Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Kordina 11:09, 01 lis 2024

Aniu te linki które zapodałaś z kurnikiem, wspaniałe!
Makao 12:15, 01 lis 2024

Kordina napisał(a)
Aniu te linki które zapodałaś z kurnikiem, wspaniałe!

No nie
Czasowo to wygląda. Jak mężatemu pokazałam i powiedziałam że jeśli byśmy mieli to nie wolno by było ich jeść to się załamał że rosół by biegał a mógłby tylko patrzeć
pestka56 12:17, 01 lis 2024

Zawodowy ten kurnik i wybieg
pestka56 12:39, 01 lis 2024

Patrycja, gdzieś pisałaś, że chcesz posadzić przebarwiającego się na czerwono miskanta, chyba chodziło o 'Droning Ingrid'.

foto Duża Sadzonka

Jest kilka niewysokich miskantów chińskich, które pięknie się przebarwiają w czerwieniach. Pamiętaj jednak, że z tym przebarwianiem na czerwono nie jest tak prosto. Przede wszystkim słońce i jeszcze raz słońce. Po drugie wilgotno, choć nie mokro. A poza tym często zdjęcie, o czym przekonałam się fotografując 'Lady in Red', zdjęcie mocniej wydobywa kolor – oczywiście zależy dużo od kąta padania promieni słonecznych i pory dnia.

'Sioux' o trochę powykręcanej i fontannowej kępie liści dorasta do około 1 m, a z kwiatostanami do 1,2 m.

foto Hertz

'Red Chief' jest wąskolistny o wielkości z kwiatostanem 1,2 m.

foto Duża Sadzonka

'Navajo' tworzy kępy liści o wysokości 1 m.

foto Hertz

'Samurai' o wysokości 1,5 m.

foto Hertz

'Purpurascens' osiąga 1,5 m wys.

foto Hertz

U Eli z ptasiego gaju możesz zobaczyć bardzo ładne czerwieniejące miskanty, m.in.
'Ruby Cute' – dorasta do około 0,6-1,3 m wysokości i 0,6 m szerokości.

foto Albamar
U Eli jest znacznie mocniej wybarwiony i moim zdaniem bardzo zbliżony kolorem liści do 'Lady in Red'.
Drugi miskant czerwieniejący u Eli to chyba 'Africa' – też jeden z mniejszych miskantów, niewiele przekraczający 1 m, a w momencie kwitnienia do 1,5 m. Też ładniej wybarwia się niż na tych zdjęciach

foto Albamar

To tylko te niższe miskanty, a z wyższych bardzo podoba mi się np.:
'Roter Pfeil' – do 1,8 m. Zaczyna kwitnienie ciemno czerwonymi kwiatostanami, które bieleją, a z końcem lata przebarwia liście z ciemnej zieleni na intensywną czerwień. Fajne kontrasty.

foto Albamar

Na koniec dla porównania kolorów moja posadzona do gruntu w sierpniu zeszłego roku „Czerwona zaraza”, czyli 'Lady in Red'. Zdjęcia są tegoroczne z 8 października. W zeszłym roku prawie wcale się nie wybarwiła. Tak samo zresztą jak druga posadzona 2,5 miesiąca temu, która już zasycha. Widać musi trochę posiedzieć w gruncie żeby pokazać kolory.

Warto przeszukać zasoby dobrych sklepów i specjalistycznych szkółek.

Zdjęcia nie są moje (za wyjątkiem 'Lady in Red'), więc usunę, bo mnie Danusia zabije. NIE cytujcie więc proszę z fotoskami .
Makao 12:54, 01 lis 2024

Sioux ekstra jest
Margo2 22:57, 01 lis 2024

Zazdroszczę tym co mają miejsce na miskanty. Ja już nie siły na wykopywanie i dzielenie.
Wiosna wylatuje ostatni, a raczej przed ostatni, bo jeden rosnie przy tujach i tego nie trzeba dzielić. Tuje skutecznie go ograniczają. Narobiłyście mi smaka tymi szparagami. A mam tylko małe skrzynie
pestka56 10:15, 02 lis 2024

Szparagi potrzebują dobrej, bogatej ziemi, ale niezbyt dużo miejsca. U mnie w skrzyni 130x130 cm jest posadzone 16 karp.
Najlepiej ziemię przygotować znacznie wcześniej.
Uwielbiam zjadać pierwsze szparagi na surowo, takie świeżo wyłamane.

A co do miskantów, to u mnie się sprawdza ta rada Tomka Grochowskiego

Patrycja_KG_Lu 12:52, 02 lis 2024

Kordina napisał(a)
Na Pincie mam folder pt KURY
U mnie o tyle ciężko, że zaraz za płotami mam nory lisie i całe pokolenia lisków tu się wychowały, a dla nich nie ma rzeczy niemożliwych, jeśli chodzi o spryt w zdobywaniu konserw w piórach.

Muszę kiedyś wpaść na Twojego Pinteresta pewnie oprócz kur masz dużo z kategorii DIY pinów.
Patrycja_KG_Lu 12:55, 02 lis 2024

JoanNa napisał(a)
Ja też planuję mieć kurnik-i właśnie tego typu co Kasia In, bo jest mega wygodny jeśli chodzi o zbiór jajek. Patrycja, ale Ty chcesz mieć te jajka na sprzedaż czy tylko na własny użytek? Koleżanka ma 26kur i zaczęła sprzedawać, bo nie nadążali jeść

W teorii na własny użytek. Z tym, że jak w warzywach musimy mieć jakąś nadwyżkę (na te miesiące gdzie mniej znoszą dziennie). Automatycznie w lepszych miesiącach będzie wtedy nadmiar do podzielenia się lub odsprzedaży.
Patrycja_KG_Lu 12:56, 02 lis 2024

Makao napisał(a)

No nie
Czasowo to wygląda. Jak mężatemu pokazałam i powiedziałam że jeśli byśmy mieli to nie wolno by było ich jeść to się załamał że rosół by biegał a mógłby tylko patrzeć

Hahaha, biegający rosół. Zrobiłaś mi dzień xD