Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Marcin89 17:18, 12 wrz 2023

Super projekty jak zwykle. Patrycja, a co jakby dać te derenie Ivory Halo w centralnej części z trzcinnikiem i werbeną. A po bokach wysokie miskanty, które będą tłem (z racji braku żywopłotu), a przed nimi hortensje i jeżówki. A cały przód jako najniższe piętro znowu trawy i byliny. Proponuję seslerię i rozchodniki. Może co kawałek wplecione rozplenice albo grupa rozplenic, tych niższych.
Tak, czy siak będzie rewelacja
Ale się nakręciłem, bo przecież chcę bardzo podobną rabatę na przeciwko tarasu.
LIDKA 17:44, 12 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)
Super projekty jak zwykle. Patrycja, a co jakby dać te derenie Ivory Halo w centralnej części z trzcinnikiem i werbeną. A po bokach wysokie miskanty, które będą tłem (z racji braku żywopłotu), a przed nimi hortensje i jeżówki. A cały przód jako najniższe piętro znowu trawy i byliny. Proponuję seslerię i rozchodniki. Może co kawałek wplecione rozplenice albo grupa rozplenic, tych niższych.

Pati zrobi projekt a skorzysta wielu.
Marcin89 17:57, 12 wrz 2023

LIDKA napisał(a)

Pati zrobi projekt a skorzysta wielu.
Akurat wszystkim wyjdzie na dobre, dla pięknych ogrodów Trzeba się inspirować, a powielanie ciekawych duetów i zestawów w moim odczuciu nie jest "małpowaniem" hihi.
Angelika95 20:31, 12 wrz 2023

No naprawdę - na Patrycji projekty aż miło popatrzeć. Nawet jak nie ma się podobnej rabaty w planach to i tak super się ogląda
Wafel 22:10, 12 wrz 2023

Nie rezygnuj z zimozielonych cisów, będzie ci brakowało zieleni zimą. Ja mam słabość do cisów, zwłaszcza do Wojtków Fajne takie zielone przecinki
P.S. Wysłuchaj wszystkich tych porad i działaj tak jak ci w sercu gra, Tobie musi się podobać
Patrycja_KG_Lu 22:35, 12 wrz 2023

Przemyślałam Wasze uwagi i zaczęłam poprawki planu nasadzeń.
1. Początek - rabata z samymi brzozami. Dwa rzędy, odstępy miedzy nimi 4 metry.

2. Dodałam miskanty oraz derenie jako tło. Odmiany nadal nie wybrane. Przyjęłam Ok.1,5 metra średnicy miskanta i 2 metry średnicy derenia. Podobają mi się derenie o jednolitych liściach. Doczytam więcej o ich odmianach w wolnym czasie. Miskanty chciałabym wyższe niż derenie, by boki rabaty miały jakby ramę.

3. Nie umiem inaczej dodać hortensji niż rządkowo. Albo przeszkadzają mi pnie brzóz albo wyszłyby za bardzo blisko krawędzi rabaty. Stąd narysowane parami z przerwami na inne rośliny. Zobaczyłam jak mało miejsca zostaje z przodu rabaty na inne rośliny i poszerzyłam ją z 4 metrów na 4,5 m. Dodałam też niski żywopłocik na 1/3 rabaty z przodu nawiazując do inspiracji przedstawionej na początku tematu wczoraj.

4. Wplotłam trzcinniki trochę z tyłu, a z przodu rozplenice pomieszane z rozchodnikami.

5. Dodałam jeżówki oraz mgiełki z werbeny.

——————————————
Czuje wewnętrznie, że można to jeszcze jakoś lepiej rozmieścić. Zmiana z 4 metrów na chociaż 4,5 metra jest konieczna przy tych założeniach średnic/odległości. Chyba muszę jeszcze tą rabatę przemyśleć i narysować trzecią wersję.
Patrycja_KG_Lu 22:45, 12 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)

Narysuję jutro Twoją wersję, bo to ciekawy pomysł. Tylko lekko go zmodyfikuję, bo zależy mi na hortensjach w centrum.
Wafel 22:48, 12 wrz 2023

Hortensje zasłonią trzcinnika, chyba powinny być wysunięte bardziej do przodu.
Patrycja_KG_Lu 22:51, 12 wrz 2023

Angelika, Marcin, Lidka - ale mi nasłodziliście. Mam wrażenie, że to ja bardziej korzystam tutaj niż daje, bo to właśnie użytkownicy O. bardziej znają się na roślinach w praktyce (stanowiska, odległości, co obok czego, co jest problematyczne itp.). Ja się dopiero uczę i chętnie przyjmuje wszelkie rady.
LIDKA 06:00, 13 wrz 2023

Pati tych odległości sie sztywno nie trzymaj. Założenia masz bardzo dobre. A jak bedzie parę lub parenaście cm e te czy inną stronę to nie ma znaczenia. Nie bedzie tego widać.

Rabata 4.5 to fajna już głębokość.

Moja najszersza ma 4 m.
1 m zabrały tuje. Moim zdaniem nie ma tu miejsca na 2 rzędy drzew. Zrób je w jednym może, takim troche zygzakowatym.
Ja na długości ok 21 m mam 6 drzew.
Jeszcze mnie zastanawia .....
Ten tył rabaty miscantowo dereniowy ,ja bym je dała na przemian. Na lekki zygzak 0.5 m i derenie z przodu.
Miscanty i derenie.
Derenie szybko wiosną rusza i bedą ładne. Miscanty w połowie czerwca bedą ledwo do kolan. A Derenie dawno pięknie ulistnione. Te boki czy ramy jak je nazywasz beda długo puste.
Jak bedą suche wiosna i lato miscanty moga być niższe albo zaszaleją w mokre lata. Przeplecione z dereniami chyba dadzą ładniejszy efekt.

Jeszcze do przemyślenia moim zdaniem masz przejscia -połączenia z innymi rabatami. Np z poprzecznymi. Te takie narożniki to dla mnie najtrudniejsze miejsca do obsadzenia. Chce żeby było ładnie i jakoś jedna rabata łączyła się z drugą. Grzebie taki narożnik całe lato i dalej nie jestem zadowolona.

Nie mam tej łatwości łaczenia roślin co inne ogrodniczki.