Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

anuska2507 11:37, 13 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)

ja mam co 3 i co 4 metry i teraz dałbym co 4
Pamiętam, jak mi kiedyś pisałaś te wymiary. To muszę swoje bardziej rozstrzelić w rabacie
olciamanolcia 11:51, 13 wrz 2023

Pati a może posadz w ten sposób jak u mnie w brzozowej tylko zrób odstepy co najmniej 4 mety czyli
po jednej stronie rabaty , na odcinku 4 metrów dwie brzozy z tyłu rabaty w jednej linii
jedna mniej wiecej w połowie szerokości rabaty
jedna na brzegu rabaty ( zakładam że rabata ma 4,5 metra szer)
a piatą brzoze daj na drugim końcu tej 18 m rabaty
tym samym po środku zyskasz słoneczne miejsce na np misz masz z hort i traw a przy brzozach posadzisz trawy i rozchodniki
Bedziesz miała z jednej strony rabaty zagajnik brzozowy

Patrycja_KG_Lu 11:56, 13 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
[…]Ten tył rabaty miscantowo dereniowy ,ja bym je dała na przemian. Na lekki zygzak 0.5 m i derenie z przodu.
Miscanty i derenie.
Derenie szybko wiosną rusza i bedą ładne. Miscanty w połowie czerwca bedą ledwo do kolan. A Derenie dawno pięknie ulistnione. Te boki czy ramy jak je nazywasz beda długo puste.
Jak bedą suche wiosna i lato miscanty moga być niższe albo zaszaleją w mokre lata. Przeplecione z dereniami chyba dadzą ładniejszy efekt.[…]

Patrycja_KG_Lu 11:58, 13 wrz 2023

Wiolka5_7 napisał(a)
A nie chcesz zamiast trzcinnika ,który łapie rdzę ,bezproblemowe molinie Heidebraut ?
Mam je na brzozowej i są boskie, robią fajne piętro ,no i jesienią gwiazdorzą bardzo

Jaką wysokość osiągają?
Patrycja_KG_Lu 12:01, 13 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)

To jest trio idealne
rozchodnik sesleria rozplenica
A jeszcze jako wypełniacz gdzieniegdzie stipa

Seslerię mam z przodu w wąskich, w trójkątnej będzie hakonechloa Greenhills. Na tej rabacie najbardziej mi zależy na rozplenicach japońskich, bo chce je mieć w ogrodzie, a nie bardzo jest dla nich inne miejsce. Dodatkowo to połączenie z nimi, hortensjami i werbeną mnie urzekło.
Patrycja_KG_Lu 12:05, 13 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Patrycja ja też zmniejszyłabym ilość brzóz. Będziesz mogła bardziej zaszaleć z pozostałymi roślinami. Najlepiej jak sobie określisz jakie gatunki chciałabyś na swojej brzozowej, a dopiero w trakcie tworzenia rośliny dopasujesz ustawieniem.
Jak planowałam swoją rabatę przy domku to dopiero ustawiając fizycznie rośliny wyszło tak jak chciałam, rysunek mi się nie sprawdził. Zarys był oczywiście ale finalnie wyszło tak jak chciałam. Na różance było podobnie. Inaczej na rysunku, a inaczej w rzeczywistości, która oczywiście była lepsza

Masz świetny zmysł i jestem pewna, że wyjdzie cudo Pod brzozami rośliny ładnie wyglądają takimi falami i przenikające się trawy z hortensjami. Stipę też bym dodała Z seslerią mnie jest akurat nie po drodze, nie wiem może kiepskie sadzonki mi się trafiły, ale ona ładnie wygląda jak przenikają przez nią promienie słońca. Zrezygnowałabym z trzcinnika
Masz już pewnie pełną głowę od naszych rozkminek.

W sumie nie upieram się na trzcinnik, zawsze można go dodać pózniej. Najważniejsze dla mnie na tej rabacie to brzozy, hortensje, rozchodniki, rozplenice. Reszta to wypełniacze plus tła (miskanty), derenie zimą i wiosną.
Patrycja_KG_Lu 12:12, 13 wrz 2023

Anda napisał(a)
Hej Patrycjo, Johanka ma ładnie zrobiony zagajnik brzozowy. Zajrzyj do niej jeśli cię zainteresuje.

Na zdjęciach widać zagajnik w rogu działki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11323-ogrod-pierwszy-nie-wielki-part-2?page=111#post_5

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11323-ogrod-pierwszy-nie-wielki-part-2?page=119#post_8

Dziękuję. Tam chyba nie ma sporo miejsca, a wciśnięte jest kilka sztuk brzóz. U mnie długość rabaty to 18 metrów, za namową dziewczyn zmniejszyłam nawet ilość brzóz na ostatnim rysunku.
Na przodzie i bokach domu rabaty będą bardzo spójne, spokojne, delikatne. Tutaj chciałabym więcej koloru, ruchu traw, zmian w sezonie (zmieniające kolor hortensje, zasychające trawy i rozchodniki, czerwona kora dereni). Naprzeciwko tej rabaty planuje huśtawkę/hamak więc podwójnie zależy mi na tej rabacie, aby było na co popatrzeć. Jest ona największą z rabat w całym ogrodzie.
Patrycja_KG_Lu 12:15, 13 wrz 2023

Dorii napisał(a)
Wielkości rozjechane łe chodzi o zmysł

Dzięki.
Patrycja_KG_Lu 12:42, 13 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)
Pati a może posadz w ten sposób jak u mnie w brzozowej tylko zrób odstepy co najmniej 4 mety czyli
po jednej stronie rabaty , na odcinku 4 metrów dwie brzozy z tyłu rabaty w jednej linii
jedna mniej wiecej w połowie szerokości rabaty
jedna na brzegu rabaty ( zakładam że rabata ma 4,5 metra szer)
a piatą brzoze daj na drugim końcu tej 18 m rabaty
tym samym po środku zyskasz słoneczne miejsce na np misz masz z hort i traw a przy brzozach posadzisz trawy i rozchodniki
Bedziesz miała z jednej strony rabaty zagajnik brzozowy

Coś takiego narysowałam. Środek doświetlony.

olciamanolcia 12:44, 13 wrz 2023

Idealnie ❤️

Uczeń przerósł mistrza

Mowa tu o Wszystkich tworzących rabatę u Patrycji