No tak gapa ze mnie :-P
Ale właśnie brzozy nawet w pierwszej wersji po południu zacieniają borówki i warzywnik. W południe gdy słońce wysoko cień raczej minimalny.
Bardzo dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc. Wersja 4 i 5 są moimi faworytami. Rozrysuje je niebawem bardziej uważnie z małymi zmianami plus w perspektywie nie od góry, a jakby stojąc i patrząc na nie z miejsca gdzie ma stać hamak/ławeczka.
W międzyczasie proszę o polecenia odmian roślin.
1. Hortensje bukietowe - mieszać odmiany czy postawić na jedną? Jakie wybrać by się nie pokładały. Justyna kilka stron temu wrzucała małą listę.
2. Rozchodniki - chciałabym postawić na 2 kolory: jasny róż i ciemnoróżowy. Jakie odmiany? Mieszać w obrębie „plamy” czy każda plama inna (chyba tak lepiej).
3. Rozplenice japońskie - jednakowe czy mieszać (na bokach rabaty lewym i prawym te wyższe, a w centrum niskie)? Jakie odmiany?
4. Brzozy wybrane.
5. Derenie do doczytania.
6. Miskanty - przy płocie pasowałyby wysokie odmiany, o jednolitym kolorze liści. Jakie dać? Te 2-3 sztuki w rabacie może dać to co Justyna wrzucała foto parę stron temu? Tą „kluskę?
7. Jeżówki - proszę o polecajki.
8. Z czego niższy żywopłocik zrobić? Cisowy czy coś innego? Może lonicera nitoda (w Maja w ogrodzie widziałam).
Miskanty moim zdaniem będą mało widoczne za hortensja mi i dereniami.
Miałam posadzone tak Gracillimusy za Linkami i wysadziłam ,bo było im tylko czubki widać.
Miskanty daj po bokach tak jak narysowałaś. Na brzozowej będą wegetować i nie osiagną docelowych wymiarów
Moim zdaniem ten żywopłocik tak średnio pasuje. Dużo i tak się dzieje na tej rabacie
Odnośnie rozchodnikow mam trzy odmiany
Autumn Joy
Mr Goodbud
I jedna nieznajoma niższa i mniejsza niż te pierwsze
Polecam Autumn Joy- są niezawodne Goodbud słabo u mnie - chyba się rozstaniemy
Odnośnie trawy kluski - jak będę w domu to napiszę jaka jest wysoka. Ma świetny pokrój, nie rozłazi się i ma bordowo- różowe kwiatostany
Odnośnie pozostałych miskantow w mojej brzozowej- rosną w rogu na tyłach i praktycznie w cieniu- wszystkie nawet Cabaret kwitną obficie pomimo cienia- gorzej z niektórymi rozplenicami- powinny byc w słońcu.
Miskanty ML mam przy tarasie i pod grabami
Przy tarasie są w tym sezonie ogromne a pod grabami mają sporo cienia i niestety…
Z rozplenic wysokich strzelistych mam Paul's giant i Autumn magic- te ostatnie maja fajny zwarty i strzelisty pokrój
Mam również Black Beauty, która doskonale rośnie u mnie w ...glinie
Ponadto Moudry, Haleln w sporych ilościach, i inne które żadnymi z wymienionych nie są
Miskant KS (ta kluska) ma obecnie 140 cm wraz z kwiatostanem