Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Marcin89 21:12, 30 maj 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

W sumie to właśnie prosto z krzaka zjadany, bo ilość nie pozwala zrobić zupy. W przyszłym roku muszę już inaczej posiać (wzdłuż jakiegoś stelażu) i więcej.

Dla Ciebie proso, o które pytałeś Justyny.
Proso piękne, moje po podziale i przymrozku długo się zbierało. Dam mu czas, a sam pomyślę gdzie je wcisnę w ogrodzie

Moja babcia siała zawsze groszek w dwóch długich rzędach wzdłuż ścieżki i wbijaliśmy paliki na końcach i na nich był rozciągnięty sznurek. Zawsze to trochę podtrzymywało rośliny, które plątały się ze sobą i do sznurka. Przynajmniej groszek nie leżał na ścieżce. A i dostęp do niego był, nie trzeba było wchodzić pomiędzy krzaczki
AgaBoso 22:02, 30 maj 2024

Masz już truskawki na dżem, ale czad! Borówki ze zdjęcia to Chandler? Piękne. Chroniłaś je przed mrozami?
Patrycja_KG_Lu 22:40, 30 maj 2024

Marcin89 napisał(a)
Proso piękne, moje po podziale i przymrozku długo się zbierało. Dam mu czas, a sam pomyślę gdzie je wcisnę w ogrodzie

Moja babcia siała zawsze groszek w dwóch długich rzędach wzdłuż ścieżki i wbijaliśmy paliki na końcach i na nich był rozciągnięty sznurek. Zawsze to trochę podtrzymywało rośliny, które plątały się ze sobą i do sznurka. Przynajmniej groszek nie leżał na ścieżce. A i dostęp do niego był, nie trzeba było wchodzić pomiędzy krzaczki

Dzięki za podpowiedz. Wypróbuje w przyszłym roku
Patrycja_KG_Lu 22:41, 30 maj 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Masz już truskawki na dżem, ale czad! Borówki ze zdjęcia to Chandler? Piękne. Chroniłaś je przed mrozami?

Truskawek zebrałam dziś powyżej 2 kg. Tak, Chandler. Te nowe Bonus co sadzone wiosną były to raczej nie zaowocują w tym roku. Jagody kamczackie za to kilka sztuk owocu na próbę będzie (Zojka i Wojtek). Maliny od Ciebie mają pączki kwiatowe
Patrycja_KG_Lu 22:50, 30 maj 2024

Podobnie jak w zeszłym roku, znów mi jakiś robal zjada brzozy Doorenbos do cna. Wtedy był to płast brzozowiec. Teraz nie mam pewności czy to ponownie on.
edi75 07:35, 31 maj 2024

Truskawki masz pierwszy sezon jaka odmiana?
Patrycja_KG_Lu 08:40, 31 maj 2024

edi75 napisał(a)
Truskawki masz pierwszy sezon jaka odmiana?

Truskawki mam takie od wiosny 2021 r. (ich ostatni sezon, bo już małe owoce mają, ale jest ich dużo) i mam posadzone jesienią 2023 z własnego rozmnożenia ( ładne owoce, ale to ich pierwszy rok więc mało). Najlepsze truskawy są w drugim roku. Z odmian mam Senga Sengana (jeszcze nie ma ich, bo to późniejsza odmiana), NN od sąsiadki, Gigant Bogota, Alfa Centauri, Azja oraz Amarant Niwa.
Polon 20:42, 01 cze 2024

Taka była teoria:

Brakuje rozchodników. Hakone niemal nie widać po tym jak ją poturbował przymrozek. Wzdłuż ściany z oknem posadziłam mieczyki mocno różowe plus doszły pomylone czosnki.

Dwa pozostałe trójkąty oceniam na połowę wykonanego planu. Czekam na czerwiec, bo mają się ponownie w sprzedaży pojawić Malepartusy u Słowińskich.

Ta rabata też wygląda świetnie, chyba jakiś sprzęt dziecięcy podbija nieco kolor
Bardzo elegancko to wygląda
Zbiorów zazdrośne, zwłaszcza truskawek. Ja mam zdecydowanie mniej krzaczków, do tego “przymrozek” załatwił wszystkie pierwsze owoce, a zapowiadało się całkiem nieźle.
edi75 09:04, 02 cze 2024

Truskawki mam takie od wiosny 2021 r. (ich ostatni sezon, bo już małe owoce mają, ale jest ich dużo) i mam posadzone jesienią 2023 z własnego rozmnożenia ( ładne owoce, ale to ich pierwszy rok więc mało). Najlepsze truskawy są w drugim roku. Z odmian mam Senga Sengana (jeszcze nie ma ich, bo to późniejsza odmiana), NN od sąsiadki, Gigant Bogota, Alfa Centauri, Azja oraz Amarant Niwa.

Dziękuję Patrycja
Właśnie na jesieni muszę odmłodzić moje no już nie rodzą tyle
Patrycja_KG_Lu 10:20, 02 cze 2024

Polon napisał(a)

Ta rabata też wygląda świetnie, chyba jakiś sprzęt dziecięcy podbija nieco kolor
Bardzo elegancko to wygląda
Zbiorów zazdrośne, zwłaszcza truskawek. Ja mam zdecydowanie mniej krzaczków, do tego “przymrozek” załatwił wszystkie pierwsze owoce, a zapowiadało się całkiem nieźle.

Haha, dokładnie. Na parapecie suszą się przeróżne małe buciki, a za jedną z roślinek jest turbo różowy wózek dla lalek co dostała. Przy dziecku ciężko o czas na sprzątanie tylko po to by zrobić zdjęcie, więc i robocze wiadro po pieleniu się załapało. Cóż…życie…realia.

U mnie pierwsze kwiaty były czarne od mrozu, ale kolejne już zaowocowały.