Truskawki. Planuję odmłodzić moje poletko truskawkowe, a raczej jego najstarszą połowę. Polecacie szczególnie jakieś odmiany? Kupię ze źródła polecanego przez Muszelkę i TAR.
W kategorii wczesne mają: Vibrant
Honeoye
Rumba
Christine
GrandaRosa
Kent
Wstępnie plan jest taki:
mam jakieś NN od sąsiadki wczesne, więc z tej kategorii nie potrzebuję (owoce miałam już w maju), potem Senga Sengana, na koniec Malwina. Jako te powtarzające Albion (wygrały w rankingu Muszelkowym). Rośnie też u mnie deserowy Bogota Gigant.
Miał ktoś te Judibell czy Florence? Lepsze od Malwiny?
Nie pomogę przy wyborze truskawek , ale
też chcę wprowadzić do siebie senga-sengana
Pamiętam , że była to smaczna odmiana
ale później wyparta przez truskawki bardziej "towarowe". A chciałabym do swojego ogrodu wprowadzić stare odmiany, właśnie tą i tzw. murzynka
Mam pierwszy sezon w gruncie Christie, Kent, Polkę i Albion i San Anders w donicach.
U mnie wygrywa Albion i Polka , najsmaczniejsze( słodkie) i najbardziej plenne. Ale dopiero w kolejnym roku będę mogła lepiej zaopiniować.
Truskawy i tak co 3-4 lata trzeba odmładzać, więc masz listę do testów na kolejne lata. Ja mam już takie dwie odmiany ulubione, że sadzonki na kolejne odmłodzenia pobieram ze swoich. Do tego 2 odmian ciekawych poszukuję by wydłużyć sezon. Jak mi podpasują te wybrane teraz to już tylko z nich będę mieć nowe.
Hej, bardzo mi miło, że się ujawniłaś. Murzynka to ja nie mogę namierzyć sadzonek. Dwa lata temu widziałam na jakiejś grupie na FB, ale zniknęło to w czeluściach grupy. Słyszałam o nim dobre opinie. Z drugiej strony niektórzy pisali, że to niby inna nazwa na Sengę i się spierali z resztą. Mi się jednak po opisach wydaje, że to inna odmiana.
Co do starych odmian to mam chrapkę i na te stare wsród warzyw, pomidorów. Mam chęci by zbierać potem już własne nasiona z nich i się uniezależnić od ich kupowania co rok. Trochę nasion pomidorów ciekawych już mam. Nawet popakowałam je w woreczki po 7-8 nasionek na wymianę z innymi pomidorowymi hobbystami.