Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 16:16, 05 maj 2025

MagdaLenka napisał(a)

Aralia sercowata Sun King. Jest w opisie tego pina.

Dużo potrzebujesz tej brunnery Silver Heart? Bo mi się wysiała i ze 2 sadzonki mogę Ci wykopać.

O widzisz, nie zauważyłam w komentarzach odmian.
Ze dwie na start przygarnę chętnie.
Patrycja_KG_Lu 10:20, 06 maj 2025

Ogóreczki Octopus F1.
edi75 10:26, 06 maj 2025

Patrycja ty masz owocowe drzewka?
Patrycja_KG_Lu 11:16, 06 maj 2025

edi75 napisał(a)
Patrycja ty masz owocowe drzewka?

Tak, mam.
edi75 11:27, 06 maj 2025

Ciekawi mnie jak sobie radzisz z chorobami drzewek
Mnie ostatni sezon zniechęcił ..cały czas walczyłam z mszycą która znacząco wpłynęła na jakość ilości owoców
pestka56 13:21, 06 maj 2025

Napisałam wczoraj i trzasnął prąd. Już mi się nie chciało po nocy pisać od nowa, więc teraz piszę.

Nie wiem, bo nie doczytałam gdzie szukałaś roślin z listy. Trudno, podam ci moje miejsca i kilka uwag o niektórych roślinach. Może ci się przyda.

Drzewka i krzewy dobrej jakości ma Szmit, ale wyłącznie stacjonarnie. Jego produkcję wysyłkowo sprzedają Szkółki Konieczko. Mam od Szmita m.in. derenie pagodowe, kalinę amerykańską, klon mandżurski. Wszystko rośnie znakomicie.
Sześć odmian kolorowych odmian pęcherznic kalinolistnych kupiłam jesienią w Sadowniczy.pl. Mają też purpurowe leszczyny, ale o ile krzewy pęcherznic były sporej wielkości, to nie wiem jak z leszczynami, bo na czarny bez o ciemnych liściach nabrałam się jeśli chodzi o wielkość sadzonki.

Na kupowanie traw jeszcze za wcześnie. One dopiero pokazały czy żyją po zimie.
Calamagrostis brachytricha (Trzcinnik krótkowłosy) to gatunek. Na mojej gliniastej IV klasie, osiąga 150 cm wysokości. Są też odmiany niższe o jakieś 30 cm (mam 'Korea') i o innej kolorystyce kwiatostanów. Możesz je zobaczyć w Vademecum Daglezja, a w ich sklepie od tego roku kupisz wysyłkowo. Jeśli nie u nich, to mają z Daglezją i Słowińskimi umowy Trawyibyliny.pl i Roslinoholicy.pl.
Jeśli chodzi o Molinia caerulea (trzęślica modra) zastanów się nad 'Poul Petersen'. Poleciłabym ci też 'Banshee PBR' i z Molinii arundinacea (trzęślica trzcinowata) 'Black Arrows'. Ale jak zajrzysz do Vademecum Daglezji to pewnie znajdziesz więcej takich efektownych trzęślic.
Deschampsia cespitosa (Śmiałek darniowy) 'Goldtau' sieje się u mnie szaleńczo. Znam też sporo osób, które mają z tym śmiałkiem ten sam problem. Ze śmiałków mam także ‘Northern Lights’, ‘Pixie Fountain’ i ‘Schottland’, z którymi nie ma problemu jak na razie (4 lata) z samosiewem. W czerwcu dostanę absolutną nowość Deschampsia caespitosa 'JS Smoking', który wygląda jak dość niska kulka i jak twierdzi hodowca jest sterylny.

Po byliny, jak te które wymieniasz na liście, powinnaś zaglądać na Roslinoholicy.pl. Nie znam drugiego sklepu internetowego (ani stacjonarnego w mojej okolicy), który miałby tak szeroką ofertę. W oparciu o katalog zdjęciowy na facebooku prowadzą przedsprzedaż i warto tam zaglądać już od lutego, ale nowe rośliny pojawiają się cały sezon. Dodatkowa zaleta, że nie są trzymane w torfie ani w szklarniach.
Większość bylin u mnie pochodzi z tego sklepu. Nawet teraz czeka ponad 100 doniczek na posadzenie. Czekają, bo nie skończyłam przygotowywać dla nich miejsca.
Biało kwitnące byliny to mój prioryted. Mam z tego sklepu białe szałwie omszone 'Adrian', ‘Bumblesnow’ i ‘Sensation Medium WHITE'.
Właścicielka sklepu kocha irysy i miewa odmiany nie do kupienia gdzie indziej. Mam 2 białe i kremowe odmiany Iris sibirica 'Swans in Flight’ i 'Harpswell Happiness'. Kupiłam w tym roku Iris ×pseudata (Kosaciec mieczolistny) 'Shiryukyo’.
Makao 17:27, 06 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ogóreczki Octopus F1.

Ja wciąż czekam na swoje Partner F1. Pozostałe w końcu ruszyły ale te jedne nie chcą.
Patrycja_KG_Lu 12:30, 10 maj 2025

W myśl norweskiej filozofii kontaktu z naturą ‘friluftsliv” wybraliśmy się szkółking. Według tej filozofii nie ma złej pogody, jest tylko złe ubranie. Kalosze i płaszcze założone - można było pokonywać hektary wąskimi alejkami między doniczkami. Wózki wypełnione po brzegi. Nie będę wskazywać palcem kto wybrał największy wózek

kami 12:41, 10 maj 2025

Super
Co tam fajnego złowiłyście i gdzie ta szkółka?

Ja w Lidlu hosty kupiłam po 7zł niby przecenili z 14zł. 5 odmian bez nazw.
Kasya 13:48, 10 maj 2025

No prosze
Zakupoholizm w czystej postaci
Prosze się chwalić