Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Marcin89 22:27, 01 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ale się zgraliśmy. W tej samej minucie pisałam to samo u Ciebie
Faktycznie. Ja dopiero nadrabiam forum
Makao 22:28, 01 maj 2025

Używa się 1 łyżki na szklankę wody i moczy w niej nasiona przez 15 minut. Tak brzmi przepis, który mam zapisany. Czasem jak kiełkuje coś na waciku/ręczniku co jest mokry to prosto z buteleczki na nasionka zakroplę i zostawię.

Ostatnie zdanie: zakraplasz czystą wodą utlenioną czy już rozcieńczoną z wodą ?
Magara 22:36, 01 maj 2025

Ruszyłam z kolejnymi rozsadami. Do kiełkowania poszły dynie, cukinie, ogórki, arbuzy, patisony.

Patrycja, a dlaczego postanowiłaś te rośliny kiełkować? Bardzo ciekawa jestem
Dyń i patisonów nigdy nie miałam, więc nie pytam.
Cukinii potrzeba mi 3 sztuk - mam wyliczone zapotrzebowanie - co roku wsadzam po dwa nasionka w doniczkę - nie ma opcji, żeby jedno nie wylazło. Jak wylezą dwa - drugie obcinam.
Z arbuzami w tym roku próbuję.
Ogórki posiałam w wielodoniczki.
Patrycja_KG_Lu 22:38, 01 maj 2025

Makao napisał(a)

Ostatnie zdanie: zakraplasz czystą wodą utlenioną czy już rozcieńczoną z wodą ?

Wacik lub ręcznik jest już mokry od wody, a na nasionko daje prosto z butelki 2-3 krople 3% nierozcieńczonej.
Patrycja_KG_Lu 22:43, 01 maj 2025

Magara napisał(a)

Patrycja, a dlaczego postanowiłaś te rośliny kiełkować? Bardzo ciekawa jestem
Dyń i patisonów nigdy nie miałam, więc nie pytam.
Cukinii potrzeba mi 3 sztuk - mam wyliczone zapotrzebowanie - co roku wsadzam po dwa nasionka w doniczkę - nie ma opcji, żeby jedno nie wylazło. Jak wylezą dwa - drugie obcinam.
Z arbuzami w tym roku próbuję.
Ogórki posiałam w wielodoniczki.

Też robiłam jak Ty, że dawałam po 2 do doniczki, ale u mnie się zdarzało, że oba nie wschodziły. Czas sobie płynął a ja opiekowałam się pustymi doniczkami zamiast dosiać. Teraz plan jest taki by do danej doniczki lub wielodoniczki dać tylko te nasiona co kiełek się pokaże. Jak zobaczę, że jakieś nasionko nie wykazuje chęci do życia to podkiełkuje kolejne obok. Zdam relacje w najbliższych dniach.
Magara 22:47, 01 maj 2025

Dzięki za odpowiedź, może jest coś tej metodzie Będę śledzić relacje