Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Joku 20:50, 22 kwi 2025

Też podziwiam magnolię po cięciu. Myślałam że ona w tym roku nie zakwitnie. Kiedyś w ten sam sposób mówiono o cięciu rododendronów i iglaków, ze nie powinno się ciąć w żadnym przypadku. Okazuje się że drzewka znoszą dzielnie dziwactwa swojego właściciela.
Alija 21:22, 22 kwi 2025

Kordina napisał(a)

Cudny ten migdałek, a jeszcze z tymi tulipankami pod kolor w tle, super.
Miałam kiedyś migdałka, ale niestety chorowity był i nie przetrwał. Mam teraz białego, ale ten nie jest na pniu tylko w formie małego krzewu, nawet bardzo małego.

Baranek z opryszczką, he, he, Ty to masz poczucie humoru.
sylwia_slomc... 21:32, 22 kwi 2025

Kordina napisał(a)

Aniu - dziękuję, fajnie jak jeszcze komuś się podoba

Gosiu mam tylko nadzieję, że nie popełniłam błędu z tymi robalami i nie "hoduję na własnym piersiu" jakiegoś mordercy drzewek

No właśnie Basiu - ile wysiłku wkładam, żeby już nie nagrywać się na rośliny w innychogrodach a jeśli chodzi o drzewka to tylko niskie odmiany. Mam jeszcze coś w zanadrzu

Ale trafiłaś Jolu w punkt właśnie wyszukałam zdjęcia z zeszłego roku magnolii przed cięciem, które odbyło się pod koniec września 24 roku, wbrew tzw zasadom, które głoszą o cięciu tuż po przekwitaniu

i obecnie, dla mnie wygląda pięknie to drzewko:

Wniosek :
te wszystkie zasady o niełączeniu roślin, o cięciu w określonych warunkach są tylko zasadami, dopóki im nie zaprzeczysz własną działalnością

Z tym cięciem magnolii to chyba nie chodzi o brak kwitnienia po cięciu w innym terminie tylko o to, że w tedy mają tendencje do wypuszczania dużej ilości wilków na gałęziach. Tzn. pionowych batów jak u jabłoni. I to się raczej sprawdza bo ja tnę w różnych terminach i one niestety te baty wypuszczają.
Ewa777 11:58, 23 kwi 2025

Przepiękna magnolia i migdałek. Co do robactwa, to niestety larwy opuchlaków, chrząszczy majowych, kruszczycy i wielu innych owadów są do siebie bardzo podobne. Mi skojarzyły się w opuchlakami, bo sama mam ich dużo. Bardzo lubią usadowić się w donicy.
Ulina 18:14, 24 kwi 2025

U mnie wczoraj wyłazły gąsienice ćmy bukszpanowej, bo było już długo ciepło.

Magnolię podcinam od kilku lat. Susan nie ma wielkich przyrostów, więc tylko co jakiś czas koryguję. Druga jasna wypuszcza wiele gałęzi po cięciu i z tą mam kłopot. W związku z tym będę ją cięła w lutym przed kwitnieniem ( wskazówki od Zymona)- tylko to co w środku zawadza lub się krzyżuje, albo nadmiar wilków. Zasada znana chyba wszystkim, ale nigdy nie cięłam w lutym.
ryska 20:27, 24 kwi 2025

Ale ładnie prezentuje się migdałek na tle tulipanów.
Kawiarenka bardzo urokliwa, zachęca do odpoczynku.
ajka 21:04, 24 kwi 2025

Magnolię masz ciekawą. Ładnie ją przycięłaś. Ja swoją magnolię też cięłam na początku, ale widzę że od kiedy przestałam ją ciąć radzi sobie dużo lepiej, ma więcej kwiatów i nie choruje.
ewsyg 21:05, 24 kwi 2025

Bożenko masz dwie królowe: migdałka i magnolię. Właściwie to król i królowa. Piękna wiosna u Ciebie
Kasya 10:16, 25 kwi 2025

Magnolia pieknie sie prezentuje w takim pokroju
U mnie malo miejsca to rosnie wrzecionowato
nicol21 11:00, 25 kwi 2025

Magnolia wygląa pięknie po podkrzesaniu. Bardzo lubię taki parasolowaty kształ drzew.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies