Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

anabuko1 15:52, 12 maj 2025

Kordina napisał(a)

Mirko - 5 supertunii pojedzie do Krynicy M. a 5 u mnie będzie na oknach w skrzynkach chyba trzeci rok je kupuję albo nawet czwarty, ale mnie zauroczyły, odmiany:
2 x Vista Ultarmarine - ciemny fiolet
4 x Vista Bubblegum - różyk klasyczny
3 x Vista Jazzbery - róż lekko wpadający w lila
1 x Vista Silverberry - jasna z różowym środkiem

Znalazłam informację, że z żółtych płatków magnolii też można robić konfitury i w zależności od kolorów różnią się smakami

Palibin dostałam od Lidzi boczny odrost z korzonkami odcięłam i też poszedł do drugiej donicy

A różową daturę od Darii posadzona do większej donicy, ciekawa jestem jej kwiatów

Jeszcze raz dzięki Dziewczynki

Dalia odżywa, też wynoszona na dzień i wnoszona no noc, ostatnie 3 lodowate dni i noce wszystkie rośliny spędziły w domu...

Kwitnie pierwsza dziewanna Plum Smokey, chociaż przymrozek brzegi płatków trochę potarmosił (kolor ciemniejszy niż na zdjęciach zakupowych):

Szalejesz kobieto z zakupami z rozsadami
Ale ja też mam dużo tych róznych sadzonek własnych a nie da rady jeszcze wysadzić, bo zimne noce.
Moich kilka dali w gruncie też już wyszło.
ewsyg 21:28, 12 maj 2025

Bożenko, jaki jest postęp prac z tą piękną szklarnią?
Juzia 09:31, 13 maj 2025

Ooooo ja też jestem ciekawa szklarni!!!!!
Dorota321 21:00, 13 maj 2025

Ścianka z cegły mi wpadła w oko, przydała by mi się taka. świetne tło dla roślin.
Alija 11:26, 17 maj 2025

Bożenko, poszalałaś z tymi rozsadami, roboty sporo, ale efekty na pewno będą wspaniałe.
Ceglana ścianka bardzo mi się podoba .
Kordina 15:20, 27 maj 2025

Miskantowo napisał(a)
Sporo tych rozsad.

Mój plan na ten rok to były tylko cynie.

Ostatecznie wysiałam czarnuszki, marchew ozdobną, ostróżki, aminka wielkiego i green, chabry jakieś odmianowe, wieczornik, lewkonie, dzielżany i cos tam jeszcze.

To mnie tak rozśmieszyło, może na przyszły rok jakieś olśnienie nastąpi i będzie mniej ale ja zawsze rozdaję
Kasya napisał(a)
Ladna ta ścianka! Supertunie to jeszcze mi wpadly w oko takie zolto limonkowe

Dzięki Kasiu ja akurat wolę inne kolory, żółte to tylko ranniki
Makao napisał(a)
Masz tych wysiewów. Zasadzonkowałaś się jak ja.
A kalie też mi się podobają ale one chyba muszą nie stale mokro a u mnie to częściej sucho

O tak Aniu, zasadzonkowanie to dobre określenie kalie mam w donicy i podlewam konewką
LIDKA napisał(a)
Bożenka niech Ci dobrze rośliny rosną.
Fajny to zwyczaj na ogrodowisku dzielić się i wymieniać. U mnie w pracy się nadziwić nie mogą tym paczkom z roślinami co odbieram albo wysyłam.
Dużo roślin sadzisz w donice. Powiesz czemu? Np te drzewka owocowe?

Dzięki Lidziu drzewka owocowe już na etapie planów miały być kolumnowe i do donic, łatwiej przestawiać w zimie za jakiś winkiel

Basieksp napisał(a)
Kalie masz już fajne, duże Moje jeszcze daleko do kwitnienia. Ja mam je na dworze, nie chce mi się ciągle biegać z donicami, na noc okrywam je podwójną agrowłukniną, narazie dają radę.

Basiu jak tam Twoja kalia? U mnie trzeci kwitaek się wykluwa

Roocika napisał(a)
Bożenka, rzeczywiście masz dużo sadzonek, zawsze robimy więcej niż planujemy
Ja to wszystkie rośliny w donicach zabijam

Asiu, no nie wierzę, ja najpierw w donicach, jak nie mam pewnego jeszcze miejsca

I pozostałe Dziewczynki, szklarenka w powijakach, bo na razie remontowo w domu, bajzel straszliwy, czekam końca... oczywiście remontu
Mam nową wychowankę - wronka bez ogonka (ogonek ma, ale do rymu):

Ma uszkodzone trwale skrzydło o łapkę, weterynarzówka - moja koleżanka doglądała. Najprawdopodobniej u nas na dożywociu, je bardzo dobrze i wszystko i ładnie sroli
Znaleziona w parku podrygująca, więc pewno już by nie żyła.
Udało mi się ją obłaskawić i da się drapać po łebku ma bardzo mądre i inteligentne spojrzenie
Kordina 15:33, 27 maj 2025

Z opowieści ptaśkowych, kule tłuszczowe cały czas cieszą się wzięciem, choć trochę mniej niż zimą:

A w budce jak co roku mazurek zwany przez mojego męża dzieciorobem, bo wyprowadza kilka lęgów karmi intensywnie małe:

W międzyczasie maluję nogi od maszyny do szycia, mam blat i będzie większy stolik koło ławki

ewsyg 21:13, 27 maj 2025

Kiedyś moja babcia miała taką maszynę. Muszę sprawdzić, czy jeszcze stoi na strychu.
Magara 22:41, 27 maj 2025

Ale Ci się podopieczna trafiła - trzymam kciuki
Uśmiecham się bardzo bo mi się wrona Kra Adama Wajraka przypomniała z książki "Kuna za kaloryferem" - swoją drogą świetne opowieści, lekturę polecam

"Dziecioroby" fajne masz - u mnie modraszki opuściły budkę - liczę, że będą kolejne lęgi
Basieksp 22:50, 27 maj 2025

Nowa wychowanka, w swoim nieszczęściu miała dużo szczęścia, że się nią zajęliście
Maszynę mam podobną, też służy mi jako stolik na trasie, mam na niej jakieś ozdoby, kwiaty
A kalie u mnie narazie tylko liście mają, kwiatów nie widać, trochę zimno było, a ja je cały czas na dworze mam, jedynie na te przymrozki okrywalam, nie chciało mi się już biegać z tymi donicami i chować je na chłody. Pewnie dlatego jeszcze kwiatów nie widać. Ale muszę im się przyjrzeć dokładniej Za to paprotki od Ciebie ładnie rosną Barwinek też, chociaż ma trochę trudniejsze warunki, daje radę