Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 12:36, 14 kwi 2023

Makao napisał(a)
Patrycja a twoje patyki hortensjowe mają już korzenie?
U mnie wciąż cisza.

Tak jak u Ciebie - białe kropki. Niektórych sztukom mimo stania w wodzie uschły listki.
Patrycja_KG_Lu 12:37, 14 kwi 2023

anuska2507 napisał(a)

Jak ja polowałam na szałwie, to pojawiły się w sprzedaży dopiero w maju. One dość późno ruszają, więc sprzedawcy mogą jeszcze czekać.

Zdecydowałam się na tą Caradonnę Compact więc będę cierpliwie czekać.
April 12:48, 14 kwi 2023

Spore zasoby Podziwiam. Ja wysiałam mało a i tego nie mam czasu ogarnąć. A powinnam już popikować pomidory.
Futerko dzielnie pilnuje. Rozwala ci wysiewy? Moje się na szczęście nie interesują
Patrycja_KG_Lu 13:55, 14 kwi 2023

April napisał(a)
Spore zasoby Podziwiam. Ja wysiałam mało a i tego nie mam czasu ogarnąć. A powinnam już popikować pomidory.
Futerko dzielnie pilnuje. Rozwala ci wysiewy? Moje się na szczęście nie interesują

Całe szczęście są bezpieczne w zamkniętych pomieszczeniach, tylko na czas pikowania/podlewania ma dostęp kontrolowany. W kwiatkach kopał kiedyś na balkonie, więc nie ryzykuję.
Patrycja_KG_Lu 13:59, 14 kwi 2023

Druga dostawa „dobroci” dotarła.

Pierwsza część już rozwieziona.

Makao 15:38, 14 kwi 2023

Uuu to smrodek w okolicy
Patrycja_KG_Lu 15:46, 14 kwi 2023

Całe szczęście, że to nie osiedle w mieście, sąsiedzi wyrozumiali.

Jutro ma padać podobno, więc korzystamy z dzisiejszego popołudnia. Kształt rabaty pierwszej z tylu domu już trochę widać.
LIDKA 00:03, 15 kwi 2023

Pati mam te same lampki i tak samo zamontowane.
Fajnie że działacie z glebą.
Patrycja_KG_Lu 12:13, 16 kwi 2023

Muszelka napisał(a)
Patrycjo, zauważyłam, że w różnych wątkach podpytujesz o trawnik z mikrokoniczyną.

Parę lat temu sporo czytałam na temat takiego trawnika i nawet zastanawiałam się, czy w ramach wiosennej renowacji nie dosiać mikrokoniczyny.

Ostatecznie odeszłam od tego pomysłu, bo nie mam problemu z trawnikiem, jest według mnie ładny. Mam też nieograniczony dostęp do wody (na ogrodzie jest woda z jeziora, a więc woda bardzo dobrej jakości).

Kiedyś kolega z pracy strasznie narzekał na swój trawnik, że latem wygląda tragicznie. Na ogrodzie ma wodę wodociągową, która kosztuje go miliony monet.

Zaproponowałam mu dosianie wiosną mikrokoniczyny. W środku lata przysłał mi te dwa zdjęcia z podziękowaniami i napisał, że sąsiedzi wiszą na jego płocie i podziwiają jego trawnik

Gdy zobaczysz zdjęcia, usunę je, ponieważ nie są mojego autorstwa.

Generalnie, kolega bardzo zachwala trawnik z mikrokoniczyną. Rzeczywiście nie wymaga częstego podlewania, jest ładnie zielony, nawet zimą. Tyle, że trzeba go systematycznie kosić.
No, ale każdy trawnik trzeba kosić...
Nawozi go tylko jeden raz w sezonie i to bardzo delikatnie.

Toszka napisał(a)

Mikrokoniczyna to koniczyna tylko rosnąca, płożąca, czyli odmiana repens.
W tym roku zmuszona byłam zerwać dwa stare trawniki i wysiewałam ponownie. Użyłam tej samej mieszanki firmy Top Decor. Niestety obecna mikrokoniczyna już nie jest maleńka jak ta sprzed 7-8 lat. Ale być może to efekt tego, że warstwę nasion obsypałam kupnym podłożem do wysiewu trawników...a to podłoże zawiera nawozy. Ale na szczęscie i ta koniczyna się ładnie płożyr

Kwitnie natomiast wtedy, kiedy się rzadziej kosi. Przy koszeniu co 4-6 dni nie zdąża kwitnąć...ale i przez to się nie wysiewa. Mnie ona zupełnie nie przeszkadza, a za to wzbogaca ziemię w azot (mniej nawożenia), wypełnia luki pomiędzy kępami trawy i trawnik jest mile dla oka zielony i gęsty. Taki trawnik nie wymaga też hektolitrów wody. A i mieszanka traw jest fajna drobnolistna.
[…]

Finalnie po rozmowach z mężem zdecydowaliśmy się na trawnik z mikrokoniczyną. Zostało wybrać firmę i mieszankę.
Patrycja_KG_Lu 12:28, 16 kwi 2023

Toszka napisał(a)
Jak juz padło w wątku mam trawniki z mikrokoniczyną (Dekoru) od 2011 roku. Mam też dwa z innymi mieszankami, np. sport.
Wnioski (dodam, że trawniki są intensywnie używane, a w ogrodzie są 3 psy)
-trawnik jest mniej absorbujący.
- nawożenie jednorazowe Azofoską tylko na start, wiosną
- nigdy koniczynka nie była dominująca
- koszenie 2 razy w tygodniu (moja obsesja)
- po zimie szybka regeneracja
- wykorzystana mieszanka traw jest niezwykle równa od wielu lat, a sam trawnik miękki, gęsty, jednolity, dywanowy
- nigdy nie miałam "kwietnej łąki" na trawniku, bo nie dopuszczam do kwitnienia, a sama koniczynka jest tak drobna, że trzeba dobrze się przyjrzeć by ją dostrzec
- są lata kiedy koniczynka prawie zanika

Minusem jest to, że przy oprysku na chwasty można zniszczyć koniczynkę.

Tak jak wcześniej wspomniałam, trawniki zakładane w 2011 roku. Częstym pytaniem nowych gości jest "czy to trawnik z rolki?".
Dodam jeszcze, jako ciekawostkę, że nigdy przez te lata nie było aeracji i wertykulacji. Jedynie wiosenne wygrabienie, ale bez zbędnego zacięcia
Gleba macierzysta ciężka, zbita. Podczas przygotowania gleby został dodany piasek w sporej ilości.
Raz na dwa lata trawniki zostają obsypane mieszanką kompostu i dobrze przekompostowanego końskiego obornika.