Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 10:53, 16 cze 2025

Marcin89 napisał(a)
W kwestii ogrodzenia u nas było podobnie. Cały front z przęseł metalowych wychodził drogo. Murowanego ogrodzenia nie braliśmy pod uwagę ze względu na krótkie odcinki ogrodzenia, 2 furtki, 2 bramy. Nie było by ładnie, zgubiły by się proporcje.

Na szczęście dało się pogodzić bramę metalową na metalowych słupkach z fragmentami panelówki. A jak żywopłot urośnie, to przestanę zwracać uwagę

Gdyby nie to, że mamy miejsce na nasadzenia przy płocie i kiedyś one go zakryją to byśmy pewnie bardziej ozdobną formę ogrodzenia wybrali. Decyzja podjęta z panelówką i murowanymi słupkami podjęta, zamówienie złożone na elementy. Przewidywana dostawa na 9 lipca. Trochę bałaganu będzie, bo do prac przy fundamencie trzeba odsunąć kamyczki, poprowadzić elektrykę.
Patrycja_KG_Lu 10:58, 16 cze 2025

Polon napisał(a)
Frontowe ogrodzenie to kupa kasy, bo jeszcze brama, jakiś automat do otwierania, fundament pod słupki i robi się naprawdę solidny wydatek.

A macie rozrysowaną koncepcję?

Rysunek taki roboczy dla wykonawcy zrobiłam. Dodatkowo dla siebie, bo ja każdy element liczyłam i zamawiałam typu obejmy przelotowe, narożne, kapturki itp. Przeglądając oferty bram i furtek akurat trafiliśmy na promocję -1000 zł na bramie, więc kupiliśmy od razu z automatem. Tylko jeden pilot w zestawie niestety, więc drugi musimy dokupić.
Patrycja_KG_Lu 10:59, 16 cze 2025

Makao napisał(a)
Moje laurowiśnie na razie są na etapie żółknięcia liści i liczę że w końcu przestaną i wypuszczą nowe
Twoje od zera muszą zaczynać i dają radę. Uważam że to twarda roślina choć kapryśna

U mnie po żółknięciu musiały one się zasuszyć na brązowo, potem je oczyściłam i dopiero wypuszczały nowe z pnia i gałązek. Potrwało to kilka miesięcy.
Patrycja_KG_Lu 11:03, 16 cze 2025

AgaBoso napisał(a)
Dobry ten Puszek Co to za kocimiętka? Pięknie rośliny przybrany na masie. Tę rabatę tworzyłaś wiosną 2023?

Kocimiętka Purrsian Blue. Dokładnie trafiłaś. Zakładałam wiosną pierwsze nasadzenia i kończyłam latem 2023 roku, bo chyba jakoś w lipcu ostatnie rośliny posadziłam (wtedy szałwia Caradonna Compact była trudna do dostania online). To pierwsze rabaty, w 100% gotowe i są bez zmian. Jedną tylko szałwię przesadzę na inną rabatę, bo akurat jest koło przejścia, mnóstwo na niej pszczół i się ocieramy o nią przechodząc z garażu. Chociaż nikt nie był ugryziony to jednak lepiej profilaktycznie byłoby kończyć rabaty sesleriami
Patrycja_KG_Lu 11:07, 16 cze 2025

Wiolka5_7 napisał(a)
Patrycja powiedz mi jak postępujesz ze szpinakiem po zbiorze? Mam go pierwszy raz zasiany i pięknie wyrósł. Chcę go zamrozić. Trzeba go blanszować? Bo Google różnie radzi

Z uwagi na brak czasu to mroziłam na surowo trochę pokrojne liście (były bardzo duże, małych nie kroję) w woreczkach strunowych. Jak już kończę zamykać woreczek to zgniatam mocno na płasko i dopiero zamykam.
Patrycja_KG_Lu 11:11, 16 cze 2025

Kilka zdjęć z wczorajszego Nałęczowskiego Festiwalu Otwartych Ogrodów 2025.

Patrycja_KG_Lu 11:13, 16 cze 2025

Zakupy tym razem bardzo minimalistyczne.

A mąż wybrał sobie taką miętę. Czy zakopana duża doniczka po jakimś drzewku wystarczy jako zapora dla niej?
Makao 11:46, 16 cze 2025

Kurcze, moje truskawki to ewidentnie idą w liście a nie w owoce. Podlewam obornikiem ale chyba jeszcze za mało potasu i fosforu a za dużo azotu mają. Chyba z ubiegłego sezonu ten azot został bo w tym roku azotowymi nawozami nie podlewałam.
Patrycja_KG_Lu 12:02, 16 cze 2025

Makao napisał(a)
Kurcze, moje truskawki to ewidentnie idą w liście a nie w owoce. Podlewam obornikiem ale chyba jeszcze za mało potasu i fosforu a za dużo azotu mają. Chyba z ubiegłego sezonu ten azot został bo w tym roku azotowymi nawozami nie podlewałam.

Moje dostały tylko obornik granulowany wiosną. Nic szczególnego nie robimy przy nich poza podlewaniem (jak tego wymagają, w tym roku prawie nie, ale w zeszłym roku podczas susz często), ścinaniem liści po zbiorach, wycinaniem pędów rozłogowych.
olciamanolcia 12:10, 16 cze 2025

Tawułki i naparstnice śliczne
Mam posadzone pod grabami
Pierwszy sezon moje tawułki są tak okazałe - czekam aż zakwitną