Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Angelika95 12:10, 24 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Mam wyrażenie, że w złym kierunku idzie obecnie trend na Montessori. Używają go mocno marketingowo dla podbicia sprzedaży drogich drewnianych zabawek, a to nie o to w tym chodzi. Niestety tak obecnie jest kojarzony przez ludzi z zewnątrz.

Bardzo fajny pomysł, chętnie bym zrealizowała. To jesienią trzeba założyć, tak? Dzięki za podrzucenie. Ty masz u siebie?

Tak, też to zauważyłam, dopisek Montessori przy zabawkach i cena 2x tyle.

Tak, mam. Kupujesz zimą kokony, musi być zimno, żeby się nie obudziły w transporcie, kosztują grosze i umieszczasz je w domku w pierwszych ciepłych dniach. Na internecie jest dużo filmików, które obrazowo Ci pokażą, super sprawa i pożyteczna
Patrycja_KG_Lu 12:11, 24 wrz 2024

Wąskie oraz niedawno założona mata na płocie Supertunie w tle.
Patrycja_KG_Lu 12:12, 24 wrz 2024

Angelika95 napisał(a)

Tak, też to zauważyłam, dopisek Montessori przy zabawkach i cena 2x tyle.

Tak, mam. Kupujesz zimą kokony, musi być zimno, żeby się nie obudziły w transporcie, kosztują grosze i umieszczasz je w domku w pierwszych ciepłych dniach. Na internecie jest dużo filmików, które obrazowo Ci pokażą, super sprawa i pożyteczna

Ile sztuk warto kupić? Trzeba co sezon czy one się rozmnożą? Jak duży domek?
Basieksp 12:19, 24 wrz 2024

Buraki ogromy ten jeden to taki jak u mnie kilka No i masz fajnego pomocnika Przejażdżka taczką, to musi być frajda fajnie, że mała pomaga, napewno dużo się przy tym uczy i rozwija
Patrycja_KG_Lu 12:21, 24 wrz 2024

Basieksp napisał(a)
Buraki ogromy ten jeden to taki jak u mnie kilka No i masz fajnego pomocnika Przejażdżka taczką, to musi być frajda fajnie, że mała pomaga, napewno dużo się przy tym uczy i rozwija

Dałam jednego sąsiadce. Zważyła go i miał aż 2,5 kg. Osobiście wolałabym takie w średnim rozmiarze, bo wygodniej się z nimi w kuchni pracuje. W przyszłym roku posieje gęściej to może to ograniczy ich wzrost.
Patrycja_KG_Lu 13:01, 24 wrz 2024

Jakie laurowiśnie Novita lepiej kupić? W P9 po 4 zł za sztukę? Czy z gołym korzeniem większe po 7,50 zł? Chyba lepiej dopłacić prawda?

Wiaan 13:26, 24 wrz 2024

Patrycja bardzo Cię podziwiam, jesteś konsekwentna w działaniach i zarąbiście przygotowana. Znasz się na warzywach jak mało kto, lubisz to, doszkalasz się, czytasz, super dzielisz się wiedzą z nami.
To wszystko przy małym dziecku, jesteś niesamowita po prostu.

Rabaty wąskie mają taki fajny nowoczesny charakter, jak ogród dojrzeje to ja już go sobie wyobrażam

Piszesz o pomidorach do pasaty przeciskanych przez wyciskarkę, mam takową i chętnie wykorzystam. Czy możesz podzielic się przepisem jak pasatę z jej wykorzystaniem?
Do tej pory piekłam pomidory w piekarniku z cebulą i czosnkiem i blendowałam w termomiksie, a drugi sposób całkowicie w termomiksie.
AgaBoso 13:30, 24 wrz 2024

Wąskie oraz niedawno założona mata na płocie Supertunie w tle.

Super klimat się zrobił, siatka na ogrodzeniu robi ładne tło.

Też jestem zainteresowana murarkami, moja znajoma miała teraz pierwszy rok. Dużo więcej owoców na drzewach było dzięki zapyleniom przez własne pszczoły. Nie ma z nimi dużo pracy.

Poleca rozmrażać je dwiema partiami. Tak aby część pszczół zapylała to co najwcześniej kwitnie, a druga zapyliła późniejsze warzywa.
Wiaan 13:52, 24 wrz 2024

Jakie laurowiśnie Novita lepiej kupić? W P9 po 4 zł za sztukę? Czy z gołym korzeniem większe po 7,50 zł? Chyba lepiej dopłacić prawda?

Widzę laurowiśnie na tapecie, ja właśnie nie wiem na jaką odmianę się zdecydować na żywopłot.

Patrycja_KG_Lu 14:01, 24 wrz 2024

Wiann, w zeszłym roku robiłam tylko takie przez wyciskarkę. W tym spróbowałam też tej zachwalanej wersji piekarnikowej (linka do przepisu dostałam od Agnieszki).

Jak robię zupę krem na świeżo w sezonie to:
1. Na głębokiej patelni podsmażam na maśle czonsek i daje pokrojone pomidory.
2. Przepuszczam wszystko przez wyciskarkę.
3. Gotuję do momentu odparowania wody do zadowalającej mnie konsystencji i doprawiam.

Jak robię passaty na zimę to:
1. Pokrojone lub małe pomidorki przepuszczam przez wyciskarkę z sitkiem do przecierowych soków. Mam dwa sitka - z drobnymi oczkami do soków i takimi większymi do przecierów.
2. Gotuję w wielkim garze z dodatkiem soli do odparowania nadmiaru wody.
3. Całość zostawiam na najmniejszym gazie i chochlą przez lejek nalewam wrzące do wysokich, czystych słoików i zakręcam. Dzięki nie wyłączaniu palnika, cały czas mam gorącą bazę. Stoją normalnie bez odwracania do wystygnięcia, zwykle przez noc. Następnego dnia sprawdzam czy przykrywki kliknęły (wklęsłe się robią).
4. Czasem robię partię doprawioną ziołami, ale jednak doszłam w tym sezonie do wniosku, że wolę te uniwersalne z solą tylko, a doprawienie dopasować w zimie po otworzeniu już w konkretnym daniu.

Sposób piekarnikowy nie do końca się u mnie sprawdził. Początkowo byłam nim zachwycona, zrobiłam nawet drugą partię. Kiedy chciałam ją dołożyć do poprzedniej to zastałam cały rząd popsutych passat z pleśnią na wierzchu. Słoiki były myte tak samo jak zawsze, więc tą przyczynę wykluczyłam. Może jakiś felerny pomidor się w tamtej partii trafił? A może za słabo je podgrzałam przed nalewaniem w słoiki? Przykrywki tych popsutych były prawidłowo wklęsłe. Druga partia piekarnikowych na razie się dobrze trzyma.

Minusy: piekarnikowa wersja - dużo sprzątania i mycia (tace, piekarnik wewnątrz wraz ze ściąganiem prowadnic, garnek do podgrzania i wyciskarka), a w metodzie na gazie tylko garnek i wyciskarka. Za to ta druga jest czasochłonna mega (czas odparowania podczas gotowania).