Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

AgaBoso 18:26, 07 paź 2023

Zapowiada się pięknie

Ja u siebie też rozłożyłam agro na przyszłe rabata. Leżą już 3 tygodnie na niekoszonych chwastach, trochę już ich zżółkło.
Co jest ciężkie przy poplonie? Myślałam żeby za jakiś czas na miejsce agro posiać poplon.
anuska2507 21:38, 07 paź 2023

Dzięki za przepis. Na razie pasta do mnie nie przemawia, bo nie wiem, czy miałabym gdzie ją zużyć. Nastawiłam jednak keczup, a resztę zużyję na bieżąco w jakimś leczo albo po prostu zamrożę.
Angelika95 09:14, 08 paź 2023

Fajnie, że zdecydowałaś się na świdośliwy na froncie. Wiem, że dużo jest pięknych drzew, ale przy nowoczesnej bryle domu jak Twoja widzę bardziej ogród nowoczesny, czyli ograniczone gatunki. Na pewno będzie pięknie
Patrycja_KG_Lu 15:48, 09 paź 2023

Czy jeśli Hortensja drzewiasta Strong Anabelle Abetwo rosłaby przed pasem/żywopłotem z miskanta chińskiego „Malepartus” to miałaby wystarczająco ograniczone słońce, aby sobie zdrowo rosła? Południe u góry rysunku.
Patrycja_KG_Lu 15:53, 09 paź 2023

Agnieszka_Z napisał(a)
Zapowiada się pięknie

Ja u siebie też rozłożyłam agro na przyszłe rabata. Leżą już 3 tygodnie na niekoszonych chwastach, trochę już ich zżółkło.
Co jest ciężkie przy poplonie? Myślałam żeby za jakiś czas na miejsce agro posiać poplon.

Trzeba być elastycznym czasowo by go w odpowiednim czasie ściąć. U nas poplon nie był ścięty na czas - dopiero jak prawie sam zasechł. Ścinanie było kosą spalinową (czas, paliwo do kosy), suszenie pokosu (trafienie w pogodę), grabienie do kompostownika lub palenie. Wynajem glebogryzarki by ponownie wzruszyć ziemię by móc zasiać go kolejny raz (na to się nie zdecydowaliśmy).
Patrycja_KG_Lu 16:58, 09 paź 2023

Pomidory, które miałam w poprzednich sezonach:
Alice’s Dream
Aussie
Brad’s Atomic Grape
Costoluto Fiorentino
Dwarf Beauty King
Kardynal
Kozula 14 Megagroniasty
Malinowy kapturek
Michael’s Portuguese Monster + Delicious
Moneymaker
Perun
Rozovye schechky
S.Marzanno 3
Super Nova

Zachowałam też nasiona z dwóch pomidorów od sąsiada, które mi smakowały. Nie pamięta on niestety jakie to odmiany. Pierwszy to czarny, najprawdopodobniej Black Krim. Drugi koktailowy, w kształcie gruszki, podobny do Peruna, lecz nie pęka jak on.

Nowe (już zakupione, w drodze)
Aurija
Brandywine Black
Citrina
Gargamel
Kosovo
Stara Babcina Malinówka

W planach zakupowych:
Cornabel F1
Venus
Betalux
Jakaś inna odmiana na przetwory, do uprawy w gruncie, niewymagająca palikowania i usuwania wilków
Tiny Tim (mam obiecane od jednej użytkowniczki O.)

Wieczory coraz dłuższe to niedługo pewnie zrobię rozpiskę ile sztuk zamierzam posadzić danej odmiany. Natomiast wstępnie po pierwszym sezonie z tunelem foliowym stwierdzam, że potrzebuję więcej pomidorów przetworowych (60% albo i więcej), bo te ciekawe odmiany nie są do przejedzenia na kanapki, sporą częścią się dzieliłam z sąsiadami i gośćmi. Przesadziłam też z ilością koktajlowych pomidorów (całe szczęście rosły w gruncie i nie zajmowały miejsca w tunelu).

Tunel foliowy przeżył sezon bez uszkodzeń. Mąż porządnie go obsadził, a tunel był wybrany po dłuższym reaserchu opinii użytkowników (niektórzy mają go już 7,9 i 11 sezon z 2,3-krotną zaledwie wymianą folii). Pojedyncze elementy w razie potrzeby są zawsze dostępne i można dokupić u polskiego producenta. Minusem jest jego wysokość, bo pomidory obecnie sięgnęły sufitu. Choć w instrukcji użytkowania zalecane jest ściągnięcie folii na zimę to zamierzamy ją zostawić i zacząć wczesną wiosną od siania/nasadzeń typu sałata, szpinak itp. W trakcie sezonu dokuczały mi dwie sprawy. Otwieranie i zamykanie tunelu w maju/czerwcu oraz podlewanie. Ta druga niedogodność będzie rozwiązana za poradami Ani linią kroplującą z małą pompką w mauzerze.

Z innych wniosków po sezonie:
- muszę zadbać o lepsze nawożenie pomidorów, bo pojawiła się na początku sucha zgnilizna wierzchołkowa, o dziwo tylko na odmianie Aussie, czyli z uwagi na wielkość pomidorów miała ta odmiana większe zapotrzebowanie na wapń niż inne, dodatkowo miałam braki potasu (pomidory nie wybarwiały się odpowiednio przy ogonkach);
- pomidory testowo siane w lutym i reszta siana w marcu nie różniły się terminem owocowania
- wschodnie okno dla rozsad jest o wiele gorsze niż południowe
- więcej uwagi muszę poświecić na hartowanie rozsad, a przed nim na zapewnienie optymalnej temperatury w pomieszczeniu, bo sadzonki mi się wyciągnęły i nie miały zbyt grubych łodyg
- pomidory, które podwiązywał mąż trochę się „poddusiły”, miały za ciasną pętelkę u podstawy
- wszystkie odmiany w tunelu prowadziłam na jeden pęd, rozważę w przyszłym sezonie prowadzenie na dwa
Gruszka_na_w... 17:04, 09 paź 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Czy jeśli Hortensja drzewiasta Strong Anabelle Abetwo rosłaby przed pasem/żywopłotem z miskanta chińskiego „Malepartus” to miałaby wystarczająco ograniczone słońce, aby sobie zdrowo rosła? Południe u góry rysunku.

Patrycjo, Malepartus to bardzo masywny miskant. Wizualnie podobny do Giganteusa. Oba miałam u siebie w ogrodzie i z obu zrezygnowałam. Te miskanty mają grube liście, które przy silnych wiatrach w okresie późnej jesieni i zimy łatwo się łamią i bardzo śmiecą w ogrodzie. W dobrej glebie, jak wszystkie miskanty szybko przyrastają w obwodzie. Korzenią się mocno. Gdyby kiedyś zmieniła Ci się koncepcja, to bardzo ciężko będzie się ich pozbyć. Malepartus u mnie dorastał do 3 m. Jego wielkość i potrzeby wodno-pokarmowe mogą mieć wpływ na kwitnienie hortensji.

Teraz chyba bardziej sobie cenię subtelne miskanty: Graziellę i Dronning Ingrid. Oba dobrze się prezentują przez cały okres wegetacyjny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Marcin89 17:33, 09 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Teraz chyba bardziej sobie cenię subtelne miskanty: Graziellę i Dronning Ingrid. Oba dobrze się prezentują przez cały okres wegetacyjny.

Ja dodam coś od siebie: musiałem zrezygnować z odmian szerokolistnych, bo u mnie miały by pod górkę i duży niedobór wody.

Oprócz odmian o pokroju fontannowym (Morning Light i Gracillimus), zdecydowałem się na Graziellę (spodobała mi się ze zdjęć na forum, puszyste kwiatostany, przebarwienie) i Kleine Silberspinne (wybrany na żywo po wyglądzie kwiatostanów, szybko zakwita, bo w sierpniu).
Nie są to wysokie trawy, ale ogród mam mały
Obydwa są dość znane i polecane.

Edit:
Jest jeszcze taki sam miskant, tylko wyższy - odmiana Silberspinne.
Wafel 17:49, 09 paź 2023

Malepartus ma też inne liście, takie sztywne i ostre kłosy, nie tworzą miękkiej fontanny, też się go pozbyłam...
Patrycja_KG_Lu 18:12, 09 paź 2023

Dzisiejsze zbiory. Cześciowo zielone, bo zapowiadają w nocy minus 1^C.