Przemyślałam Wasze uwagi i zaczęłam poprawki planu nasadzeń.
1. Początek - rabata z samymi brzozami. Dwa rzędy, odstępy miedzy nimi 4 metry.
2. Dodałam miskanty oraz derenie jako tło. Odmiany nadal nie wybrane. Przyjęłam Ok.1,5 metra średnicy miskanta i 2 metry średnicy derenia. Podobają mi się derenie o jednolitych liściach. Doczytam więcej o ich odmianach w wolnym czasie. Miskanty chciałabym wyższe niż derenie, by boki rabaty miały jakby ramę.
3. Nie umiem inaczej dodać hortensji niż rządkowo. Albo przeszkadzają mi pnie brzóz albo wyszłyby za bardzo blisko krawędzi rabaty. Stąd narysowane parami z przerwami na inne rośliny. Zobaczyłam jak mało miejsca zostaje z przodu rabaty na inne rośliny i poszerzyłam ją z 4 metrów na 4,5 m. Dodałam też niski żywopłocik na 1/3 rabaty z przodu nawiazując do inspiracji przedstawionej na początku tematu wczoraj.

4. Wplotłam trzcinniki trochę z tyłu, a z przodu rozplenice pomieszane z rozchodnikami.

5. Dodałam jeżówki oraz mgiełki z werbeny.
——————————————
Czuje wewnętrznie, że można to jeszcze jakoś lepiej rozmieścić. Zmiana z 4 metrów na chociaż 4,5 metra jest konieczna przy tych założeniach średnic/odległości. Chyba muszę jeszcze tą rabatę przemyśleć i narysować trzecią wersję.