Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

MartaCho 08:01, 25 wrz 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Poznałam dziś stare wiejskie powiedzenie dotyczące przetworów i plonów schowanych w piwnicy:

”Kto latem pracuje ten zimą nie głoduje.”

Od razu mi się też z bajką Ezopa o koniku polnym i mrówce skojarzyło

Patrycja_KG_Lu 21:31, 25 wrz 2024

Truskawki. Planuję odmłodzić moje poletko truskawkowe, a raczej jego najstarszą połowę. Polecacie szczególnie jakieś odmiany? Kupię ze źródła polecanego przez Muszelkę i TAR.

W kategorii wczesne mają:
Vibrant
Honeoye
Rumba
Christine
GrandaRosa
Kent

Średniowczesne:
Elsanta
Elkat
Limalexia
Polka
Senga Sengana

Późne:
Florence
Malwina
Judibell

Powtarzające owocowanie:
Selva
Albion
San Andreas

Wstępnie plan jest taki:
mam jakieś NN od sąsiadki wczesne, więc z tej kategorii nie potrzebuję (owoce miałam już w maju), potem Senga Sengana, na koniec Malwina. Jako te powtarzające Albion (wygrały w rankingu Muszelkowym). Rośnie też u mnie deserowy Bogota Gigant.

Miał ktoś te Judibell czy Florence? Lepsze od Malwiny?
darkowa 22:31, 25 wrz 2024

Dobry wieczór Patrycjo

Od dawna podczytuję i podziwiam was

Nie pomogę przy wyborze truskawek , ale
też chcę wprowadzić do siebie senga-sengana
Pamiętam , że była to smaczna odmiana
ale później wyparta przez truskawki bardziej "towarowe". A chciałabym do swojego ogrodu wprowadzić stare odmiany, właśnie tą i tzw. murzynka

anpi 23:49, 25 wrz 2024

Mam pierwszy sezon w gruncie Christie, Kent, Polkę i Albion i San Anders w donicach.
U mnie wygrywa Albion i Polka , najsmaczniejsze( słodkie) i najbardziej plenne. Ale dopiero w kolejnym roku będę mogła lepiej zaopiniować.
Juzia 10:03, 26 wrz 2024

Co tu nie wejdę to dodaję coś do mojej listy
Już mam trzy kartki! Kiedy ja to przetestuję???
Patrycja_KG_Lu 11:56, 26 wrz 2024

Juzia napisał(a)
Co tu nie wejdę to dodaję coś do mojej listy
Już mam trzy kartki! Kiedy ja to przetestuję???

Truskawy i tak co 3-4 lata trzeba odmładzać, więc masz listę do testów na kolejne lata. Ja mam już takie dwie odmiany ulubione, że sadzonki na kolejne odmłodzenia pobieram ze swoich. Do tego 2 odmian ciekawych poszukuję by wydłużyć sezon. Jak mi podpasują te wybrane teraz to już tylko z nich będę mieć nowe.

Pozdrawiam urodzajnie - szpinakowo, koperkowo, pomidorowo.

Patrycja_KG_Lu 11:57, 26 wrz 2024

anpi napisał(a)
Mam pierwszy sezon w gruncie Christie, Kent, Polkę i Albion i San Anders w donicach.
U mnie wygrywa Albion i Polka , najsmaczniejsze( słodkie) i najbardziej plenne. Ale dopiero w kolejnym roku będę mogła lepiej zaopiniować.

To widzę, że z Muszelką masz takie samo pozytywne zdanie o Albion. Dzięki.
Patrycja_KG_Lu 12:03, 26 wrz 2024

darkowa napisał(a)
Dobry wieczór Patrycjo

Od dawna podczytuję i podziwiam was

Nie pomogę przy wyborze truskawek , ale
też chcę wprowadzić do siebie senga-sengana
Pamiętam , że była to smaczna odmiana
ale później wyparta przez truskawki bardziej "towarowe". A chciałabym do swojego ogrodu wprowadzić stare odmiany, właśnie tą i tzw. murzynka

Hej, bardzo mi miło, że się ujawniłaś. Murzynka to ja nie mogę namierzyć sadzonek. Dwa lata temu widziałam na jakiejś grupie na FB, ale zniknęło to w czeluściach grupy. Słyszałam o nim dobre opinie. Z drugiej strony niektórzy pisali, że to niby inna nazwa na Sengę i się spierali z resztą. Mi się jednak po opisach wydaje, że to inna odmiana.

Co do starych odmian to mam chrapkę i na te stare wsród warzyw, pomidorów. Mam chęci by zbierać potem już własne nasiona z nich i się uniezależnić od ich kupowania co rok. Trochę nasion pomidorów ciekawych już mam. Nawet popakowałam je w woreczki po 7-8 nasionek na wymianę z innymi pomidorowymi hobbystami.
Patrycja_KG_Lu 12:05, 26 wrz 2024

Kupiony jako Gracillimus.

Black Beauty.

Hameln.

Lady U.
Patrycja_KG_Lu 12:10, 26 wrz 2024

Sesleria jesienna.

Malepartus

Silver Charm

Hameln Gold