Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 14:04, 14 lut 2024

vita napisał(a)

Ja bym postawiła na wiejską po całości, ujmując i akcentując wiejskim nasadzeniem też pergolę. Mnóstwo piwonii wtedy zmieścisz, swojskością zaprosisz do warzywnika. Rabatę z trzcinnikami(rabaty) przesunęłabym przed te dwa dzielące przestrzeń żywopłoty. Zyskałyby zielone tło i zachowały nowoczesność tej części ogrodu. Mogą być identyczne, to dobrze zrobi kompozycji, będą przesunięte wobec siebie, widziane też z różnych perspektyw, kiedy będziesz przemieszczała się w kierunku do brzozowego zagajnika i z okien chyba też? Trawy późno ruszają, możesz dorzucić coś wczesnowiosennego. Nawet cebulową drobnicę w masie. Ciekawy projekt, Regularność, powtarzalność, trochę lasu, element sztuki (masz już rzeźbę?), coś z eksplozji wiejskości i warzywnik. Proponuję wiejską w kształcie odwróconej litery L.

Myślałam o takiej prostej pergoli podwójnej jak u tej dziewczyny na Insta: https://www.instagram.com/p/Cvt5wjmsX0-OqGT676NcfzU5-pz0GVA_lT1KoM0/?igsh=MzRlODBiNWFlZA==. Coś pnącego dałabym na jakiś obelisk na rabacie wiejskiej lub na huśtawkę/hamak. Z jednej strony mało miejsca by było strasznie, gdyby zdecydować się na piwoniowo-wiejską tylko na 8 metrach. Z drugiej rozciągając ją na niemal 21 metrach wymagałaby więcej godzin pracy niż przy rabacie z trzcinnikami (tam głownie w grę wchodzi cięcie i czyszczenie). Przynajmniej mam takie wrażenie, że jest to bardziej pracochłonna rabata. W książce Danusi, tej co miała ostatnio premierę, jest mocna sugestia, aby dać zielone tło takim rabatów. Za lewą częścią zaznaczonej na żółto rabaty jest warzywnik. Nie mogę się więc decydować na zbyt wysokie elementy, by go nie zacienić. Co do okien to od północy jest wyjście z tarasu (podcienia) i tam też jest okno z salonu. Widok z niego będzie na rabatę z elementem wodnym.

Przypomnę mój dawny szkic wstępny (huśtawka w złym miejscu narysowana)

Co do rzeźby to mam na razie tylko kilka inspiracji zapisanych. Raczej nie będziemy kupować ze względu na budżet tylko zrobimy coś samodzielnie. Tutaj lista inspiracji w moim poście z 22:21 - page=171#post_4
Patrycja_KG_Lu 14:05, 14 lut 2024

NowaKiKi napisał(a)

Jestes niesamowita!!!

nie ma za co, to miejsce gdzie sobie pomagamy wzajemnie. Chyba nie ma drugiego takiego forum ogrodniczego o takiej przyjaznej atmosferze.
sylwia_slomc... 14:07, 14 lut 2024

Co do projektu popieram pomysł Vity. Co do pierwszego pinu na piwoniową bierz pod uwagę, że to co na nim widzisz kwitnie raczej tylko wtedy trzeba dosadzić między piwonie naparstnice i róże roślin kwitnących przed piwoniami i kwitnących po różach. Bo nawet te powtarzające kwitnienie nie robią już tego tak spektakularnie jak za pierwszym razem. Sam pomysł z podziałem przestrzeni bardzo fajny
Patrycja_KG_Lu 14:14, 14 lut 2024

Angelika95 napisał(a)
Jestem za jednolitą rabatą, nie pół takie a pół takie. Duże ilości roślin z jednego gatunku dają super efekt. Tak samo jak długie rabaty bardzo mi się podobają

Razem z Twoim to już sporo głosów za jednolitością i dużą rabatą
Patrycja_KG_Lu 14:16, 14 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ile???? Szok chyba na głowę upadli, jeszcze te odmianowe rozumiem bo one słabiej się sieja słabiej rosną, wolniej przyrastają, ale Niger w takiej cenie uważam za zdzierstwo nawet za duże sadzonki. Jak tak patrzę na ich wielkość to w naszej biedrze w tym roku pół mniejsze były po 11 zeta.

Ja właśnie zakupiłam te biedronkowe. Poczekam aż urosną. Nie spieszy mi się tak
sylwia_slomc... 14:17, 14 lut 2024

Jeśli obawiasz się nadmiaru pracy na takiej rabacie to może postaw na rośliny "Oudolfowskie" ?
Czyli z grypy tych, których nie trzeba na bieżąco czyścić bo jak przekwitną też są ładne i potem ich nasienniki również. z trzcinnikami bywa różnie w zależności od stanowiska u mnie KF potrafi się w czasie kwitnienia na deszczu wykładać, a jak już się kłosi to bywa mocno połamany. Czemu? Nie wiem, na zdjęciach w necie stoi na baczność u mnie nie. Może być, że za mocno u mnie wieje, może być, że wina bażantów, a może w necie fotki sa w najlepszym momencie robione, a potem już nie.
sylwia_slomc... 14:19, 14 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ja właśnie zakupiłam te biedronkowe. Poczekam aż urosną. Nie spieszy mi się tak

Daj im wapna lub popiołu urosną szybko. Niger nie są dużymi ciemiernikami w porównaniu do innych odmian, ale za to wcześnie kwitnąI sieją się obficie.
Patrycja_KG_Lu 14:32, 14 lut 2024

Jeśli obawiasz się nadmiaru pracy na takiej rabacie to może postaw na rośliny "Oudolfowskie" ?
Czyli z grypy tych, których nie trzeba na bieżąco czyścić bo jak przekwitną też są ładne i potem ich nasienniki również. z trzcinnikami bywa różnie w zależności od stanowiska u mnie KF potrafi się w czasie kwitnienia na deszczu wykładać, a jak już się kłosi to bywa mocno połamany. Czemu? Nie wiem, na zdjęciach w necie stoi na baczność u mnie nie. Może być, że za mocno u mnie wieje, może być, że wina bażantów, a może w necie fotki sa w najlepszym momencie robione, a potem już nie.

Właśnie miedzy innymi takie fotki zachęcają, aby go wprowadzić do ogrodu. Oprócz tej wersji rabaty z trzcinnikiem mam też zapisaną inną z trzcinnikami i molinią.
Patrycja_KG_Lu 14:38, 14 lut 2024

Daj im wapna lub popiołu urosną szybko. Niger nie są dużymi ciemiernikami w porównaniu do innych odmian, ale za to wcześnie kwitnąI sieją się obficie.

Dzięki. Mamy popiół czysty z samego drewna z kominka to im sypnę.
MagdaLenka 15:07, 14 lut 2024

Ja też głosuję za rabatą jednolitą. Będzie bardziej pasować do ogólnego stylu Waszego ogrodu.
Co do zielonego tła, to można utrzymywać żywopłot do wysokości np. 2m, wtedy nie zacieni zbytnio warzywnika. Ale to dodatkowa robota z cięciem...