Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 11:57, 21 kwi 2025

Nie rozumiem o co chodzi tulipanom. U większości nie widać pąka kwiatowego w środku.

MartaCho 12:25, 21 kwi 2025

Pati, nie wyrzucaj ich, nie wykopuj. Moje tak miały w zeszłym roku, też nie wiem czemu, ale na wiosnę tego roku dosypałam im nawozu i w tym roku pięknie zakwitły.

Chyba, że to słynne EE, to u mnie zanikły niestety i z nimi nie wiem co robić- u innych królują przecież jako te niezawodne i powtarzające co roku kwitnienie.
LIDKA 12:41, 21 kwi 2025

Ja mam same tulipanowe pomyłki i wkurzona jestem. Z zemsty nasadziłam narcyzów. kupowałam kwitnące to choc wiem co mam.

Z zeszłorocznych crystal snow tez widze tylko liście ale za to dużo ich. Hania gruszka też mi o nawozie pisała.

Ja przeniose w majowy weekend wszystkie tulipsy z przedogródka w inne rabaty. Na razie miałam tylko tu z 12 kęp i 4 kępy na kortowej.

A jesienią do przedogródka wsadze nowe. I dam wszystkie jeden gatunek to jak bedą pomylone to choć mnie nie wkurzą w misz maszu.

Może w biedrze zrobią promo na narcyzy bo mieli ich jeszcze dużo. Rano pojade zobaczyc i dokupie.

Nie moge sie pozbyc wrażenia że po 5 latach wciąż mam mało kwitnąca wiosnę.

Kordina 13:08, 21 kwi 2025

Patrycjo wyglądają po liściach na takie, które ucierpiały mrozowo. Miałaś duże cebulki? Bo tak u mnie też wyglądają z cebulek przybyszowych, młode same liście i dopiero w następnym roku kwitnienie.

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
...Przesyłam kocie pozdrowienia znad kocimiętki.

Co za grzeczny kot, tylko wącha, upaja się. Moje całe tarzały się w kocimiętkach, łamały wszystko co było obok
Marcin89 13:37, 21 kwi 2025

Patrycja, nie przejmuj się i zasil trochę nawozem te tulipany. Czyli po kwitnieniu - maj. Tak jak radzą dziewczyny

Według mnie dostałaś takie cebule, które nie miały na tyle energii by zakwitnąć. Prawdopbodnie zbyt młode cebule przybyszowe, jak pisze Bożena. One w pierwszym roku mają tylko liście, a potem rośnie cebula i zakwitnie kolejnej wiosny. Spróbuj reklamować u sprzedawcy, bo skala zjawiska jest duża. Uczciwy hodowca wie, które cebule są tzw. handlowe, a które trzeba dalej uprawiać na polu. Mnie ze wszystkich tulipanów nowych (pewnie koło 100 sztuk) tylko ze pięć nie zakwitło (był pąk, a zrobił się suchy kapeć). I też nie wiem dlaczego.

Kolejna rzecz, cebulki różne zostawione w doniczkach na zimę i bez żadnej opieki były dość słabe. Zakwitł tylko jeden narcyz i hiacynty w większości. Czosnki i tulipany poszły w liście. Tu brak nawożenia pewnie wychodzi.

Z kolei w uprawie na balkonie też miałem suche pąki kwiatowe. Raz wydawało mi się, że za słabe cebulki były, a raz że to złe warunki uprawy. Za sucho lub przelane. Raz zasiliłem nawozem w płynie i też nagle pąki zaschły. Miałem milion myśli dlaczego.

Wybacz za ten długi wpis, ale piszę wszystkie swoje obserwacje z kilku lat Już nie będę się chwalił jak popaliłem tulipany nawozem.

pestka56 13:51, 21 kwi 2025

Tulipany czasem tak mają, że „hibernują” przez sezon, budują cebule i nie kwitną.
Makao 16:47, 21 kwi 2025

Tak jak pisze pestka. U mnie tulipany tak hibernowały dwa sezony a potem je przesadziłam i od tamtej pory kwitną co roku. To chyba zależy od odmiany bo tylko jedna u mnie tak ma. Kwitnie przez sezon i potem znowu cisza aż przesadzę/rozsadzę
ajka 19:39, 21 kwi 2025

Patrcyjo gratuluję pierwszych szparagów, uwielbiam ! Mogę jeść kilogramami Kitusia masz cudownego.
Patrycja_KG_Lu 21:04, 22 kwi 2025

Posadziłam takie z Lidla:

Wielkości cebul nie umiem określić, bo to moje pierwsze tulipany w życiu. Niby rabata powinna być zasobna w składniki, bo przy jej zakładaniu poszło tam sporo obornika.

Dziękuję za tak liczne wypowiedzi. Nie będę z nimi nic robić na razie, za jakiś czas dam nawozu i zobaczymy w przyszłym roku co z nimi będzie.
Patrycja_KG_Lu 21:12, 22 kwi 2025

Ambrowiec sadzony jesienią pokazał listki.

Amanogawa u sąsiadki. Posadziła rok temu, a w tym ma tak gęstą od kwiatu.

Cherry Bomb

Poupila