Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Eupraksja 22:02, 07 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Dla Nicoli niższe ok 30-40 cm na obwódki (wszystkie zdjęcia z dzisiejszego deszczowego - a jakże dnia):
Miodunka plamista, ładnie zdobi, jeden krzak ten mniejszy po kwitnięciu obcięłam do zera) i odrósł tak samo, długo zielona, bez rozłogów:

Jaka cudna ta miodunka! Przymierzałam się do zakupu w weekend, ale sadzonki młode nie robiły szczególnego wrażenia - a teraz widząc Twoje żałuję, że nie wzięłam
Kordina 00:45, 08 wrz 2025

Podziękuję zbiorowo za bywanie w moim wątku i zachwyt nad chmurami i innymi cudami natury, ja je tylko zauważam
Od wczoraj sytuacja wróciła wreszcie po chyba 3 dniach upalnego lata do "normy" czyli albo leje albo pada (w zależności od intensywności)
Niestety niebo było zachmurzone i nie było mi dane oglądać zaćmienia księżyca, a szkoda ;(
Pozdrawiam Was i trochę "mokrych" zdjęć między deszczami, ulubione kleome, słodkie kolorki mają

Red Head wydaję się srebrzysta z kropelkami deszczu:

Miskantowo 20:01, 08 wrz 2025

Kordina napisał(a)

Wioletko dzięki - ale przygody z opuchlakami a fu! Ja też miałam przygodę z larwami ale tak ok 80 sztuk... a może jak będę na jesieni przesadzać to chciałabyś tą odmianę marmalade?
Zaczynają kwitnąć ostróżki po przycięciu, chyba pierwszy raz u mnie

Bożenko, dziękuje bardzo. Chcę, oczywiscie ale…
Pojutrze wylatuję do Irlandii i nie wiem kiedy wracam. Na razie kupiłam bilet tylko tam.
Odezwę się w sprawie żurawek po powrocie.
Alija 23:39, 08 wrz 2025

Bożenko, kwiaty piękne, potrafisz pokazywać cuda natury, Twoje niebo zawsze zachwycające, "mokre" zdjęcia też.
Stolik na takich nóżkach to moje marzenie.
A ja, jak zwykle czekam na deszcz, bo mi już roślinki zaczynają podsychać.
April 13:02, 09 wrz 2025

Jakie artystyczne fotki Kleome mnie wzruszyła. Zawsze mi się podobał jej kwiatostan ale zroszony jest niesamowity
Joku 20:59, 09 wrz 2025

A ja melduję że dostane od ciebie liriope ma pączki. Cieszę się bardzo.
Margo2 22:56, 09 wrz 2025

Wszelkie zdjęcia nieba są rewelacyjne. I te zachodzącego słońca i te przedburzowe.
Wiele osób Ci zazdrości deszczu. Ja troszeczkę też, ale rozumiem też, że co za dużo to niezdrowo. Słoneczka Ci życzę.
Chociaż zgadzam się z dziewczynami, zdjęcia kropelek deszczu na cleome przepiękne

Ostatnio spodobały mi się zatrwiany. Zimują normlanie?
Gosialuk 11:50, 10 wrz 2025

No proszę, a moja Red Head nadal bez kotków, a takie fotogeniczne.
Kordina 21:52, 10 wrz 2025

Miskantowo napisał(a)
Bożenko, dziękuje bardzo. Chcę, oczywiscie ale…
Pojutrze wylatuję do Irlandii i nie wiem kiedy wracam. Na razie kupiłam bilet tylko tam.
Odezwę się w sprawie żurawek po powrocie.

Ok Wioletko Spędź miło czas
Alija napisał(a)
Bożenko, kwiaty piękne, potrafisz pokazywać cuda natury, Twoje niebo zawsze zachwycające, "mokre" zdjęcia też.
Stolik na takich nóżkach to moje marzenie.
A ja, jak zwykle czekam na deszcz, bo mi już roślinki zaczynają podsychać.

Alusiu nawet nie wiesz jak chętnie podzieliłabym się z "moimi" deszczami dziękuję za uznanie dla cudów natury, ale to ich dzieło, nie moje
April napisał(a)
Jakie artystyczne fotki Kleome mnie wzruszyła. Zawsze mi się podobał jej kwiatostan ale zroszony jest niesamowity

Jolu fajnie, jak ktoś pisze o wzruszeniu z powodu jakiegoś cuda natury, myślę, że tu, na forum jest nas dużo więcej tak odczuwających
Joku napisał(a)
A ja melduję że dostane od ciebie liriope ma pączki. Cieszę się bardzo.

Jolu, jak fajnie, też się cieszę kapitalne jest że możemy się dzielić roślinkami, też dostałam sporo od koleżanek forumowych
Margo2 napisał(a)
Wszelkie zdjęcia nieba są rewelacyjne. I te zachodzącego słońca i te przedburzowe.
Wiele osób Ci zazdrości deszczu. Ja troszeczkę też, ale rozumiem też, że co za dużo to niezdrowo. Słoneczka Ci życzę.
Chociaż zgadzam się z dziewczynami, zdjęcia kropelek deszczu na cleome przepiękne
Ostatnio spodobały mi się zatrwiany. Zimują normlanie?

Gosiu dziękuję bardzo co do zatrwianów to są jednoroczne niestety, wyhodowałam z nasion, pisząc, że zachowują kolor do następnego roku, miałam na myśli bukiety na zimę z suszek
Gosialuk napisał(a)
No proszę, a moja Red Head nadal bez kotków, a takie fotogeniczne.

Gosiu moja ma drugi rok i w tym oszalała z powodu deszczy

Co za niespodzianka, po przekwitnięciu ściachałam do cna ostróżki i zaskoczyły mnie kwiatem, będzie więcej

Zawilce jesienne od tylnej strony też wyglądają ciekawie, coraz bardziej je lubię

Udało mi się sfotografować ciekawego motyla, rozszyfrowany jako zmrocznik przytuliak. Udało się dlatego, że uwiązł w twardej sieci pajęczej na moment w gościnie u krzyżaka. Krzyżaki bardzo się uaktywniły, gdzie nie spojrzeć pajęczyny. Chyba przez te deszcze nie mogły zapuszczać sieci a teraz trochę suszej to wszystkie wyległy.

ajka 23:39, 10 wrz 2025

Ależ ty robisz piękne zdjęcia, masz dar Bożenko. Kwiaty cudne, wszystko u ciebie pełne życia. U mnie już jesień nadciąga dużymi krokami.