędziłam sobie "na zapiecku' w towarzystwie kocyka, zimowej herbatki i Johanny . Swoją drogą widzę między Wami sporo podobieństw, szczególnie jeśli chodzi o talent techniczny ala Rosie the Riveter ("We can do it!" ) oraz artystyczną duszę.

Ciekawam bardzo, co wyjdzie z suszenia papryczek w piekarniku, bo słodkich jeszcze w ten sposób nie preparowałam, ale podejrzewam, że wyjdzie petarda. Zdaj proszę krótką relację .

Co do datury, to odpisałam u siebie w wątku, daj znać, jak coś postanowisz .
Kordina 23:09, 04 paź 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Jaki teleport Bożenko. Dziś w radio mówili o Dniu Kasztana, a dzień lenia dopiero 12 października My już mamy w domu sporà reklamówkę tylko weny brak na robienie ludzików.

Pati no widzisz to ja obchodziłam wczoraj, a Dzień Kasztana jakoś tak fizjologicznie mi się kojarzy i co ja na to poradzę

Basieksp napisał(a)
Ale nasz fajnie w taką pogodę świetnie zaplanowałaś dzień, u nas pada, zimno, mokro.

Basiu pewno, ze fajnie w taki dzień deszczowy to najlepsza opcja a dzisiaj wreszcie skończyłam skarpę, hurrra!! (okrzyk radości)

Daria dziękuję Może jutro z papryczkami powalczę, a właściwie nie chcę walczyć, ja z nimi powspółpracuję
Za łodyżki datury podziękuję, myślałam, że ona nasionkowa, moja biała przyszła do ogrodu sama, rośnie w stanie dzikim Może jutro zrobię foto z owockami i z nasionami. Myślałam, ze tak wszystkie mają bo moja co roku się odradza z nasion właśnie.

A wczorajsze popołudnie już takie leniwe nie było, oto dowód rzeczowy:

Nawinęło się ciasto francuskie i dżem wiśniowy
Dobrej nocki wszystkim
Magara 23:18, 04 paź 2024

Ciasto francuskie rozpoznałam O nadzieniu pomyślałam, że trufle I już zaczęłam się zastawiać nad zasobami okolic Elbląga
Darecka 06:29, 05 paź 2024

Oj wyglądają apetycznie, oczyma duszy (a może tylko jej nozdrzami ) wyobrażam sobie wydobywający się z tych ciasteczek cudny aromat domowych wypieków .
Monika83 07:05, 05 paź 2024

Kordina napisał(a)
Trzeci dzień ryje jak dzika oślica w pokrzywach, oczyszczam skarpę ok 1m wysokości koło domu, z 6m długości. Wiem, wiem, inni mają o wiele większe skarpy. Szkoda, ze nie zrobiłam zdjęcia góry, jak to wyglądało...
Zarósł tam niemiłosiernie barwinek, ciemny intensywny fiolet, kwiat z pół x większy od tego pospolitego. Pospolity jaśniejszy i zupełnie nie inwazyjny, a ten poprzerastał między brukiem, przy budynku i pod ocieplenie. Wyrywałam cęgami silne wrośnięte korzenie, które na skarpie utworzyły jednolitą strukturę, takie kłączowisko 10-15cm nie do wyrwania prawie, zostało mi jeszcze ze 2 metry:

Z drugiej strony od przedogródka już oczyszczone, czekam aż się zepnie razem

Ja mam wrażenie że pierwszy raz widzę to miejsce...Fajna ta skarpa ile metrów długości ma ta skarpa?
hankaandrus_44 10:09, 05 paź 2024

No chyba już dojechałaś do mety ze skarpą? Sobota, czas relaksu. Ciesz się pogodą, bo listopad blisko. Pozdrawiam.
Margo2 23:01, 07 paź 2024

Obejrzałam filmik z chińskiej uprawy i padłam.
To my tu żyły wypruwamy, szalejemy, męczymy się, a im nawet w chodniku wszystko rośnie.
Napracowałaś się z tym barwinkiem.
Czasem sadzimy coś, co potem przyprawia nas o ból głowy i mięśni
basia3012 23:07, 07 paź 2024

Bożenko, kreciku, ryłaś ostro i wyryłaś. Wyszła Ci piękna skarpa. Fajnie łączy się z resztą. I kamienie wykorzystane.
Podziwiam plony paprykowe, na bogato.
Roocika 08:07, 08 paź 2024

Kordina napisał(a)
Trzeci dzień ryje jak dzika oślica w pokrzywach, oczyszczam skarpę ok 1m wysokości koło domu, z 6m długości. Wiem, wiem, inni mają o wiele większe skarpy. Szkoda, ze nie zrobiłam zdjęcia góry, jak to wyglądało...
Zarósł tam niemiłosiernie barwinek, ciemny intensywny fiolet, kwiat z pół x większy od tego pospolitego. Pospolity jaśniejszy i zupełnie nie inwazyjny, a ten poprzerastał między brukiem, przy budynku i pod ocieplenie. Wyrywałam cęgami silne wrośnięte korzenie, które na skarpie utworzyły jednolitą strukturę, takie kłączowisko 10-15cm nie do wyrwania prawie, zostało mi jeszcze ze 2 metry:

Z drugiej strony od przedogródka już oczyszczone, czekam aż się zepnie razem

Aga żebyś wiedziała miałam tydzień policyjny, włam do posesji niezamieszkałej, którą się opiekujemy od czasu do czasu, szczegóły pominę. Złodzieje złapani, ale co szkód narobili to się w głowie nie mieści, np wyrwane kable i uszkodzona cała skrzynka z prądem, trzymałam tam swój rower, pocięty sprzedany na złomowisku...itp

Ależ się narobiłaś! Jak ja nie lubię takiej pracy ale efekt wynagradza.

Papryki wyglądają smakowicie.