Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 10:02, 15 paź 2024

Dziękuję Koleżankom a co do zdjęcia księżyca testuje w aparacie ustawę - "zdjęcia nocne" i sama się zdziwiłam, że widać kratery, tylko, że Twardowski gdzieś znikł, ale może przeszedł ze świetlistości na ciemną stronę?

Na zastaną rzeczywistość moja reakcja jest taka
- albo sobie śpiewam na całe gardło z ulubieńcami z YT (czasami aż zachrypnę )
- albo zakładam moją zieloną ogrodową katankę dla kamuflażu i tańczę na ścieżkach polbrukowych, o tak:
https://www.youtube.com/shorts/j-Wa-BzsQfE

Basieksp 10:09, 15 paź 2024

Kordina napisał(a)
Dziękuję Koleżankom a co do zdjęcia księżyca testuje w aparacie ustawę - "zdjęcia nocne" i sama się zdziwiłam, że widać kratery, tylko, że Twardowski gdzieś znikł, ale może przeszedł ze świetlistości na ciemną stronę?

Na zastaną rzeczywistość moja reakcja jest taka
- albo sobie śpiewam na całe gardło z ulubieńcami z YT (czasami aż zachrypnę )
- albo zakładam moją zieloną ogrodową katankę dla kamuflażu i tańczę na ścieżkach polbrukowych, o tak:
https://www.youtube.com/shorts/j-Wa-BzsQfE

Ja nie mam rakiej ścieżki u siebie ale zawsze mogę poskakać na drodze, mamy nowy polbruk a co tam, niech sąsiedzi patrzą i podziwiają
Juzia 11:15, 15 paź 2024

To i ja do Was dołączę
Też mam nowy polbruk na drodze
Margo2 14:18, 15 paź 2024

Bardzo lubię to Twoje miejsce na kawkę.
Bardzo fajny klimacik.
AgaBoso 15:18, 15 paź 2024

Kordina napisał(a)

Dzisiaj był piękny, ciepły dzień, w kawiarence jeszcze można śmiało pić kawę

Ach, ta Twoja kawiarenka. ❤️
anabuko1 16:32, 15 paź 2024

Kordina napisał(a)
Zdziwiłam się baaardzo, wczoraj napisała do Zbyszka, Ani, Eli, a tu w ogóle cały wpis znikł
natomiast księżyc nie, ale kto go ugryzł??

Basiu

Dzisiaj był piękny, ciepły dzień, w kawiarence jeszcze można śmiało pić kawę

fajne zdjęcie księżyca .
Kawiarenkę masz uroczą. Bardzo mi się podoba.
Ba pewno tam jawa lepiej smakuje.
Kontonaogrod 14:49, 18 paź 2024

Na 100% się wproszę jak dojadę kiedyś do Elbląga. Nie byłam jeszcze nigdy! A to takie urocze miasto

pięknie u Ciebie
Monika83 19:48, 18 paź 2024

Kordina napisał(a)

Magarku, ale pamiętam jak mówiłaś, że masz coś z odczuciem zapachów, czy jesteś wiarygodna??
Zapach smaru kosiarki, to ja odczuwam w ogrodzie jak koszę, zacznę kopać pod kosiarką

CD:

trawy jakieś wielkie porosły, wolę jednak mniejsze:

Asterki dopiero zaczynają:

A ja uwielbiam takie duże rozplenice, wyglądają wtedy bardzo widowiskowo. Astry pięknoty teraz gwiazdorzą to jest ich czas, ale że rozchodniki jeszcze u ciebie Bożenko kwitną? Bo moje to już dawno przekwitły..
Kordina 20:28, 18 paź 2024

Basieksp napisał(a)

Ja nie mam rakiej ścieżki u siebie ale zawsze mogę poskakać na drodze, mamy nowy polbruk a co tam, niech sąsiedzi patrzą i podziwiają

Basiu to się nazywa poczucie własnej wartości - niech patrzą i podziwiają

Juzia napisał(a)
To i ja do Was dołączę
Też mam nowy polbruk na drodze

Juziu no to super, w kupie siła, jak mówił jeden żuk do drugiego nie powiem jaki

Małgosiu Agnieszko Aniu - dziękuję za uznanie dla kawiarenki musiałam ją stworzyć, żeby mieć jakieś miejsce do posiedzenia po tym, jak mój mąż zajął altanę i stworzył zbiorowisko przedmiotów ta altana jak wrzód na 4 literach, omijam ją szerokim łukiem robiąc zdjęcia...

Kontonaogrod napisał(a)
Na 100% się wproszę jak dojadę kiedyś do Elbląga. Nie byłam jeszcze nigdy! A to takie urocze miasto
pięknie u Ciebie

Podciągnę się trochę z historii i zostanę Twoim przewodnikiem

Moniczko - tak rozchodniki jeszcze w pełni, ale wiesz u mnie wszystko opóźnione w stosunku do Polski południowej i środkowej, więc zaleta dopiero objawia się jesienią

Robię porządki, wycięłam szałwie jednoroczne i wielo, irysy, tojady, część host, ostróżki, płomyki, przetaczniki, jeżówki, trzykrotkę wirginijską. Ale dużo! Jak zaczęłam wymieniać to sama się zdziwiłam
Chyba ostatni bukiet tego lato-jesieni z cynii:

W słońcu jeszcze całkiem zielono, ale dywaniki ogrodowe, parasol już na strychu:

Kordina 22:04, 18 paź 2024

A powyżej zebrane wszystkie małe papryczki Poupilla, po wysuszeniu zmielone w młynku i mam własną przyprawę z tych kilku krzaczorków. Zapach przedni, i w domu w czasie suszenia, i tej papryki w słoiku. Pomysł suszenia od Darii - Dareckiej z tym, że ona miała ostre a Poupila słodka. A tak wyglądała wcześniej: