Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

olciamanolcia 18:58, 09 paź 2023

Z niższych i pieknie wybarwiających się jest miskant Red Chief mam go w donicy przy tarasie oraz w brzozowej.
Nie kupuj olbrzymich odmian- nie są fajne chociaż moje miskanty przy tarasie ( nie wiem co to za odmiana ) są dość wysokie mają prosty pokrój , nie łamią się i świetnie wyglądają w szpalerze
Oto one

W brzozowej mam trzy sztuki o fontannowym pokroju- nie pamietam co to była za odmiana ale tez się pięknie wybarwiają

Ps mogę się podzielić Kleine Silberspinne i Graziella
Marcin89 19:03, 09 paź 2023

olciamanolcia napisał(a)
Z niższych i pieknie wybarwiających się jest miskant Red Chief mam go w donicy przy tarasie oraz w brzozowej.
Nie kupuj olbrzymich odmian- nie są fajne chociaż moje miskanty przy tarasie ( nie wiem co to za odmiana ) są dość wysokie mają prosty pokrój , nie łamią się i świetnie wyglądają w szpalerze
W brzozowej mam trzy sztuki o fontannowym pokroju- nie pamietam co to była za odmiana ale tez się pięknie wybarwiają

Ps mogę się podzielić Kleine Silberspinne i Graziella

Ja nie mogę się doczekać zamówionych sadzonek, w tym miskanta Graziella. A Kleine Silberspinne ma u mnie teraz 150 cm z donicą.

Jakie rozmiary osiągają u Ciebie Ola?

Patrycja raczej wyższych niż niższych szuka. Żeby się w brzozowej nie zgubiły i żeby były ciekawym tłem zamiast żywopłotu.

olciamanolcia 19:24, 09 paź 2023

Marcin89 napisał(a)
.

Jakie rozmiary osiągają u Ciebie Ola?

Patrycja raczej wyższych niż niższych szuka. Żeby się w brzozowej nie zgubiły i żeby były ciekawym tłem zamiast żywopłotu.

Mój ma ok 120 cm.
Wiem ze szuka wyższych i dlatego jej aż takie wysokie odradzam

W brzozowej pomiędzy dwiema brzozami przy płocie rośnie Cabaret Zebrinus ( który właśnie kwitnie) i trzy dość wysokie o fontannowym pokroju reszta rabaty to niższe miskanty.

Patrycja trawa jako żywopłot do końca się nie sprawdzi - jak ją zetniesz wiosną nie będzie płota Zanim dorośnie do swoich rozmiarów bedzie prawie lipiec
Marcin89 19:33, 09 paź 2023

Wydaje mi się, że optymalne były by takie 150-200 cm, by były podobnej wysokości co projektowane derenie.

Poczekajmy, co powie Patrycja

A w mojej okolicy widuję dużo miskantów takich na 2-2,5 m, czyli tych szerokolistnych. Też są piękne.
olciamanolcia 19:54, 09 paź 2023

Mając bardzo wysokie miskanty ciezko jest zrobić piętro przy nich.
Mam gigantusa- potwór czego on już nie miał w nogach- został sam- wszystko pożarł i zasłonił
Wafel 21:29, 09 paź 2023

Ale zbiory pięknie wyglądają! Smakowicie i zdrowo! ☺
Anda 21:35, 09 paź 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Trzeba być elastycznym czasowo by go w odpowiednim czasie ściąć. U nas poplon nie był ścięty na czas - dopiero jak prawie sam zasechł. Ścinanie było kosą spalinową (czas, paliwo do kosy), suszenie pokosu (trafienie w pogodę), grabienie do kompostownika lub palenie. Wynajem glebogryzarki by ponownie wzruszyć ziemię by móc zasiać go kolejny raz (na to się nie zdecydowaliśmy).

Trochę dziwnie postąpiłaś z poplonem… Poplon można zostawić na rabacie aż do przymrozków, wtedy sadzenie odbywa się wiosną. Jeśli jednak chciałaś sadzić rośliny jesienią, to wystarczy poplon ściąć i zostawić na rabacie. Po ok. 1-2 tygodni można przejechać po nim glebogryzarką i zmieszać z ziemią. Rozkłada się bardzo szybko. Suszyć go na pewno nie trzeba. Palenie poplonu to nieporozumienie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
LIDKA 22:30, 09 paź 2023

W moim rodzinnym domu na gospodarstwie praktykowano oranie poplonu tuż przed kwitnieniem.

Rozimiem że Pati nie zdążyłas po prostu go przekopać?
Magara 00:44, 10 paź 2023

Patrycja, fajnie, że zrobiłaś podsumowanie foliakowo-pomidorowe
Bardzo uważnie przeczytałam Odnośnie odmian się nie wypowiadam, każdy ma swoje smaki, ale lista warta grzechu
Super, że foliak żyje i że nie ma uszkodzeń. Bardzo będę ciekawa Twojej opinii wiosną, po pozostawieniu foliaka na zimę. Mój mnie po pierwszej zimie rozczarował zabrudzeniami, dziurami, no ale nadal stoi
Patrycja_KG_Lu 12:20, 14 paź 2023

Angelika95 napisał(a)
Fajnie, że zdecydowałaś się na świdośliwy na froncie. Wiem, że dużo jest pięknych drzew, ale przy nowoczesnej bryle domu jak Twoja widzę bardziej ogród nowoczesny, czyli ograniczone gatunki. Na pewno będzie pięknie

Chociaż tak duży sobie drzew kusi to wizja ogrodu kolekcjonerskiego raczej nie dla mnie. Lubię powtórzenia i spójność.