Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Makao 12:51, 16 lip 2025

Mega
Mogę patrzeć na takie zbiory i zachwycać się godzinami. Żal mam wielki że mało u mnie miejsca na wszystkie zachciewajki
Kordina 15:01, 16 lip 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Tak, to ona. Pobrałam już sporo sadzonek z tych kęp w inne miejsca Rosną jak na drożdżach.

Zakupiłam na wiosnę selserię jesienną, ale niestety moja nie jest limonkowa, a miała być, jest ciemnozielona, pomyłka?
Masz patisony widzę, miałam w zeszłym roku chyba. Robiłam w słoiki w/g przepisu z tej strony:
https://www.youtube.com/watch?v=tfL2PL7ieII
Dla mnie pycha, wychodzą chrupkie do jedzenia bezpośredniego ze słoja, albo drobniej pokrojone do jakichś sałatek
Polon 17:52, 16 lip 2025

Duża porcja nowości

Co robisz z porzeczek? Też soki?
Moje truskawki słabo owocują, muszę je chyba lepiej nawieźć. Nawozisz swoje jakoś?

Rabata frontowa - rewelacyjna, wszystko idealnie zgrane, kompozycja, kolory, wysokości roślin i jeszcze kot na deser

W “betoniarni” coś kupiłaś? Fajne miejsce, może na fontannę/ściankę wodną coś by się znalazło.

Pomidory od Ciebie wyrosły ogromne, mam nadzieję, że owoców nie zmarnuję
Magara 23:38, 16 lip 2025

Kordina napisał(a)

Zakupiłam na wiosnę selserię jesienną, ale niestety moja nie jest limonkowa, a miała być, jest ciemnozielona, pomyłka?
)

Bożena, mam dokładnie ten sam problem
Moja sadzona jesienią, chyba???
Też się zastanawiam czy pomyłka czy może raczej brak słońca???

Patrycja, super zbiory masz, gratulacje
Kordina 23:50, 16 lip 2025

Magarku, google odpowiedziało tak:
Dlaczego sesleria jesienna nie jest limonkowa?
Na wybarwienie wpływa kilka czynników, zwłaszcza intensywne nasłonecznienie latem (u mnie jest), zasobność gleby w wapń oraz okresowe przesychanie gleby i jej umiarkowana zasobność w azot.

No nie wiem co sądzić o tym... Azot, wapń podrzucić? A jak Twoja kwitnie?
Magara 00:07, 17 lip 2025

No to ja już kompletnie nie wiem
U siebie stawiałam na brak słońca. Z limonką nie ma nic wspólnego.
Kwitnie - jak perz
Obstawiam, że kupiłyśmy jakiś badziew
MartaCho 06:37, 17 lip 2025

Myślę, że niekoniecznie jest to pomyłka. Moja przed domem jest intensywnie limonkowa, podzieliłam ją, posadziłam za domem tę samą- i tam jest zwykłym, zielonym „badziewiem” - zupełnie inna. Warunki glebowe i słoneczne ewidentnie.
Makao 09:24, 17 lip 2025

Patrycja obrywasz pędy boczne/ wilki u ogórków? Ja nie obrywałam ale dziś trafiłam na filmik gdzie gościu obrywa bo lepiej owocują
Kordina 09:34, 17 lip 2025

MartaCho napisał(a)
Myślę, że niekoniecznie jest to pomyłka. Moja przed domem jest intensywnie limonkowa, podzieliłam ją, posadziłam za domem tę samą- i tam jest zwykłym, zielonym „badziewiem” - zupełnie inna. Warunki glebowe i słoneczne ewidentnie.

To cenna uwaga, więc jest nadzieja postaram się zasilić czym trzeba i zobaczymy.
DariaB 11:53, 17 lip 2025

Odniosę się do rozmowy o seslerii, moja w słońcu jest limonkowa ale ta w cieniu jest bardziej zielona, ale nadal jest to świeża zieleń. Bożena może masz seslerię Heuflera, łatwo rozpoznać bo kwitnie inaczej.
Patrycja front masz super skomponowany. Kotek cudny, pilnuje się domu? A ten maluszek przy słupie extra Szkoda furtki, wkurzają takie niespodzianki. Kibicuję w robieniu przetworów, mnie czekają jak co roku ogórki.