Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 21:17, 02 cze 2024

Ma ktoś ochotę w sobotę wybrać się do Ogrodowiska? Nie jest to zlot forum co zauważyła wcześniej Ania, a inna inicjatywa, ale otwarta dla wszystkich.

Marcin89 21:18, 02 cze 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Aksamitki siałam z własnych, ale dość starych nasion i nie wzeszły mimo zapewnienia wilgoci. Potem kupiłam świeże, wysiałam w tunelu i wreszcie się udały. Przepikowałam na docelowe miejsca. Jakiś słaby rok dla aksamitek z tego co słyszałam.
Aksamitki udawały mi się z siewu wprost do gruntu, najczęściej wysiewałem po 20. kwietnia, razem z astrami, cyniami, lewkoniami, maciejkami To wówczas nie trzeba pikować.
AgaBoso 08:34, 03 cze 2024

Cieszę się, że maliny Ci się przyjęły. U mnie albo nie ma kwiatów albo się nie przyjrzałam.

Moja mama robiła kompot jak z pierwszego przepisu, czyli 1kg cukru na 1l wody i wychodził pyszny.
Ten drugi przepis wykorzystuje moja znajoma na soki i dżemy. Zasypuje truskawki cukrem w garnku i po nocy zlewa sok, przegotowuje i pasteryzuje. Z truskawek robi dżem, mniej do odparowania płynów, więc szybciej się robi.
Marcin89 08:59, 03 cze 2024

Agnieszka, chyba wkradł się błąd. 1 kg cukru na 1 l? Toż to sam cukier
AgaBoso 10:24, 03 cze 2024

Nie ma błędu
Marcin89 11:08, 03 cze 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Nie ma błędu
To zwracam honor. Chyba jednak nic nie wiem o przetworach
AgaBoso 11:45, 03 cze 2024

Przejrzałam przepisy i w jednym widziałam, że na 400ml słoik pani daje 250g truskawek i dolewa wrzątku. Moja mama zdecydowanie więcej truskawek dawała, na full i w szczeliny wchodził syrop. Może to kwestia i tych proporcji.
Patrycja, a Ty jaką propozycję cukru do wody masz w przepisach?
Patrycja_KG_Lu 14:28, 03 cze 2024

#przetwory2024

Ten rok będzie rokiem testów w przetworach. Opisze sobie na słoikach różne partie.

*Pierwsze przetwory to dżem truskawkowy
2 kg truskawek (zblendowane)
300g cukru (niby uniwersalny, a w gwiazdce opisano, że sugerują min.150 g cukru/1kg owocu)
sok z 1 szt. cytryny
żelfix uniwersalny
zamykanie na gorąco bez pasteryzacji
=8 słoiczków

*Drugie przetwory to dżem truskawkowy
2 kg truskawek (zblendowane)
2 łyżki cukru
1 pektyna (ok. 2 łyżki)
4 łyżki soku z cytryny
Pasteryzacja 20 min.
=9 słoiczków

*Trzecie przetwory to kompot truskawkowy
Truskawki w całości do słoików uzupełnione NIEMAL do pełna
1 łyżka cukru na słoik
zalewanie ciepłą, przegotowaną wodą
Pasteryzacja 15 min.
=8 słoiczków

Patrycja_KG_Lu 14:29, 03 cze 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Przejrzałam przepisy i w jednym widziałam, że na 400ml słoik pani daje 250g truskawek i dolewa wrzątku. Moja mama zdecydowanie więcej truskawek dawała, na full i w szczeliny wchodził syrop. Może to kwestia i tych proporcji.
Patrycja, a Ty jaką propozycję cukru do wody masz w przepisach?

Sporo przejrzałam i znajduje głównie proporcję, że 1 l wody to 1 szklanka cukru. Na razie zrobię tym sposobem z dawaniem cukru do słoika.
Margo2 22:40, 04 cze 2024

Jestem w szoku ile już masz własnych warzyw.
Ja w tym roku warzywa mam kiepskie, bo nie miałam czasu zając się warzywnikiem wcześniej.
Nie posiałam groszku.
Mąż bedzie zawiedzony. Chyba, że jeszcze to zrobię?