Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Joann 01:18, 18 kwi 2023

Woow, jakie pomidory! kiedy planujesz sadzić? Ja już nie mogę doczekać się sadzenia swoich, ale nie wiem jeszcze, czy już mogę, czy nie zmarzną.
Wiolka5_7 08:00, 18 kwi 2023

Marcin89 napisał(a)
Patrycja, przypomnisz kiedy je wysiałaś? Takie duże jak Twoje teraz to ja w maju dopiero mam. A ten rok jest dziwny, jest chłodno i ciemne dni. Tak sobie tłumaczę swoją porażkę pomidorową

A na jakiej wystawie masz je postawione? Moje w południowym oknie rosną w oczach a pikowałam w Wielką Sobotę
Marcin89 09:33, 18 kwi 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

A na jakiej wystawie masz je postawione? Moje w południowym oknie rosną w oczach a pikowałam w Wielką Sobotę
Południowa. Ale co jak ledwo 2-3 dni słońce było....
Patrycja_KG_Lu 11:16, 18 kwi 2023

Zauważcie, że przy wielkości sadzonki ma też znaczenie odmiana. Ta po lewej to Michael's Portuguese Monster+Delicious, a ta druga to Alice’s Dream. Obie siane 3 marca z wcześniejszym podkiełkowaniem na waciku. Pikowane 22 marca. Wszystkie sadzonki papryk i pomidorów mam na wschodnich oknach/regałach. Codziennie/co drugi dzień przekręcam o 180% i „głaszcze” dla wzmocnienia. Z uwagi na to, że były pikowane do dobrej ziemi to nie nawożę ich na razie, bo nie mają oznak niedoborów.

Tutaj zdjęcie z dnia pikowania.

Mam 4 sztuki jednej i 4 sztuki drugiej odmiany jako test dla wczesnego wysiewu.
Główny wysiew był 22 marca - bezpośrednio, bez podkielkowania na waciku. Ten termin był zasugerowany w podcaście Naturalnie o ogrodach.

Obecnie na dzień dzisiejszy sadzonki wyglądają tak. Pikowane w piątek lub czwartek przed świetami.

Te z późniejszego wysiewu mam już prawie wszystkie popikowane. Zostało kilka, z którymi się nie wyrobiłam, albo były za malutkie w dniu pikowania. Każdej odmiany posiałam po 5-7 nasionek, zakładając zapotrzebowanie na 4 sadzonki, nasiona z 2020 roku. Nie wszystkie wschody były zadowalające. Całe szczęście inne odmiany miały wschody 100%. Bardzo mi szkoda, że odmiana Dwarf Beauty King tak słabo wzeszła, będę soę troszczyć o tą sadzonkę najbardziej chyba.

Obecne zasoby popikowane:
Papryka Palermo 38 szt.
Papryka Cherry Bomb 12 szt.
Alice’s Dream 4 szt.
Michael's Portuguese Monster+Delicious 4 szt.
Rozovye Schechky 2 szt.
Super nova 6 szt.
Dwarf Beauty King 1 szt.
Perun 4 szt.
Kardynal 5 szt.
Costoluto Fiorentino 7 szt.
San Marzanno 3 - 6 szt.
Malinowy Kapturek 5 szt.
Aussie 3 szt.

Edit: Zwracam honor odmianie King. Widzę po fotce, że zasiałam tylko 2 nasiona, bo miałam ostatnie. Teraz pamietam, że druga siewka nie pozbyła się do końca skorupki, więc takiej deformowanej nie pikowałam. Moja wina - zbyt mała wilgotność była lub głębokość siewu, gdy skorupka nie schodzi.
Edit 2: Papryka Palermo.
Patrycja_KG_Lu 11:54, 18 kwi 2023

Wracając do tematu trójkątnej rabaty pod oknem kuchennym…
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Świdośliwa to idealne drzewo do formowania korony i podkrzesywania. Poprzez wycinanie bocznych rozgałęzień od dołu formujesz koronę na pasującej Ci wysokości. Od góry też można ją przycinać. To drzewko ma wiele zalet. Bardzo wcześnie startuje, cudownie kwitnie, latem jest intensywnie zielone, a jej jesienne (pomarańczowe) przebarwienia wyglądają zachwycająco. Świetnie da się ją skomponować z niższymi nasadzeniami.[…]

… w którym miejscu dokładnie posadzić świdośliwę przy założeniu zakupienia wielopniowej lub posadzenia 3 jednopniowych w jeden dołek?
Okno idealnie od południa, wejście do domu rzuca cień rano na połowę rabaty. Lekko na okno mogą gałęzie zachodzić. Okapu nie ma - płaski dach.

Czy te popularne ŚŚ na O. kupowane u tego samego sprzedawcy są wielopniowe? Jaką wysokość mają i na jaki przyrost roczny liczyć? Sadzić na jesieni czy wiosną 2024? W jakim miesiącu?
Wiolka5_7 12:45, 18 kwi 2023

Marcin89 napisał(a)
Południowa. Ale co jak ledwo 2-3 dni słońce było....

Acha
anna_t 15:40, 18 kwi 2023

cześć Patrycja
ja mam świdośliwy i chyba poza odmianą Obelisk to większość jest wielopniowa(chociaż niewiem czy ona też nie puszcza bocznych ale poprostu rosną pionowo). Nawet jak kupisz z jednym pniem to one potem puszczają pędy i robi się wielopniowa jak nie przytniesz. Przyrost roczny około pół metra. Mam na środku trawnika w pełnym słońcu to rośną lepiej niż ta, którą mam od północy.
Ja bym posadziła dokładnie w połowie między oknem a końcem domu bo myślę, że zajmie ci całą przestrzeń ściany. Moje 3 letnie mają około 2 m średnicy.
NowaKiKi 17:06, 18 kwi 2023

Javstacze tak jak Ania, pośrodku między oknem a końcem domu bedzie ładnie się komponować.
Patrycja_KG_Lu 17:10, 18 kwi 2023

Od krawężnika (przekątnej trójkąta) ile się odsunąć?
LIDKA 22:07, 18 kwi 2023

Czemu nie teraz sadzenie? Rabata w zasadzie już gotowa. Dodasz dobroci i można sadzić. Latem już będziesz mieć ładnie .