Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

AnnaCh 21:11, 29 mar 2023

Wrzućcie kawałek węgla drzewnego do wody, nie będzie się psuła.
LIDKA 22:13, 29 mar 2023

Pati. Coś sie uda bo yrzymam kciuki choc przyznam że nowatorskie masz te metody.

Ja tam po staremu siup do ziemii.
Gruszka_na_w... 22:29, 29 mar 2023

Jak dobrze, że babcia jest pod ręką. Od razu widać postęp w pracach ogrodniczych. Foliak miał bardzo udany debiut. Oby rosło wszystko jak na drożdżach.

Podziwiam dorodne zaczątki przyszłych hortensjowych łanów.
A tak po cichu podziwiam Twoją ogrodniczą pasję, zapał i ciekawość (drążenie tematu). To dobrze wróży Twojemu ogrodowi.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 23:40, 29 mar 2023

LIDKA napisał(a)
Pati. Coś sie uda bo yrzymam kciuki choc przyznam że nowatorskie masz te metody.

Ja tam po staremu siup do ziemii.

Nie mam takiego miejsca, gdzie mogłabym je dać do ziemi bezpośrednio i byłyby bezpieczne. Czekamy na większe prace koparki, glebogryzarkę separacyjną i inne urządzenia rolniczo-ogrodowe, które wymyślił mąż, prawdopodobnie dostawę kompostu, obornika, budowa płotu potem też stwarza zagrożenie. W części warzywnej też spore zmiany - m.in. tunel, dosadzanie drzew i krzewów owocowych, brak ogrodzenia od kilu miesięcy = króliki, sarny, pies sąsiadów znaczący teren. Mąż lub sąsiad też mógłby niechcący je nadepnąć albo wyrwać.
Patrycja_KG_Lu 00:00, 30 mar 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jak dobrze, że babcia jest pod ręką. Od razu widać postęp w pracach ogrodniczych. Foliak miał bardzo udany debiut. Oby rosło wszystko jak na drożdżach.

Podziwiam dorodne zaczątki przyszłych hortensjowych łanów.
A tak po cichu podziwiam Twoją ogrodniczą pasję, zapał i ciekawość (drążenie tematu). To dobrze wróży Twojemu ogrodowi.

Babcia dziecięcia (swoją drogą teściowa) odwiedza tylko czasem. Ostatnio w grudniu z okazji świąt, potem niestety a to gardło, a to katar (nie chciała zarazić malucha), a to nie ta zmiana w pracy. Druga babcia zapracowana i mieszka dalej, bo w innym województwie. Radzimy sobie sami, choć mam małą nadzieje na pomocną dłoń sąsiadki czasami (jest na emeryturze). Ma ona ogród w stylu wiejskim. Kilka lat temu przerobiła przedpłocie z kwitnących rabat na trawnik. Teraz mając więcej czasu i trochę sił postanowiła po mału wrócić do tej wersji przedogródka. W zeszłym roku były malwy, róże, astry, aksamitki, czerwone szałwie, przebiśniegi. Zamówiłam jej 6 dalii z internetowego sklepu w rożnych kolorach. Jak pogoda pozwala to wychodzimy razem za jej dom i wypuszczamy kury luzem, aby zasmakowały robaczków zza ogrodzenia. Dziecię ma radość z obserwacji, a my czas na rozmowy.
Dziękuję Haniu. Lubię czuć, że wybrana opcja jest tą najlepszą w moim przypadku. Dlatego czytam, szukam zanim podejmę ostateczną decyzję. Nie lubię pośpiechu przy wybieraniu, bo chce, żeby te elementy zostały z nami na dłużej. Przy etapie wykańczania domu też decydowaliśmy o takich materiałach, kolorach, elementach, które są ponadczasowe, uniwersalne i długo nam się nie znudzą.
Makao 07:00, 30 mar 2023

Ooo to ja też jestem z tych co długo wybierają.

Z sąsiadami dobrze jest dobrze żyć. Wtedy tworzy się fajny klimat na ulicy.
Nam też się to udało. Przyjaźnimy się z kilkoma rodzinamy a znamy się wszyscy.

Aha te kurki. Sama bym sobie na ogród ściągnęła i pohodowała. Choć dwie sztuki i koguta.
Gruszka_na_w... 17:38, 30 mar 2023

Fajnie masz z tą sąsiadką.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
edi75 07:43, 31 mar 2023

Jak długo masz patyczki w wodzie?
Patrycja_KG_Lu 10:07, 31 mar 2023

edi75 napisał(a)
Jak długo masz patyczki w wodzie?

Od ok.23 lutego.
Patrycja_KG_Lu 10:22, 31 mar 2023

Wybór kocimiętki. Zdecydować się na Cat’s Pajamas czy na Purrsian Blue? Wymiarowo są bardzo zbliżone. O tej pierwszej napisane jest w opisie
W przeciwieństwie do innych odmian, pędy kocimiętki 'Cat's Pajamas' udekorowane są kwiatami od nasady aż po sam szczyt.
Tak też to wygląda na zdjęciach u sprzedawców. A jak jest z kolorem?

Tutaj pierwsze zdjęcie sugeruje bardziej fiolet niż róż. Ta druga w wynikach Google daje taki wynik.

Kolorystycznie chciałabym uzyskać taki efekt połączenia kocimiętki i szałwii.
Klikając na zdjęcie przeniesie do źródła.