Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

NowaKiKi 15:32, 14 lut 2024

Ja również glosuje za jednolita rabata
Kordina 19:25, 14 lut 2024

Patrysia wyciągaj te głosy z urny po głosowaniu i licz
agapant 20:09, 14 lut 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jeśli obawiasz się nadmiaru pracy na takiej rabacie to może postaw na rośliny "Oudolfowskie" ?
Czyli z grypy tych, których nie trzeba na bieżąco czyścić bo jak przekwitną też są ładne i potem ich nasienniki również. z trzcinnikami bywa różnie w zależności od stanowiska u mnie KF potrafi się w czasie kwitnienia na deszczu wykładać, a jak już się kłosi to bywa mocno połamany. Czemu? Nie wiem, na zdjęciach w necie stoi na baczność u mnie nie. Może być, że za mocno u mnie wieje, może być, że wina bażantów, a może w necie fotki sa w najlepszym momencie robione, a potem już nie.

Sylwia w Lublinie przy pewnym sklepie trzcinniki są piękne przez cały czas, rosną na wzniesieniu, sądzę że podłoże jest ubogie i dobrze zdrenowane.
Patrycja w tym zestawieniu niebieskim super, tylko powtarzać całą kompozycję. To prawda masz dar do wyszukiwania. Ja też lubię się inspirować tą aplikacją ale tak nie potrafię wyszukać.
Gruszka_na_w... 20:37, 14 lut 2024

Jestem też za jednolitą rabatą po obu stronach pergoli. Do trzcinników można dołożyć jakieś bezproblemowe byliny (przewrotnik ostroklapkowy, większą odmianę kocimiętki, najzwyklejsze rozchodniki olbrzymie). Można też posadzić tam kilka piwonii. Pracy z tym wiele nie będzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
UrszulaB 21:59, 14 lut 2024

agapant napisał(a)

Ja też lubię się inspirować tą aplikacją ale tak nie potrafię wyszukać.

Jest na portalu Pinterest wyszukiwarka (podobnie, jak na Ogrodowisku). Wystarczy wpisać odpowiednią frazę i wyskakują dziesiątki stron z propozycjami.
Spróbuj.
sylwia_slomc... 23:25, 14 lut 2024

agapant napisał(a)

Sylwia w Lublinie przy pewnym sklepie trzcinniki są piękne przez cały czas, rosną na wzniesieniu, sądzę że podłoże jest ubogie i dobrze zdrenowane.
Patrycja w tym zestawieniu niebieskim super, tylko powtarzać całą kompozycję. To prawda masz dar do wyszukiwania. Ja też lubię się inspirować tą aplikacją ale tak nie potrafię wyszukać.

Może im u mnie za mokro i za bogato....hmmm
agapant 06:47, 15 lut 2024

UrszulaB napisał(a)

Jest na portalu Pinterest wyszukiwarka (podobnie, jak na Ogrodowisku). Wystarczy wpisać odpowiednią frazę i wyskakują dziesiątki stron z propozycjami.
Spróbuj.

Ula to wiem ale wpisanie frazy daje sukces.
UrszulaB 07:02, 15 lut 2024

Aga, zobacz np.potrzebuję inspirkę do zbudowania drewutni. Wpisuję "drewutnia" i Pinterest podaje strony z drewutniammi. Teraz klikając w nie rozwijają się inne możliwości/typy drewutni.

Można zacieśnić pojęcie, np. "drewutnia w kształcie serca"

UrszulaB 07:11, 15 lut 2024

Nasze Smartfony mają funkcję "Obiektyw Google ". Wykonując zdjęcie czegokolwiek i wydając polecenie "Szukaj" - przeszuka cały Internet i wskaże takie same lub bardzo podobne zdjęcia tego przedmiotu. Ostatnio w ten sposób znalazłam obrus ze wzorem, na którym mi bardzo zależało. Znalazł się na jakieś tureckiej stronie

Dzisiejsza technologia jest niesamowita
Patrycja_KG_Lu 08:31, 15 lut 2024

Kordina napisał(a)
Patrysia wyciągaj te głosy z urny po głosowaniu i licz

Tutaj nawet liczyć nie trzeba, bo niemal jednogłośnie zwycięża wersja, aby po obu stronach pergoli zrobić rabatę złożoną z tych samych roślin.

Dziękuję za wszystkie głosy

Wczoraj odbyło się u mnie sianie nr dwa. Do ziemi trafiły nasiona ostnicy, sałat, pietruszki naciowej, szpinaku (podejrzałam, że Charles Dowding sieje na YT kępkowo po 3 ziarenka do komórki i wysiałam po 4, bo mam lekko większe). Obecnie tacki trafiły w najcieplejsze miejsce w domu, a potem te które lubią chłodniej trafią to garażu lub nieogrzewanego tunelu.