Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

edi75 09:48, 03 maj 2025

pestka56 napisał(a)
Pęcherznica Luteus to duże bydle. Żywopłoty z niej pięknie wyglądają gdy zadbane i starannie strzyżone, ale też te naturalne są super. Kłopot z nią jest ten, że kilkuletni krzew sieje się diabelnie.

Zgadzam się Kasia z Tobą
Ja usunęłam w lecie zeszłego roku pęcherznica z mojego ogrodu i jeszcze teraz usuwałem małe
Rojodziejowa 09:58, 03 maj 2025

Warzywnik marzenie!
Gosialuk 13:54, 03 maj 2025

Świetnie część gospodarcza zagospodarowana. Podziwiam za umiejętność tworzenia planów, a potem ich realizację.
Patrycja_KG_Lu 19:28, 03 maj 2025

Magara napisał(a)
Dzięki za odpowiedź, może jest coś tej metodzie Będę śledzić relacje

Wczoraj wieczorem, czyli po 24 godzinach zapomniałam zajrzeć do nasionek, bo późno wróciliśmy z imprezy urodzinowej sąsiada. Dziś rano za to powitał mnie taki widok:

Wniosek widoczny od razu: najstarsze nasiona ogórka (mimo daty do grudnia 2025), przechowywane poprawnie nie skiełkowały. Gdybym je wysiała do doniczek to bym sobie tylko pracy dołożyła z ich opisaniem, napełnieniem, oczekiwaniem, pilnowaniem wilgotności. Te, które skiełkowały poszły w doniczki.
Patrycja_KG_Lu 19:35, 03 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Patrycja
Był tu wątek Słonecznej Safikey.
Ona miała żywopłoty z pęcherznic juz przed laty. Mi się podobały.

Oblukaj sobie

Dzięki, zajrzałam Znalazłam fotki przed i po cięciu. U mnie byłby jednokolorowy
Polon 19:47, 03 maj 2025

Dzieje się u Ciebie, bardzo jestem ciekawa rabaty ze ścianką wodną, bo projekt jest świetny.
Warzywnik wymiata , te rabaty z płyt robią robotę.
Ogórki będziesz jeszcze raz „kiełkować”? Może te inne odmiany po prostu potrzebują więcej czasu? Dziwne, że ani jedno nasionko nie ruszyło
Patrycja_KG_Lu 19:49, 03 maj 2025

Angelika95 napisał(a)
Super ujęcie. A właśnie- co do Waszego spotkania: ostatnio sobie myślałam, że fajnie macie, że mieszkacie niedaleko: Ty, MagdaLenka i Aga z Boso. Czy jeszcze ktoś? Ja do Lublina mam 2h, to moje miasto ze studiów, ale jak kiedyś w bliżej nieokreślonej przyszłości, może w przyszłym roku, ogarnę się już z dziećmi i będziecie chciały mnie wziąć to chętnie się z Wami spotkam

Co będziesz kupowała?

Cały czas pracuję nad listą zakupową. Wrzucę ją na dniach Uchylę tylko tyci rąbek tajemnicy, bo i tak już na wątku Magdy pisałam, że na liście jest m.in. buk Rohan Obelisk. Zapraszam do mnie na kawkę i ciastko jak już będziesz mogła lub na wspólne szkółkowanie razem z dziewczynami, a kto wie może nawet niedługo się powiększymy o drugą płeć. Ulicę obok kończy budowę nowy sąsiad i się okazało, że jest ogrodowo zakręcony
Patrycja_KG_Lu 19:53, 03 maj 2025

Kasya napisał(a)
Ojej jak duzo tych skrzyn !
I jak zieloniutko

Z jednej strony dużo, a z drugiej mało. Plan na ten rok był taki:

Poza skrzyniami muszę jeszcze upchnąć dynie. Szparagi i rabarbar też jeszcze nie mają obwódki.
Patrycja_KG_Lu 19:56, 03 maj 2025

nicol21 napisał(a)
Fajna ta cześć warzywnika! Dużo przestrzeni i można sadzić co dusza zapragnie

a altany zazdro! no i męża że tak szybko do akcji podchodzi lada moment będzie cudnie!

możesz mi powiedzieć czego z AI używałaś do tych wizualizacji? pobawiłabym się u siebie, choć plany już mam.ot dla zabawy

Zwykły czat GTP w wersji darmowej (ma limity na wielkość plików i liczbę uzyskanych wizualizacji) - https://chatgpt.com/.
Patrycja_KG_Lu 19:59, 03 maj 2025

pestka56 napisał(a)
Pęcherznica Luteus to duże bydle. Żywopłoty z niej pięknie wyglądają gdy zadbane i starannie strzyżone, ale też te naturalne są super. Kłopot z nią jest ten, że kilkuletni krzew sieje się diabelnie.

Właśnie Asia zasugerowała mniejszą odmianę o drobniejszych listkach, ale ona wolniej rośnie i chyba nie chciałabym tak długo czekać na efekt zrośnięcia się w jednolitą bryłę żywopłotu.