Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Marcin89 17:50, 08 cze 2025

Zaskoczyłaś mnie tymi owocami śś. Moje jeszcze zielone. Ale to może być kwestia tego, gdzie przebywała sadzonka

Będziecie robić ogrodzenie na froncie, fajnie Zdradzisz chociaż jaki materiał będzie, czy ogrodzenie lekkie, czy masywne?
Patrycja_KG_Lu 17:52, 08 cze 2025

Irysy Gerald Darby zakwitły.

Kostrzewy miedzianobrody dużą chmurką są w tym roku.

Moja łączka w tym roku.

NN sąsiadki. Mam dostać kawałek za rok.
Kasya 18:04, 08 cze 2025

A ja wysialam na tasmie
Koperek, pietruszke i marchew, wzeszlo ladnie… i nie ma
Nie wiem
Ślimaki zjadly? Mam teraz pusta skrzynkę
Fasolka rosnie pomalutku
pestka56 21:39, 08 cze 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ścieżka powstała w 2022 roku. Przed układaniem płyt było porządnie zagęszczone, sporo tam piachu i cementu. W tych kamyczkach nie ma chwastów między płytami. Natomiast mam co roku na opasce kamiennej chwasty, bo graniczy ona z trawą. Ścieżka po bokach ma krawężniki, więc kamyczki nie wysypują się na boki. Czasem jakiś wyskoczy na płytę, ale to sporadycznie i przy przechodzeniu kopię go lekko butem na swoje miejsce.

U mnie się niestety wysiewają, ale niewiele. Natomiast ścieżka jest pod śliwą Pisardii, a na tej śliwie wiszą zimą karmniki i dlatego właśnie muszę oczyścić.
anpi 22:09, 08 cze 2025

Pati, ładniutkie te Twoje długie rabatki wejściowe!
Truskaweczki mniam! Moje może za gęste i jeszcze słabo dojrzewają, ale owoców sporo się zapowiada.
Margo2 18:22, 09 cze 2025

Dawno mnie nie było i nie mogłam odpowiedzieć, że czerwiec u mnie zawalony.
Daj znać w przyszłym roku jak będziesz wiedziała dokładną datę Dni otwartych to może uda się wpaść.
Ale musze wiedzieć jakiś miesiąc wcześniej.
Miałam być w tym roku w Chelsea, ale nie wyszło. Może za rok?
Już chyba zacznę zbierać, bo bilety straszliwie drogie.
Rewelacyjnie wyszła ta ścieżka.
Bardzo pasuje do domu
Patrycja_KG_Lu 11:57, 10 cze 2025

Kasya napisał(a)
A ja wysialam na tasmie
Koperek, pietruszke i marchew, wzeszlo ladnie… i nie ma
Nie wiem
Ślimaki zjadly? Mam teraz pusta skrzynkę
Fasolka rosnie pomalutku

Dziwne, że masz zjedzone co do cna. U mnie okazało się, że mam za gęsto fasolkę i sąsiadka poradziła przerwać co drugą. Do tego czas na przerywkę marchewki i pietruszki.
Patrycja_KG_Lu 11:58, 10 cze 2025

pestka56 napisał(a)

U mnie się niestety wysiewają, ale niewiele. Natomiast ścieżka jest pod śliwą Pisardii, a na tej śliwie wiszą zimą karmniki i dlatego właśnie muszę oczyścić.

To ja to bym chyba lokalizację karmnika zmieniła
Patrycja_KG_Lu 11:58, 10 cze 2025

Margo2 napisał(a)
Dawno mnie nie było i nie mogłam odpowiedzieć, że czerwiec u mnie zawalony.
Daj znać w przyszłym roku jak będziesz wiedziała dokładną datę Dni otwartych to może uda się wpaść.
Ale musze wiedzieć jakiś miesiąc wcześniej.
Miałam być w tym roku w Chelsea, ale nie wyszło. Może za rok?
Już chyba zacznę zbierać, bo bilety straszliwie drogie.
Rewelacyjnie wyszła ta ścieżka.
Bardzo pasuje do domu

Co roku w podobnym terminie w połowie czerwca z tego co zauważyłam. Może za rok Ci się uda Ja tylko relacje na Youtube obejrzałam.
Patrycja_KG_Lu 11:59, 10 cze 2025

Marcin89 napisał(a)
Zaskoczyłaś mnie tymi owocami śś. Moje jeszcze zielone. Ale to może być kwestia tego, gdzie przebywała sadzonka

Będziecie robić ogrodzenie na froncie, fajnie Zdradzisz chociaż jaki materiał będzie, czy ogrodzenie lekkie, czy masywne?

Ta ŚŚ kwitła pierwsza, przekwitła i dopiero pozostałe zaczęły kwitnąć. Jednak bliskość ściany i ciepełko w "nogach" ją przyśpiesza. Reszta jeszcze tak nie jest zaawansowana.

Dawno, dawno temu, jeszcze w trakcie budowy chcieliśmy ogrodzenie podobne do tego:
images.app.goo.gl/RtG77ny
czyli daszek nad furtką, otynkowane takim samym kolorem jak dom do tego jasnoszare metalowe elementy jak furtka, przęsła i brama.

Potem pomysły zaczęły drążyć wokół bardziej korzystniejszych dla budżetu opcji tj. bez daszku, bez pustaków zalewowych, styropianu, siatek, struktury itp., czyli coś takiego:
images.app.goo.gl/ZU46q
Bloczki takie ozdobne same w sobie plus metalowe przęsła i metalowa furtka i brama. Zdobyliśmy wycenę i przełożyliśmy prace na kolejny rok.

Jesienią i tej wiosny wzięliśmy różne aspekty pod uwagę m.in. że planujemy rabaty na przepłociu, że i tak rośliny zasłonią dół, a potem i część wyższą płotu, że wolimy zgromadzony budżet przeznaczyć na ściankę wodną, basen, rzeźby itp. Dlatego podjęliśmy decyzję, że po prawo i lewo będzie panelówka z podmurówką. Po jednej stronie furtki słupek o szerokości 150 cm = 3 sztuki bloczka ozdobnego, furtka, potem 100 cm słupka z 2 bloczków ozdobnych i brama oraz reszta przęseł.