Zauważcie, że przy wielkości sadzonki ma też znaczenie odmiana. Ta po lewej to
Michael's Portuguese Monster+Delicious, a ta druga to
Alice’s Dream. Obie siane 3 marca z wcześniejszym podkiełkowaniem na waciku. Pikowane 22 marca. Wszystkie sadzonki papryk i pomidorów mam na wschodnich oknach/regałach. Codziennie/co drugi dzień przekręcam o 180% i „głaszcze” dla wzmocnienia. Z uwagi na to, że były pikowane do dobrej ziemi to nie nawożę ich na razie, bo nie mają oznak niedoborów.

Tutaj zdjęcie z dnia pikowania.

Mam 4 sztuki jednej i 4 sztuki drugiej odmiany jako test dla wczesnego wysiewu.
Główny wysiew był 22 marca - bezpośrednio, bez podkielkowania na waciku. Ten termin był zasugerowany w podcaście
Naturalnie o ogrodach.

Obecnie na dzień dzisiejszy sadzonki wyglądają tak. Pikowane w piątek lub czwartek przed świetami.
Te z późniejszego wysiewu mam już prawie wszystkie popikowane. Zostało kilka, z którymi się nie wyrobiłam, albo były za malutkie w dniu pikowania. Każdej odmiany posiałam po 5-7 nasionek, zakładając zapotrzebowanie na 4 sadzonki, nasiona z 2020 roku. Nie wszystkie wschody były zadowalające. Całe szczęście inne odmiany miały wschody 100%. Bardzo mi szkoda, że odmiana Dwarf Beauty King tak słabo wzeszła, będę soę troszczyć o tą sadzonkę najbardziej chyba.
Obecne zasoby popikowane:
Papryka Palermo 38 szt.
Papryka Cherry Bomb 12 szt.
Alice’s Dream 4 szt.
Michael's Portuguese Monster+Delicious 4 szt.
Rozovye Schechky 2 szt.
Super nova 6 szt.
Dwarf Beauty King 1 szt.
Perun 4 szt.
Kardynal 5 szt.
Costoluto Fiorentino 7 szt.
San Marzanno 3 - 6 szt.
Malinowy Kapturek 5 szt.
Aussie 3 szt.
Edit: Zwracam honor odmianie King. Widzę po fotce, że zasiałam tylko 2 nasiona, bo miałam ostatnie. Teraz pamietam, że druga siewka nie pozbyła się do końca skorupki, więc takiej deformowanej nie pikowałam. Moja wina - zbyt mała wilgotność była lub głębokość siewu, gdy skorupka nie schodzi.
Edit 2: Papryka Palermo.