Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

AgaBoso 19:52, 29 paź 2024

Jak duży kurnik planujecie? Widziałaś jaki ma Kasia In? Bardzo elegancki, wygodnie wyjmuje się jajka. Myślę, że warto zacząć nawet od 4 kur, zawsze to swoje jajka.
Ja bym odczekała i podjęła jeszcze jedna próbę rozmowy. Mój nie chciał wyrzucac obornika, bo po co, bo urośnie w tej glebie co jest. Wczoraj zakomunikowałam, że umówiłam pana od glebogryzarki i, wspomniałam o oborniku i zgodził się. Warto próbować po czasie, nasz urok osobisty to nasz pomocnik.
Makao 21:22, 29 paź 2024

I dobrze powiedział

Też chciałam mieć murki swoje ale brak terenu. Gdybym jeszcze raz go robiła to podzieliłabym go na część pokazową i część gospodarczą.
Musiałabym postawić kurnik na środku trawnika. Niestety one muszą być odgrodzone siatką ze wszystkich stron i tu robi się problem
Magara 22:56, 29 paź 2024

Patrycja, możesz mi na priv przesłać linka do tego sprzedawcy szparagów plus ewentualnie linki do innych informacji na temat uprawy, które masz sprawdzone? Ty masz research jak nikt

Chciałabym na szparagi jedną skrzynię warzywną przeznaczyć, wymiary mam 140 na 70. Ale zastanawiam się czy warto??? Ile będzie zbioru z takiego "areału"? Rezygnuję z bobu bo w przypadku bobu to z takiej jednej skrzyni jest jeden obiad, max dwa. Nie chciałabym tego samego błędu obliczeniowego popełnić ze szparagami
Kordina 23:17, 29 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
... Warto próbować po czasie, nasz urok osobisty to nasz pomocnik.

Ha, ha, ha Agnieszko to działa tylko do określonego wieku
Kurki warto mieć i 4 i kogucika na dodatek, wtedy na wiosnę następne pokolenie
Patrycja_KG_Lu 20:14, 30 paź 2024

Agnieszka_Z napisał(a)
Jak duży kurnik planujecie? Widziałaś jaki ma Kasia In? Bardzo elegancki, wygodnie wyjmuje się jajka. Myślę, że warto zacząć nawet od 4 kur, zawsze to swoje jajka.
Ja bym odczekała i podjęła jeszcze jedna próbę rozmowy. Mój nie chciał wyrzucac obornika, bo po co, bo urośnie w tej glebie co jest. Wczoraj zakomunikowałam, że umówiłam pana od glebogryzarki i, wspomniałam o oborniku i zgodził się. Warto próbować po czasie, nasz urok osobisty to nasz pomocnik.

Oglądam jej filmiki bardzo wybiórczo. Śmignęło mi gdzieś, że ma kurki i to nawet ozdobne, ale do kurnika nie dotarłam więc zerknę niebawem. Kiedyś u Ani z wątku Nowa działka... widziałam takie automatyczne drzwi do otwierania i zamykania kurnika. To chyba daje najwięcej swobody, bo najgorszym utrudnieniem jest poranne otwieranie Spróbuję za jakiś czas ponownie. Dziś za to byłam u sąsiadki tej co ma tak dużo drobiu i sprzedaje jajka i mięso w okolicy - pogadałyśmy sobie o jej doświadczeniu, która odmiana jakie wielkościowo i ilościowo jajka znosi.
Patrycja_KG_Lu 20:42, 30 paź 2024

Magara napisał(a)
Patrycja, możesz mi na priv przesłać linka do tego sprzedawcy szparagów plus ewentualnie linki do innych informacji na temat uprawy, które masz sprawdzone? Ty masz research jak nikt

Chciałabym na szparagi jedną skrzynię warzywną przeznaczyć, wymiary mam 140 na 70. Ale zastanawiam się czy warto??? Ile będzie zbioru z takiego "areału"? Rezygnuję z bobu bo w przypadku bobu to z takiej jednej skrzyni jest jeden obiad, max dwa. Nie chciałabym tego samego błędu obliczeniowego popełnić ze szparagami

Research zrobiłam połowiczny, bo do momentu pierwszego roku po posadzeniu zebrałam informacje, czyli obecnie opcja "nie podjadać". Poza posadzeniem i podlewaniem jak była susza nic z nim jeszcze nie robiłam. Jak kupowaliśmy na targu różne do zjedzenia wiosną to pytaliśmy jakie to odmiany. Najbardziej delikatna i najmniej włóknista jak dla nas była właśnie Xenolim. Z ilością Ci nie doradzę, bo ja mam młode i jeszcze nie zbierałam. Kojarzę, że Ania z wątku nowa-dzialka-nowe-wyzwania-nowi-my ma szparagi oraz Nikol21 z wątku okielznac-swoje-setki-pomyslow-ogrod-ze-spadkiem-na-polnoc podjada juz od 2 lat. Najlepiej jak ich zapytasz o ilość. Bób też mnie zniechęcił, po pierwsze stosunek ilości do powierzchni, po drugie mszyce.

Edit: W teorii z jednej dorosłej karpy można uzyskać 10 laseczek szparagów do jedzenia.
Kordina 20:57, 30 paź 2024

Na Pincie mam folder pt KURY
U mnie o tyle ciężko, że zaraz za płotami mam nory lisie i całe pokolenia lisków tu się wychowały, a dla nich nie ma rzeczy niemożliwych, jeśli chodzi o spryt w zdobywaniu konserw w piórach.
Magara 22:54, 30 paź 2024

Patrycja, dzięki Wszystko zapisałam w notatkach, w zimie muszę zgłębić temat i ustalić czy warto się w to bawić.
Makao 12:05, 31 paź 2024

Masz tu kurnik Kasi In
https://youtu.be/mlwyE2lFAfY?si=6ZSWltafdscaJdYR

I tu
https://youtu.be/E7x46266NgA?si=iFtPv5xAb7h308nB

Też szukałam ostatnio info jak wygląda więc jestem na czasie to udostępniam
JoanNa 06:22, 01 lis 2024

Ja też planuję mieć kurnik-i właśnie tego typu co Kasia In, bo jest mega wygodny jeśli chodzi o zbiór jajek. Patrycja, ale Ty chcesz mieć te jajka na sprzedaż czy tylko na własny użytek? Koleżanka ma 26kur i zaczęła sprzedawać, bo nie nadążali jeść