Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 20:22, 03 maj 2025

Gosialuk napisał(a)
Świetnie część gospodarcza zagospodarowana. Podziwiam za umiejętność tworzenia planów, a potem ich realizację.

Rojodziejowa napisał(a)
Warzywnik marzenie!

Mąż się spisał robiąc mi te skrzynie. Jak jest na sztywno wyznaczone miejsce to więcej chęci mam i samodyscypliny do utrzymania w stanie bezchwastowym. Zaczynałam w 2020 od sznurków, patyków i wydreptanych ścieżek. Teraz mam komfortowo, wygodnie, w kapciach po trawce lub na boso mogę rano skoczyć do warzywnika (dziś rano była to przechadzka po rzodkiewki i szparagi do porannego omleta).

Patrycja_KG_Lu 20:24, 03 maj 2025

Polon napisał(a)
Dzieje się u Ciebie, bardzo jestem ciekawa rabaty ze ścianką wodną, bo projekt jest świetny.
Warzywnik wymiata , te rabaty z płyt robią robotę.
Ogórki będziesz jeszcze raz „kiełkować”? Może te inne odmiany po prostu potrzebują więcej czasu? Dziwne, że ani jedno nasionko nie ruszyło

Zrobię jeszcze jeden eksperyment z nimi, ale nie będę dawać dodatkowych nasion do kiełkowania. Te które mam na górze pojemnika - Octopus F1 powinny mi wystarczyć plus te 4 odmiany długiej, tunelowej.
ewsyg 20:27, 03 maj 2025

Miniaturowa lipa się przyjęła.

Zaciekawiła mnie ta lipa.Do jakich rozmiarów ona dorasta i czy kwitnie ? już doczytałam. Muszę się za nią rozejrzeć, bo bardzo lubię zapach jej kwiatów. Ciekawa jestem, czy Twoja w tym roku zakwitnie. Na jakiej wysokości masz szczepioną?
Wafel 20:48, 03 maj 2025

Żywopłot z Luteus będzie bardziej żółty/limonkowy niż zielony, nie zaburzy ci to kompozycji? O siewki bym się nie bała, skoro będzie strzyżona, nie będzie miała za dużo kwiatów. W pobliżu mojego osiedla jest żywoplot strzyżony z bordowej pęcherznicy. Mogę zrobić zdjęcie przy okazji.
Magara 22:15, 03 maj 2025

Patrycja, czytam, że myślisz o pęcherznicy. I czytam o tych siewkach.
Moje najstarsze pęcherznice, chyba Red Baron, mają obecnie prawie siedem lat. Siewki znalazłam dwie.
Przy płocie mam posadzony rząd "Luteus". Nie tnę, ma być luźny. Sadzone były chyba 4 albo 5 lat temu. Siewki jeszcze żadnej nie widziałam.
Być może problemy siewkowe są związane z zasobnością/lub jej brakiem gleby, w której sadzonki rosną. Tego nie wiem, nie mam wiedzy, żeby się wypowiadać.
Ale moim zdaniem to super krzew. Szybko rusza, szybko rośnie, wymagania ma niewielkie, kolorek elegancki. No i gile je uwielbiają
Nie wiem czy pomogłam ale chciałam dobrze

P.S. Cześć warzywno-owocową masz super
mrokasia 22:34, 03 maj 2025

U mnie sieje się pęcherznica Diabolo przy czym daje zarówno bordowe, żółte jak i limonkowe siewki. Luteusy jak dotąd nie dają siewek ale Diabolo są starsze.