Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Wiolka5_7 10:36, 13 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)

Patrycja te trzy brzozy z przodu są niepotrzebne, jak zejdą sie korony z wszystkich 7-zapewne nastapi to po 4 latach to będziesz miała jeden wielki cień.
W sumie jak kupisz niewielkie okazy to dłużej sie nacieszysz słoneczną przejrzystą rabatą

Moze zaplanuj tylko te 4 ale powysuwaj co drugą

Też myślę, że 2 rzędy brzóz na rabacie 4m to zdecydowanie za gęsto. Brzoza płytko się korzeni, będzie zacieniać z czasem. Tak więc będzie konkurencja o wodę i o światło.

Jedna z koleżanek z O. posadziła gęsto brzozy i żałuje,bo teraz ma takie skutki jak napisałam.
Brzozy Doorenbosy to nie są takie małe drzewa.A rosną ekspresowo, widzę to po swoich.

Hortensje co 1m jest spoko posadzić
Wiolka5_7 10:37, 13 wrz 2023

Anda napisał(a)
Hej Patrycjo, Johanka ma ładnie zrobiony zagajnik brzozowy. Zajrzyj do niej jeśli cię zainteresuje.

Na zdjęciach widać zagajnik w rogu działki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11323-ogrod-pierwszy-nie-wielki-part-2?page=111#post_5

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11323-ogrod-pierwszy-nie-wielki-part-2?page=119#post_8

Tylko u Asi miskanty Ml mikre jak widać. Brzozy wygrywają w tej konkurencji.
Dorii 10:42, 13 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

3. Nie umiem inaczej dodać hortensji niż rządkowo. Albo przeszkadzają mi pnie brzóz albo wyszłyby za bardzo blisko krawędzi rabaty. Stąd narysowane parami z przerwami na inne rośliny. Zobaczyłam jak mało miejsca zostaje z przodu rabaty na inne rośliny i poszerzyłam ją z 4 metrów na 4,5 m. Dodałam też niski żywopłocik na 1/3 rabaty z przodu nawiazując do inspiracji przedstawionej na początku tematu wczoraj.

Jak nie da się uniknąć sadzenia w rzędach to znaczy że rabata jest za wąsk na planowany zestaw roślin.
4,5m szerokości to sporo jednak biorąc pod uwagę że chcesz szpaler dereni to tak naprawdę zmniejszasz rabatę o ich szerokość, tak jak na żywopłot z innych roślin. Szerokość dereni to jakieś 1,2m-1,5m czyli od 4,5 odjąć 1,5 zostaje trzy metry i to jest szerokość rabaty do dyspozycji. To też mało nie jest ale znów zależy jakie horty dasz.
Co do brzóz to rzeczywiście dużo ich tam.
anuska2507 10:56, 13 wrz 2023

A 2,5m pomiędzy brzozami jest ok czy za mało?
olciamanolcia 11:02, 13 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
A 2,5m pomiędzy brzozami jest ok czy za mało?

ja mam co 3 i co 4 metry i teraz dałbym co 4
Kontonaogrod 11:05, 13 wrz 2023

Jakie plany! Super!

Chyba doorenbosy bym posadziła gdzie indziej - hortki, miskanty super wygądają razem i nóżki kolorowe - ok. Ale wszystko na raz z brzozami będzie bardzo głodne, wiecznie suche, a jak brzozom sie uda podrosnąć to cała reszta będzie cierpieć...

wybacz
Kontonaogrod 11:06, 13 wrz 2023

olciamanolcia napisał(a)

ja mam co 3 i co 4 metry i teraz dałbym co 4

Doorenbosy - dokładnie! Będę sadzić co 4-5m patrząc na to jak moje rosną
Dorii 11:18, 13 wrz 2023

Wielkości rozjechane łe chodzi o zmysł
Patrycja_KG_Lu 11:32, 13 wrz 2023

Wow! Ile pomysłów i kolejnych rad się posypało. Zaraz zabiorę się za rysowanie innych koncepcji. Rano machnęłam pomysł Marcina, a teraz zabiorę się za nocne uwagi Lidki ze zmniejszoną ilością brzóz.
Anda 11:34, 13 wrz 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Tylko u Asi miskanty Ml mikre jak widać. Brzozy wygrywają w tej konkurencji.

To też i można wyciągnąć wnioski dla siebie. Mi tu bardziej chodziło o pokazanie wielkości brzóz, odległości od siebie i wielkość rabaty Brzozy zawsze wygrają w stosunku do bylin.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies