Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Wafel 23:40, 10 maj 2025

GingerO napisał(a)
Cześć Patrycja, dostałam wieści, że u Ciebie było więcej o klonach. Chciałam się poradzić. Zamierzam posadzić klona do dużej donicy donica będzie na zadaszonym tarasie. Czy możesz pomóc w kwestii jaka ziemię dać do donicy i jak uprawiać takie drzewko? Czy polecisz odmiany które się do tego nadają? W pobliskim sklepie widziałam Emerald Lace, na pieńku, czy tł się nada do donicy?

Szukam tego u Pati, ale chyba coś pomyliłam... to musiało być w pobliżu 18 kwietnia, bo wtedy po przeczytaniu informacji o zbyt głębokim sadzeniu klonów poprawiałam swojego.... Przepraszam jeśli wprowadziłam w błąd
GingerO 06:16, 11 maj 2025

Wafel napisał(a)

Szukam tego u Pati, ale chyba coś pomyliłam... to musiało być w pobliżu 18 kwietnia, bo wtedy po przeczytaniu informacji o zbyt głębokim sadzeniu klonów poprawiałam swojego.... Przepraszam jeśli wprowadziłam w błąd

No coś Ty, ja Ci bardzo dziękuję za odzew!
Patrycja_KG_Lu 12:02, 11 maj 2025

kami napisał(a)
Super
Co tam fajnego złowiłyście i gdzie ta szkółka?

Ja w Lidlu hosty kupiłam po 7zł niby przecenili z 14zł. 5 odmian bez nazw.

Szkółka akurat w Nałęczowie. Planuje się wybrać w maju jeszcze do 2-3 innych w promieniu 50 km od Lublina.

Te hosty to były i u mnie w Lidlu, ale jakieś takie przebrane, albo gorsza partia trafiła. Nie wzięłam.
Patrycja_KG_Lu 12:06, 11 maj 2025

Kasya napisał(a)
No prosze
Zakupoholizm w czystej postaci
Prosze się chwalić

U mnie finalnie wyszły zakupy bylinowo-trawiaste.

Calamagrostis brachytricha Trzcinnik krótkowłosy
Deschampsia cespitosa Śmiałek darniowy 'Tardiflora'
Actaea simp. Pluskwica prosta 'Black Negligee'
Brunnera macrophylla 'Silver Heart' ® Brunera wielkolistna
Echinacea purpurea 'Alba' Jeżówka purpurowa
Iris versicolor 'Gerald Darby' Kosaciec różnobarwny
Rodgersia aesculifolia Rodgersja kasztanowcolistna
Salvia nem. 'Deep Blue Field' Szałwia omszona
Rozchodnik ‚Stardust’

Do tego dwie gaury NN, które Ania kupiła dla mnie w swoich okolicach.
Patrycja_KG_Lu 12:13, 11 maj 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Aga, Patrycja, Beatka, Aga, Ania, dobrze piszę?

Jakiś rabat był? Też jestem ciekawa zawartości tych wózeczków

Patrycja, dobrze widzę, że dorwałaś irysa z fioletowymi liśćmi? Gerald Darby, czy inny? Bo ostatnio migneła mi jakaś inna odmiana z podobnymi. Parocje upolowałaś?

Z tych fioletowolistnych był on i jakaś odmiana NN roboczo podpisana „fioletowy”. Wzięłam więc tego co Ty masz 3 doniczki, więc powinno wystarczyć na to miejsce przy białej ściance co kiedyś powstanie. Da ładny kontrast kolorystyczny. Parocji nie było na mojej liście. Jakoś mnie nie kusi, choć ładnie przy ołowianym u Danusi wyglądają. Za to z bukiem Rohan Obelisk się okazało, że mają go na polu w gruncie i będą kopać na jesieni do sprzedaży dopiero.

Bardzo mnie kusi dać na rabacie poprzecznej z tyłu klona tatarskiego Ginnala. Tylko czy to dobry pomysł? Nie czytałam jeszcze o jego minusach.
https://www.instagram.com/reel/DBYKUQ_IKX5/?igsh=cjF3ZzdkbGNyaDN4
Screen z powyższego reelsa:
Marcin89 12:15, 11 maj 2025

Dużo roślin z myślą o rabacie cienistej koło domu, super sadzonki
edi75 12:17, 11 maj 2025

Ale super zakupy.. ciekawa jestem tego irysa fioletowego jak zakwitnie
Patrycja_KG_Lu 12:22, 11 maj 2025

GingerO napisał(a)
Cześć Patrycja, dostałam wieści, że u Ciebie było więcej o klonach. Chciałam się poradzić. Zamierzam posadzić klona do dużej donicy donica będzie na zadaszonym tarasie. Czy możesz pomóc w kwestii jaka ziemię dać do donicy i jak uprawiać takie drzewko? Czy polecisz odmiany które się do tego nadają? W pobliskim sklepie widziałam Emerald Lace, na pieńku, czy tł się nada do donicy?

Zerknij na stronę 444 i 445. W zbliżonej dacie była też rozmowa u kogoś innego na temat palmowych. Ja wiedzy totalnie nie mam, zakupiony klon był drugim u mnie. Pierwszy nie przeżył (w donicy), więc chciałam się lepiej przygotować przed drugim (w gruncie). Obecnie ten drugi wygląda mizernie i nie wiem czy to przez mróz czy co mu dolega, wrzucałam nawet zdjęcie biedaka niedawno.

Po pomoc w doborze kieruj się do tych osób co mają palmowe klony. Jest kilka ogrodów co ma ich dużo sztuk. U mnie Pestka zostawiła na ww. stronach zdjęcia i notatki. Zapisałam się nawet na tą grupę FB polecaną przez Pestkę - ogrom porad, zdjęć.
kami 12:25, 11 maj 2025

A ten krzew? na wózku kwitnący na biało to co to jest?
MagdaLenka 14:05, 11 maj 2025

Patrycja, ja też rozważam ten klon Ginnala, ale w katalogu roślin napisali, że daje odrosty korzeniowe i jednak się waham. Liście ma piękne, przebarwienia jesienne bajeczne. No kusi bardzo. Jestem w kropce.