Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

LIDKA 06:08, 13 wrz 2023

Wiola ma fajną hortensjowa. Nie wiem jakie odleglosci.

Jak chcesz hortensje w rzędzie to przy 18 m 8 szt to za malo na gęsty szpaler.

Spać nie mogłam. Nie chce Ci mieszać. To tylko moje przemyślenia na moich błędach i doświadczeniach.

Dobrego dnia.
Wafel 07:37, 13 wrz 2023

To może jako zamknięcie, ramę rabaty po bokach zamiast miskantów lub z nimi daj te betonowe słupy co chciałaś z jednej strony a z drugiej kolumnowe cisy np. 3 Wojtki albo Fastigiaty. Pomysł miskantów między dereniami też fajny
Wiolka5_7 07:40, 13 wrz 2023

A nie chcesz zamiast trzcinnika ,który łapie rdzę ,bezproblemowe molinie Heidebraut ?
Mam je na brzozowej i są boskie, robią fajne piętro ,no i jesienią gwiazdorzą bardzo
Patrycja_KG_Lu 08:48, 13 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)
Super projekty jak zwykle. Patrycja, a co jakby dać te derenie Ivory Halo w centralnej części z trzcinnikiem i werbeną. A po bokach wysokie miskanty, które będą tłem (z racji braku żywopłotu), a przed nimi hortensje i jeżówki. A cały przód jako najniższe piętro znowu trawy i byliny. Proponuję seslerię i rozchodniki. Może co kawałek wplecione rozplenice albo grupa rozplenic, tych niższych.
Tak, czy siak będzie rewelacja
Ale się nakręciłem, bo przecież chcę bardzo podobną rabatę na przeciwko tarasu.

Odwróciłam Twoją wersję, środek miskantowo-hortensjowy, a boki trzcinnikowo-jeżówkowo-dereniowe.
olciamanolcia 08:59, 13 wrz 2023

Patrycja weż jedno pod uwagę- planujesz sporo brzóz-one mają płytki system korzeniowy i zapewne rozłożą go na całej rabacie, Dadzą sporo cienia-wiem z autopsji
u mnie pod samymi brzozami trawy i trzy hortki-jak maja mało słońca słabiej rosna dlatego na wiosnę wycinam sporo gałęzi moim brzozom
olciamanolcia 09:06, 13 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Przemyślałam Wasze uwagi i zaczęłam poprawki planu nasadzeń.

5. Dodałam jeżówki oraz mgiełki z werbeny.

——————————————
Czuje wewnętrznie, że można to jeszcze jakoś lepiej rozmieścić. Zmiana z 4 metrów na chociaż 4,5 metra jest konieczna przy tych założeniach średnic/odległości. Chyba muszę jeszcze tą rabatę przemyśleć i narysować trzecią wersję.

Patrycja te trzy brzozy z przodu są niepotrzebne, jak zejdą sie korony z wszystkich 7-zapewne nastapi to po 4 latach to będziesz miała jeden wielki cień.
W sumie jak kupisz niewielkie okazy to dłużej sie nacieszysz słoneczną przejrzystą rabatą

Moze zaplanuj tylko te 4 ale powysuwaj co drugą
olciamanolcia 09:13, 13 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)
Proponuję seslerię i rozchodniki. Może co kawałek wplecione rozplenice albo grupa rozplenic, tych niższych.
Tak, czy siak będzie rewelacja

To jest trio idealne
rozchodnik sesleria rozplenica
A jeszcze jako wypełniacz gdzieniegdzie stipa
olciamanolcia 10:04, 13 wrz 2023

LIDKA napisał(a)

Jak chcesz hortensje w rzędzie to przy 18 m 8 szt to za malo na gęsty szpaler.

u mnie pod grabami na prawie 7 metrach jest 6 hort w jednym rzedzie a w drugom 5
Jest gąszcz ale maja swobodę. Oczywiście to szpaler wieloodmianowy
Wiaan 10:10, 13 wrz 2023

Patrycja ja też zmniejszyłabym ilość brzóz. Będziesz mogła bardziej zaszaleć z pozostałymi roślinami. Najlepiej jak sobie określisz jakie gatunki chciałabyś na swojej brzozowej, a dopiero w trakcie tworzenia rośliny dopasujesz ustawieniem.
Jak planowałam swoją rabatę przy domku to dopiero ustawiając fizycznie rośliny wyszło tak jak chciałam, rysunek mi się nie sprawdził. Zarys był oczywiście ale finalnie wyszło tak jak chciałam. Na różance było podobnie. Inaczej na rysunku, a inaczej w rzeczywistości, która oczywiście była lepsza

Masz świetny zmysł i jestem pewna, że wyjdzie cudo Pod brzozami rośliny ładnie wyglądają takimi falami i przenikające się trawy z hortensjami. Stipę też bym dodała Z seslerią mnie jest akurat nie po drodze, nie wiem może kiepskie sadzonki mi się trafiły, ale ona ładnie wygląda jak przenikają przez nią promienie słońca. Zrezygnowałabym z trzcinnika
Masz już pewnie pełną głowę od naszych rozkminek.
Anda 10:26, 13 wrz 2023

Hej Patrycjo, Johanka ma ładnie zrobiony zagajnik brzozowy. Zajrzyj do niej jeśli cię zainteresuje.

Na zdjęciach widać zagajnik w rogu działki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11323-ogrod-pierwszy-nie-wielki-part-2?page=111#post_5

https://www.ogrodowisko.pl/watek/11323-ogrod-pierwszy-nie-wielki-part-2?page=119#post_8

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies