Napisałam wczoraj i trzasnął prąd. Już mi się nie chciało po nocy pisać od nowa, więc teraz piszę.
Nie wiem, bo nie doczytałam gdzie szukałaś roślin z listy. Trudno, podam ci moje miejsca i kilka uwag o niektórych roślinach. Może ci się przyda.
Drzewka i krzewy dobrej jakości ma Szmit, ale wyłącznie stacjonarnie. Jego produkcję wysyłkowo sprzedają Szkółki Konieczko. Mam od Szmita m.in. derenie pagodowe, kalinę amerykańską, klon mandżurski. Wszystko rośnie znakomicie.
Sześć odmian kolorowych odmian pęcherznic kalinolistnych kupiłam jesienią w Sadowniczy.pl. Mają też purpurowe leszczyny, ale o ile krzewy pęcherznic były sporej wielkości, to nie wiem jak z leszczynami, bo na czarny bez o ciemnych liściach nabrałam się jeśli chodzi o wielkość sadzonki.
Na kupowanie traw jeszcze za wcześnie. One dopiero pokazały czy żyją po zimie.
Calamagrostis brachytricha (Trzcinnik krótkowłosy) to gatunek. Na mojej gliniastej IV klasie, osiąga 150 cm wysokości. Są też odmiany niższe o jakieś 30 cm (mam 'Korea') i o innej kolorystyce kwiatostanów. Możesz je zobaczyć w Vademecum Daglezja, a w ich sklepie od tego roku kupisz wysyłkowo. Jeśli nie u nich, to mają z Daglezją i Słowińskimi umowy Trawyibyliny.pl i Roslinoholicy.pl.
Jeśli chodzi o Molinia caerulea (trzęślica modra) zastanów się nad 'Poul Petersen'. Poleciłabym ci też 'Banshee PBR' i z Molinii arundinacea (trzęślica trzcinowata) 'Black Arrows'. Ale jak zajrzysz do Vademecum Daglezji to pewnie znajdziesz więcej takich efektownych trzęślic.
Deschampsia cespitosa (Śmiałek darniowy) 'Goldtau' sieje się u mnie szaleńczo. Znam też sporo osób, które mają z tym śmiałkiem ten sam problem. Ze śmiałków mam także ‘Northern Lights’, ‘Pixie Fountain’ i ‘Schottland’, z którymi nie ma problemu jak na razie (4 lata) z samosiewem. W czerwcu dostanę absolutną nowość Deschampsia caespitosa 'JS Smoking', który wygląda jak dość niska kulka i jak twierdzi hodowca jest sterylny.
Po byliny, jak te które wymieniasz na liście, powinnaś zaglądać na Roslinoholicy.pl. Nie znam drugiego sklepu internetowego (ani stacjonarnego w mojej okolicy), który miałby tak szeroką ofertę. W oparciu o katalog zdjęciowy na facebooku prowadzą przedsprzedaż i warto tam zaglądać już od lutego, ale nowe rośliny pojawiają się cały sezon. Dodatkowa zaleta, że nie są trzymane w torfie ani w szklarniach.
Większość bylin u mnie pochodzi z tego sklepu. Nawet teraz czeka ponad 100 doniczek na posadzenie. Czekają, bo nie skończyłam przygotowywać dla nich miejsca.
Biało kwitnące byliny to mój prioryted. Mam z tego sklepu białe szałwie omszone 'Adrian', ‘Bumblesnow’ i ‘Sensation Medium WHITE'.
Właścicielka sklepu kocha irysy i miewa odmiany nie do kupienia gdzie indziej. Mam 2 białe i kremowe odmiany Iris sibirica 'Swans in Flight’ i 'Harpswell Happiness'. Kupiłam w tym roku Iris ×pseudata (Kosaciec mieczolistny) 'Shiryukyo’.