Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 10:42, 11 lut 2024

Marcin89 napisał(a)
Ale i 4 razy droższe Czyli coś za coś. Ciemierniki mocno rosną w szerz?

Mi Muszelka doradziła bym moje sadziła co 50 cm. Ona ma takie „rzeczki” ciemierników i krokusów na brzegu rabat.
Patrycja_KG_Lu 10:48, 11 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mam nadzieję, że wyniki badań profilaktycznych będą w porządku.
Zazdroszczę Ci tych różnych okazjonalnych niespodzianek w postaci sekatora ze stacji kontroli pojazdów i takiego raju ogrodniczego przy przychodni zdrowia.

Drogie te nasionka pomidora. W necie są kilka złotych tańsze, ale dochodzi koszt przesyłki.

Na wynik cytologii się czeka ok. 10 dni. Na liście do zrobienia jeszcze usg i odwiedzenie dermatologa, który ogląda pieprzyki i przebarwienia.

Nasionka rzeczywiście swoją cenę mają. Czy będą warte ceny się okaże. W sumie te „kolekcjonerskie” jak kiedyś kupowałam to były po 6-7 zł za ok. 10 sztuk. Teraz na tej samej stronie są po 9-10 zł. Ja kupiłam w tym roku dodatkowe nowe do testów od dziewczyny polecanej na grupie o pomidorach to ona miała po 5 zł za paczkę.
MagdaLenka 10:56, 11 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Na wynik cytologii się czeka ok. 10 dni. Na liście do zrobienia jeszcze usg i odwiedzenie dermatologa, który ogląda pieprzyki i przebarwienia.

Fajnie wiedzieć, że jest więcej osób podchodzących na serio do badań profilaktycznych, bo ja czasem podejrzewam się o początki hipochondrii.
W zeszłym roku zrobiłam też pierwszą mammografię, bo akurat był u nas mammobus, więc wystarczyło wyskoczyć z pracy dosłownie na 20 minut i załatwione.
LIDKA 11:27, 11 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)

Fajnie wiedzieć, że jest więcej osób podchodzących na serio do badań profilaktycznych, bo ja czasem podejrzewam się o początki hipochondrii.
W zeszłym roku zrobiłam też pierwszą mammografię, bo akurat był u nas mammobus, więc wystarczyło wyskoczyć z pracy dosłownie na 20 minut i załatwione.

Jesteś mądrą dziewczyną
. Taka prawie przypadkowa mammografia w mammobusoe uratowała mi życie.
Patrycja_KG_Lu 12:23, 11 lut 2024

Bardzo ciekawe pomysły Bożenko. W pierwotnym planie miał być dla dziecka taki domek - https://pin.it/4LjLpRu2m oraz
https://pin.it/1fGfnWagV.
Mamy super sąsiadów. Zarówno u jednych czy drugich są domki dla dzieci i możemy się bawić do woli, często w towarzystwie. Wykreśliliśmy go u nas z planu ogrodu, mamy obecnie kuchnie błotną, dokupiłam konewkę, namiot do którego pójdzie piasek (zamykany na suwak by koty nie zrobiły sobie kuwety).

Patrycja_KG_Lu 13:08, 11 lut 2024

vita napisał(a)

Czyli pierwszy szkółking zaliczyłaś? Zajrzałam i ja w kilka miejsc, ale gdzie te czasy, kiedy z koleżanką na zmianę polowałyśmy na ciemierniki. Wtedy naprawdę było warto. Na początku marca trafiały się duże dostawy, buszowałyśmy ujmując każdy kwiatek w palce. Trafiały się perełki, nakrapiane, z kryzką, pełne, miło wspominać. Ceny były normalne, wtedy jeszcze ciemierniki nie były tak popularne.

Cena za piwonię adekwatna, pewnie maleńka sadzonka, na kwitnienie trzeba czekać kilka lat a i odmiana bardzo popularna. Na Zemborzyckiej mają w ofercie ogromny wybór dalii, byłam zaskoczona.
Wzięłam jednego bishopa i to było wszystko. Czasami też wracam z nie roślinnym trofeum, konewka śliczna Dlaczego taki wybór odmiany pomidora?

Poziomek nigdy nie podlewałam, a rozprzestrzeniają się w zastraszającym tempie, warunki glebowe mamy przecież podobne?

Szkółki to niekoniecznie, ale market budowlany plus ogrodniczy na Choinach. Na wiosnę wybiorę się do szkółki chyba jedynej w naszej gminie w Kijanach. Widziałam ich cennik na stronie - dość obiecujący. Mnie w zeszłym roku ominęło ciemiernikowe szaleństwo na Ogrodowisku. Nawet się dziwiłam skąd taka popularność tych roślin. Jednak skusiłam się na danie ich na rabatę przed domem razem z narcyzami, bo taką inspirację znalazłam w „Ogrodzie nie tylko bukszpanowym”. Jestem na Facebookowej grupie „Mam szklarnię”, tam sporo jest postów o polecanych pomidorach do uprawy. Ten akurat był polecany przez wiele osób jako baaaaaardzo plenny, idealny na przetwory. Osoby polecające wrzucały zdjęcia oblepionych owocami krzaków. Skusiłam się na niego mimo ceny i tego, że jest F1. Obok posadzę odmianę Aurija i porównam zbiór w kg czy dużo się różni. Jeśli znikoma różnica to wolałabym jednak odmiany, z których mogę zebrać nasiona i być niezależna.
Patrycja_KG_Lu 13:19, 11 lut 2024

MagdaLenka napisał(a)

Ja jestem zdziwiona podejściem ginekologów do badań piersi. Żaden sam z siebie nie zaproponował badania od tylu lat co chodzę, już nie mówiąc o tym by nauczył jak to robić w domu. Od kilku lat o to sama proszę podczas wizyty. Jedna ginekolog wręcz mi odmówiła ich zbadania podczas wizyty! O USG finansowane z NFZ trzeba się dopraszać (mimo, że pokazuje takie zaświadczenie od innego lekarza (prywatnego) o zaleceniach wykonywania go co pół roku). Całe szczęście prywatne USG to koszt tylko 80 zł.
vita 13:31, 11 lut 2024

Dla mnie każde zakupy ogrodnicze to szkółking, tak mi się utrwaliło
Kijany...? A! Już wiem dlaczego i ja chciałabym się tam wybrać. A znasz sklep ogrodniczy ze sporym wyborem bylin i drzew w Nasutowie? Mają (mieli) tam bardzo korzystne ceny, a można kupić praktycznie wszystko. To jestem ciekawa plenności 'Corabel'
Kuchnię błotną pierwszy raz widzę, czy do kranu jest podłączona woda? Super pomysł dla dzieciaków
Rojodziejowa 13:42, 11 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Były umieszczone w takim jakby torfie. Tylko macałam na wielkość. Nie pomyslałam by oczka sprawdzić. Kiedy najlepiej sadzić do gruntu? Jaką białą polecasz?

Patrycja, piwonie najlepiej to sadzić do gruntu na jesień, ale niektórzy sadzą i wczesną wiosną. Ten termin wiosenny jest stosowany przez klientów PeonyMax, ale widzę też drugą frakcję peoniofilów, którzy twierdzą, że sadzenie wiosenne to jest mieszanie w cyklu wegetacyjnym piwonii i wcześniej czy później ona to odchoruje.

Nie wiem, czy umiem wskazać jedną piwonię Zależy, czy masz jakieś dodatkowe wymagania co do terminu kwitnienia, kształtu kwiatu i koloru, bo ta biel to ma tysiące odcieni.
Późna biała pełna to np. Elsa Sass
Jedna z najpopularniejszych białych Festiva Maxima ma środkowe płatki smyrnięte szkarłatem
A z moich pierwszych białych piwonionych zakupów to: Kelway’s Glorious, Brother Chuck, Mother's Choice
Patrycja_KG_Lu 13:45, 11 lut 2024

To ja jeszcze niewprawiona w nazewnictwo. Ja nie byłam w nim jeszcze, sąsiadka coś wspominała o jednorocznych z Nasutowa. Zajrzę tam w tym roku.

Dokładnie tak, ten zestaw ma taką końcówkę na węża ogrodniczego (na szybkozłączkę). Kran działa jak normalny dla dorosłych.